Les Garrigues sol•licita una IGP per al pa de ronyó

Inici>Notícies >Actualitat >Les Garrigues sol•licita una IGP per al pa de ronyó
1
Autor: Ajuntament de Les Borges Blanques
  • De tirar endavant, es convertirà en el primer producte d'aquest tipus en aconseguir la distinció a Catalunya
  • 26/01/2010
  • Les Garrigues sol•licita una IGP per al pa de ronyó
  • L’Ajuntament de les Borges Blanques ha iniciat els tràmits per aconseguir una Indicació Geogràfica Protegida associada a les Garrigues per al pa de ronyó que algunes fleques de la comarca elaboren amb un forn de llenya. La iniciativa vol distingir un aliment artesanal que de moment té una producció limitada.
  • Per elaborar el pa de ronyó, “fa falta un forn moruno de llenya –se sol fer servir amb rama d’olivera, pi o ametller– i que es cogui amb flama directa que és el que li acaba donant la seva forma característica”, explica Elies Bosch, tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de les Borges Blanques, que ha impulsat la sol·licitud d’IGP. Es tracta d’un pa que se segueix elaborant amb la mateixa recepta de fa segles i que s’amassa amb un tipus especial de farina, sal i llevat sense additius. Els pocs forns de la comarca que saben i poden fer-lo reserven l’última fornada per produir entre 100 i 150 peces que no pesen mes d’un quart de quilo però tenen gran consistència. “És molt bo per acompanyar els àpats i, sobretot, per menjar-lo amb l’oli de les Garrigues i també amb pa torrat”, aconsella Bosch que també revela que un dels col·lectius que més en consumeix “és la comunitat romanesa ja que diuen que s’assembla molt a un pa que mengen al seu país d’origen”.

    De moment, la sol·licitud d’IGP, que estarà associada a les Garrigues, ja ha recollit diverses adhesions, com la del Gremi de Flequers de les Terres de Lleida, que signarà aquest diumenge un conveni amb l’Ajuntament de les Borges Blanques per donar-hi suport en el marc de la Fira de l’Oli, i també la de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. Un cop iniciats els tràmits, s’haurà d’esperar l’aprovació inicial del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i la posterior autorització de la Comunitat Europea, que pot tardar “entre 1 i 2 anys”.  Però qui el vulgui tastar, el trobarà disponible a cinc fleques de la comarca: Forn Capell, Forn Rosselló i Forn Fusté, de Les Borges Blanques; el Forn Montserrat, de Fulleda; i el Forn casa Mariana, a Cervià. Si la sol·licitud prospera, seria l'única IGP existent a Catalunya d'un producte com el pa.

Enllaços:
Municipis: Les Borges Blanques (Garrigues).
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.