Les esquelles guien el ramat, assenyalen la ubicació a l’alta muntanya i són la banda sonora de l’agricultura extensiva. Aquesta ruta vol enllaçar el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell per obrir un camí més en el paisatge ramader català. Centres d’interpretació, ecomuseus, formatgeries amb agrobotiga o espai de tast, artesanes de la llana, pastores i pastors, i ramats que mengen herba, prevenen incendis forestals i són l’eix d’una economia sostenible i local. Com va escriure Xavier Gasol i Turias: “tot un patrimoni que se’ns escorre entre els dits”.

10 motius per a visitar aquesta ruta

  1. Descobrir a l'Ecomuseu dels Pastors elements de la ramaderia pirinenca com ara els corrals, els orris, les bordes, els abeuradors, les cabanes, els gossos d’atura... i les esquelles, és clar.
  2. Explorar els "paisatges de novel·la" de la Vall d'Àssua i el Batlliu amb els itineraris literaris locals i resseguir les plomes de Maria Barbal, Jaume Cabré o Josep Virós.
  3. Ficar cullerada a Casa Mateu, per fruir amb el seu iogurt, guanyador de la medalla de plata a la Fira de Sant Ermengol de 2019.
  4. Bategar amb els cors de la Clara, la Núria i el Christian, de Casa Mateu, o millor dit, amb els seus formatges amb forma de cor, premiats al World Cheese Awards.
  5. Teixir lligams amb els pastors, les ovelles i l'artesania de la llana participant d'una de les inoblidables vivències que organitza l'Obrador Xisqueta.
  6. Apadrinar una ovella de raça autòctona i formar part del projecte dels pastors i pastores de la Vall d’Àssua, l’associació Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet.
  7. Valorar l'origen de cada peça de llana i veure-hi molt més enllà dels fils.
  8. Conèixer la seu d'una de les formatgeries més populars de Catalunya, la de Tros de Sort, on treballen amb la llet de les seves vaques, reines dels prats d'alta muntanya.
  9. Seure a l'Espai de Tast de Mas d'Eroles per tastar els seus singulars formatges, com el Ros de Ratafia; el Brisat, rentat amb pòsits de vi negre; o el 4 Herbes, amb farigola, timó, sajolida i sàlvia.
  10. Conèixer tota una celebritat: la Mule Jenny, que va revolucionar la producció tèxtil als segles XVIII i XIX i que encara avui gira de tant en tant al Museu de la Llana.

Lectures per fer boca:

  • “La vida pastoral al Pallars”, de Ramon Violant i Simorra (Garsineu Edicions)
  • “Tradicions del Pallars i de la Ribagorça”, de Ramon Violant i Simorra (Ed. Ecomuseu de les valls dÀneu)
  • “El meu Pallars”, de Joan Lluís (Ed. Ecomuseu de les Valls d’Àneu)
  • “Antics oficis i costums que es perden (Al Pallars i al Pirineu)”, d’Assumpció Batalla (Garsineu Edicions)
  • “Ot de Pallars i el secret d’Elisava”, de Montse Subirana i Mònica Bada (Ed. Arola)
  • “Pirenaica”, d’Ander Izagirre (Ed. GeoPlaneta)
  • “Cuina de les terres de Lleida”, de Josep Lladonosa i Giró (Columna edicions)
  • “La cuina dels pastors, entre la plana i la muntanya”, de Jaume Fàbrega (Ed. El Farell)
  • “Cicle del Pallars: Pedra de tartera (1985), Mel i metzines (1990) i Càmfora (1993)”, de Maria Barbal (Ed. Grup62)
  • “Les veus del Pamano”, de Jaume Cabré (Edicions Proa)
logo
Segueix-nos!
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.