La llet és el primer aliment que ingerim en néixer i els derivats làctics es consideren un grup d’aliments fonamental per seguir una dieta equilibrada. A casa nostra els productes lactis tenen un estret lligam amb l’alimentació i la gastronomia catalana, a més d’un fort component cultural arrelat al territori.

Moltes granges, famílies, botigues, productors gastronòmics tradicionals, etc., treballen i viuen en relació als productes làctics, i condicionen el territori on desenvolupen la seva activitat: els ramaders cuiden i conserven el paisatge natural tot potenciant la biodiversitat, els productors fabriquen aliments de gran qualitat, etc.

Amb la ruta dels làctics volem arribar a totes aquelles persones entusiastes de la llet i els seus derivats: els qui porten un bon formatge a la taula en un sopar amb amics, que gaudeixen de la crema del cafè amb llet del matí o que frueixen amb una xocolata calenta per berenar. En aquesta ruta coneixereu persones que estimen els projectes que desenvolupen i que ens obren les portes de casa seva per acostar-nos a la cultura dels làctics.

Casa Mateu-iogurts
Formatges de l'Oliva (2)
Formatges de l'Oliva (3)
Formatges de l'Oliva (4)
Formatges de l'Oliva (1)

10 motius per visitar aquesta ruta

  1. Descobreix què mengen les vaques lleteres
  2. Viu com funciona una petita explotació lletera
  3. Adquireix coneixements bàsics del formatge artesà català, que cada cop està prenent més rellevància
  4. Visita un obrador per conèixer el procés d’elaboració dels derivats làctics
  5. Descobreix com és una granja d’ovelles i tasta la seva llet
  6. Frueix tastant diverses varietats de formatge artesà
  7. Experimenta en primera persona les feines d’una granja ramadera
  8. Aprèn sobre els elements que entren en joc en la producció de llet: el clima, el benestar animal, el compostatge, el paisatge, la sostenibilitat…
  9. Descobreix el dia a dia d’un ramat de cabres
  10. Compra productes làctics de qualitat

Lectures per anar fent boca

“Formatges dels Pirineus”, de Natàlia Nicolau Villellas i Laia Pont Diez (Cossetània Edicions)

“L’art del formatge”, de Toni Gerez (Efados)

“Les arrels premedievals de la cuina catalana”, de Lluís Garcia i Toni Massanés (ed.), Associació Catalana de Bioarqueologia, Fundació Alícia LINK

“El mató de Montserrat, el fomatge del Bages a la cuina”, El rebost del Bages LINK

“La dieta mediterránea. Un estilo de vida actual”, de Fundació Alícia i Thea LINK

“Comer fuera de casa de forma saludable”, de Fundació Alícia i Thea LINK

“El meu formatge fresc”, de Fundació Alícia i Lékué

“Per menjar bé, bo i barat”, d’Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil i Creu Roja LINK

logo