Comunal, gremial o privat, el forn sempre ha esdevingut un equipament comunitari bàsic, vinculat amb la identitat social, econòmica i alimentària de cada poble. A Catalunya tenim forns centenaris que segueixen fent venda al públic, on la llenya continua espurnejant i els llevats treballen de sol a sol al servei dels mestres forners, hereus d’un llarg llinatge d’artesans. Així mateix, preservem molins i forns veïnals i domèstics, i celebrem festes populars que commemoren el patrimoni i la cultura del pa. Aquesta ruta assenyala alguns punts històrics com a paradigma dels diferents paisatges panarres del país, per subratllar la importància del fornatge, de l’ofici artesanal i de les varietats tradicionals i ecològiques que s’hi ofereixen.

 

Forn Cal Mosso de Vilassar de Dalt
Molí fariner de Puig-Oriol - Foto de Turisme Lluçanés
Antic forn de pa de Capafonts

10 motius per a visitar aquesta ruta

  1. Descobrir varietats autòctones de coques com la coca enramada de Cal Badejo, amb espinacs saltejats, ceba fregida, fesols cuits i pebrot.
  2. Apropar-nos al caliu de les comunitats antecessores que els forns comunals conserven.
  3. Viatjar fins a l'època medieval gràcies al forn conservat per l'Ajuntament de Capafonts, avui dia museu.
  4. Caure en la temptació de les cèlebres rosquilles del Forn Artesà Sant Jordi.
  5. Escoltar els orígens de l'antic forn Morruno, on només podien pastar els pobres de Prat del Comte.
  6. Apostar per les farines ecològiques que garanteixen un cultiu respectuós.
  7. Conèixer el molí de Puig-Oriol, amb gairebé mig mil·lenni d'història, i aprofitar per participar d'una altra ruta, la del Pa del Lluçanès.
  8. Gaudir del ventall de pans de farines ecològiques de Cal Mosso, obert des del 1838.
  9. Reivindicar el pa artesà com un vestigi de la cultura ancestral mediterrània.
  10. Agrair als mestres artesans la protecció d'aquest patrimoni cultural immaterial.

Lectures per fer boca:

  • “Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic”, de Jacint Torrents i Joaquim Sañé amb textos recuperats de Joan Amades (Ed. Morera)
  • “Avui faràs pa”, de Jordi Morera (Ara Llibres)
  • “El pa. 10 receptes per a petits i grans”, de Glòria Baliu amb il·lustracions de Núria Giralt (Sd. Edicions)
  • “El món del pa”, de Roser Bech i Padrosa i David Pujol i Fabrelles (Ed. Quaderns de la Revista de Girona)
  • “Coques. Fetes a casa i amb el gust de sempre”, de Xavier Barriga (Ed. Grijalbo Ilustrados)

 

 

logo