El raïm i el vi, sempre associats a la celebració i fins i tot al culte, han habitat sòls i edificis singulars de Catalunya. En aquesta ruta es proposa un itinerari familiar i assequible en temps i distància que uneix temples emblemàtics i cellers centenaris. Des de les catedrals del vi de la Terra Alta fins a la Cartoixa d’Escaladei, el cultiu i la transformació del raïm narren històries de naturalesa i art, d’esforç i treball en equip, de passats durs i futurs esperançadors.

Pagos de Hibera Catedral del Vi

10 motius per a visitar aquesta ruta

  1. Embadalir-se amb les catedrals del vi de la Terra Alta, dos símbols del noucentisme i de l'enginy industrial.
  2. Reivindicar l'obra arquitectònica de Cèsar Martinell, qui va unir magistralment funcionalitat, economia i bellesa.
  3. Conèixer com a principis de segle passat el cooperativisme del vi va fer front als tràngols de la fil·loxera.
  4. Gaudir, a la Catedral del Vi de Pinell de Brai, de la cuina de Fran López, xef de Xerta* i Villa Retiro*.
  5. Baixar els graons d'argila vermella del paisatge de vinyes i oliveres del Celler de Masroig, amb un segle de veremes a la seva esquena.
  6. Esmorzar la típica i suculenta clotxa al Celler de Masroig, el referent més veterà de la DO Montsant.
  7. Tastar els vins ecològics del Celler de Capçanes i celebrar la certificació vegana dels seus vins negres.
  8. Aprendre sobre el vi kosher que el Celler de Capçanes també elabora per a la comunitat jueva de Catalunya.
  9. Visitar el Castell del vi de Falset, dins el Museu Comarcal del Priorat, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.
  10. Rememorar els 600 anys de tradició vinícola del Priorat seguint els passos dels monjos pioners d'Escaladei.

Lectures per fer boca:

  • “A peu per la Terra Alta”, de J. M. Espinàs (Ed. La Campana)
  • “Priorat en persona. Diccionari literari d’un paisatge excepcional”, Autors diversos (Ed. Vibop)
  • “Petita Història de Cèsar Martinell”, de Maria Martinell, amb il·lustracions de Pilarín Bayés (Ed. Mediterrània)
  • “Cuina i vi. Receptes del Priorat”, d’Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou i Cristina Giné Miró (Ed. Farell)
  • “Cuina dels monestirs. Les cartoixes d’Escaladei i de Montalegre”, de Jordi Bages-Querol Blanco (Ed. Farell)
  • “Els cócs a la Terra Alta”, de Loreto Meix i Boira (Cossetània Edicions)
  • “Escaladei. La cartoixa de Montsant”, d’Ezequiel Gort (Ed. Llibres de la Carxana)
  • “Fulls de les fronteres. Entre Gandesa i Alcanyís”, de Joan Perucho (Ed. CESBA)

 

 

logo