Recuperar l'albergínia blanca, una varietat bagenca tradicional

Inici>Notícies >Actualitat >Recuperar l'albergínia blanca, una varietat bagenca tradicional
1
Autor: Albergínies blanques de la masia Les Refardes, a Mura.
 • El projecte vol reintroduir l'hortalissa tant a la cuina domèstica com a mercats i cartes dels restaurants

   

 • 01/09/2010
 • Recuperar l'albergínia blanca, una varietat bagenca tradicional
 • Diverses entitats bagenques han engegat una campanya de divulgació de l'albergínia blanca amb l'objectiu de rescatar de l'oblit aquesta hortalissa que havia format part de les varietats hortofrutícoles de la comarca i que es va deixar de cultivar ara fa un segle. De moment, se n'han produït 600 plantes en una zona dins el nucli urbà de Manresa.

   

 • L'albergínia blanca és una varietat hortofrutícola que va deixar de cultivar-se al segle passat al Bages a causa de la progressiva desaparició de la pagesia i que ara es vol recuperar a través d'un projecte impulsat per la Fundació Alícia, el Rebost del Bages -que està format pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa- i el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages. La iniciativa consisteix en la producció d'un total de 600 planes d'alergínies blanques a la finca Les Arnaules., ubicada a Viladordis, dins el nucli urbà de Manresa. El seu propietari, Enric Casasayas, assegura que "la seva recuperació serà un procés lent i difícil però l'aposta és forta i hi ha grans professionals a darrere treballant". "Volem posar a l'abast del consumidor i promoure el consum de productes de proximitat, com l'albergínia blanca, en un moment en què les grans superfícies estan invaint el mercat i fan que cada vegada es tendeixi a consumir menys els aliments del nostre entorn".

   

  El consumidor podrà comprar albergína blanca a la mateixa finca de Les Arnaules, al mercat, a botigues i fins i tot podrà degustar-les als restaurants de la comarca. "El projecte ha tingut una gran repercussió als mercats i en la venda directa que en fem nosaltres, però on està costant més introduir-la és al sector de la restauració; actualment només hi ha un restaurant que l'ofereix. Tot i així, pensem que el preu no és cap impediment perquè només és lleugerament més alt que l'albergínia blanca, a 1'50 euros el quilo", assegura Casasayas. Els punts de venda on es pot trobar són: el mercat de Puigmercadal de Manresa, la Fira del Poal de Manresa, el mercat de Sant Vicenç de Castellet, el de Cardona, el d'Artés, l'agrobotiga calderí de Navarcles i la botiga del món Sant Benet. Amb aquest projecte s'han endegat varies línies de recerca: la recuperació de varietats hortofrutícoles tradicionals, la incorporació d'aquests productes en la dieta i l'aplicació d'aquesta varietat a necessitats alimentàries específiques, entre altres.

   

Enllaços:
Municipis: Bages (Barcelona).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.