La pesca tradicional i artesana protegeix la biodiversitat de les nostres aigües, potència l’economia local, permet la traçabilitat del producte i garanteix el nostre benestar alimentari. Aquest itinerari pren una part de tot el territori coster català per exemplificar l’esforç que encara roman a les barques que diàriament feinegen, el valor de les confraries i de les llotges, la riquesa de la cuina marinera i el treball de diferents entitats culturals per difondre el coneixement i la identitat dels pobles del mar. Una ruta per respectar els oficis vinculats a la pesca i delectar-se amb els sabors marins; o bé, com va escriure l’escriptora escalenca Caterina Albert, sobre “la mar gran dels peixos, dels naufragis, de les serenes, de les grotes virolades, de les petxinetes i llerons…!”

10 motius
per a visitar aquesta ruta

  1. El patrimoni surant del Museu de la Pesca de Palamós, com el San Juan, llagut palangrer de vela llatina de principis del segle passat.
  2. El bodegó cromàtic marí a la parada de Casa Xaco, restaurant tradicional hereu d'una nissaga familiar de pescadors i peixaters a Platja d'Aro.
  3. Entrar a una casa de pescadors on s'ha aturat el temps, Can Cinto Xuà, un dels espais que protegeix i difon el Museu de la Pesca de l'Escala
  4. Cruspir unes gambes o garoines de la llotja de Palamòs a bord del Rafael, un dels vaixells històrics que preserva l'equip de Tela Marinera, just al darrera del Museu de la Pesca.
  5. Caminar les passes de l'escriptora Caterina Albert a l'Escala, des de la casa pairal fins el cementiri blanc de mariners, declarat bé cultural d'interès nacional.
  6. Els peixos de Toc al Mar, directes de la barca d'en Ramon al foc d'alzina del Santi Colominas i la Sandra Balliart, a peu de la cala d'Aiguabrava.
  7. La Festa de la Sal de l'Escala, al setembre, declarada Patrimoni Festiu de Catalunya i transmissor dels oficis del mar i de la cultura de la pesca tradicional.
  8. Presenciar la sortida o arribada dels pescadors i comprendre el funcionament de la subhasta sota el guiatge del Maram, el Centre d'Interpretació del Peix.
  9. Escoltar les anècdotes, vivències i fins i tot receptes recopilades de la gent del mar durant més d'una dècada pel Museu de la Pesca de Palamós.
  10. Enriquir el nostre vocabulari amb paraules de la barca, dels vents, de la xàrcia... àdhuc renecs propis d'un llop de mar!
logo