L’elaboració de formatge artesà és una activitat d’alta implicació amb el territori: la protecció del  paisatge i la biodiversitat, la recuperació i dinamització del món rural, el manteniment de ramats o la preservació d’un patrimoni cultural i ancestral entorn a la llet i el formatge… tots són valors que podem associar a l’activitat formatgera.

A Catalunya gaudim d’un extensa i potent xarxa de formatgeries artesanes arreu del territori, on s’elaboren excel·lents i diferenciats formatges que han situat el formatge català a les millors lleixes i botigues del país i del món.

Us convidem a fer  una ruta en la qual gaudireu de l’ambient i dels paisatges del formatge, coneixereu les històries i els relats de les persones a les quals els apassiona allò que fan, i descobrireu que el formatge tallat i a la taula és només el final d’un extraordinari procés on intervenen les persones, el bestiar i la natura.

formatges la caseïna
La Caseïna
La Caseïna
Peralada Mas Marcè
Peralada Mas Marcè
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès
Ruta Llet Lluçanès

10 motius per a visitar aquesta ruta

 1. Descobrir el Lluçanès i la Ruta de la Llet, una proposta agroturística que permet visitar a diferents productors i elaboradors de llet, formatges i productes làctics.
 2. Visitar un dels mercats més emblemàtics i històrics de Catalunya el Mercat de Vic. Situat a l’actualment emplaçament des de el segle IX, cada dimarts i dissabte s’hi reuneix una oferta de parades amb productes agroalimentaris, aviram, flors, artesania, roba i complements.
 3. Comprar formatges a la Caseïna, una encantadora botiga especialitzada en formatges artesans i catalans situada al centre històric de Vic i regentada per en Bruno Cabral, un brasiler enamorat de Catalunya i dels seus formatges.
 4. Treure el cap al Lactium de Vic, la mostra on durant un cap de setmana del mes de maig es reuneixen més de 40 formatgeries artesanes catalanes, tot celebrant una autèntica festa del formatge català.
 5. Conèixer la Fageda, una cooperativa que elabora productes làctics i que ha fet un gran treball esdevenint model en la inserció social i laboral de persones amb discapacitats físiques i mentals.
 6. Fruir d’un dels paisatges més bonics i màgics de Catalunya, la Fageda d’en Jordà, un actiu natural excepcional que es troba a sobre d’una colada de lava refredada procedent del volcà el Croscat.
 7. Allotjar-se a Mas Alba, una formatgeria-allotjament rural, tastar els seus excepcionals formatges de llet crua de cabra i gaudir de la tranquil·litat d’un llogarret excepcional del Pla de l’Estany.
 8. Gaudir d’un dels millors carros de formatges a el Motel Empordà de Figueres i menjar en un restaurant que va representar el preludi i centre neuràlgic de la revolució culinària del país.
 9. Visitar la formatgeria Peralada Mas Marcè, on fa més de 6 generacions que es dediquen a fer de pastors i tastar el seu formatge Marí, en el qual el procés de salat es realitza amb aigua de mar del Cap de Creus.
 10. Embadalir tot llegint el llibre Fòrmules magistrals, on de manera molt personal l’escriptor gironí Narcís Comadira ens acosta a la cultura gastronòmica catalana amb textos i il·lustracions pròpies.

Lectures per anar fent boca:

 • “Serrat Gros, història d’un formatge prinenc”, de Eulàlia Torras Elias (Garsineu Edicions)
 • “El llibre del recuit”, de Jordi Bonet Coll (Edicions Sidillà)
 • “Formatges: els 50 millors de Catalunya”, de Natàlia Nicolau i Laia Pont (Cossetània Edicions)
 • “La volta a Catalunya en 50 formatges artesans”, d’Antoni Chueca (Larousse)
 • “Formatgeries artesanes de Catalunya”, de Ramon Roset Morera (Cossetània Edicions)
 • “Els formatges a Catalunya”, d’Enric Canut i Francesc Navarro (Altafulla)
 • “Viatges amb els pastors transhumants” d’Ernest Costa (Centre Excursionista de Catalunya)
 • “Històries del Motel, 50 anys de l’Hotel Empordà” de Miquel Berga (Ara Llibres)
 • “Fòrmules magistrals” de Narcís Comadira (Edicions 62)
logo