L'Empordà explota la seva marca alimentària

Inici>Notícies >Actualitat >L'Empordà explota la seva marca alimentària
1
2
 • Fa set anys que es va posar en marxa el segell de qualitat que s'aplica a productes característics de la zona com la ceba de Figueres, l'arròs de Pals i la botifarra dolça

 • 30/11/2010
 • L'Empordà explota la seva marca alimentària
 • Al setembre de 2003 l'Empordà va aconseguir crear una marca de garantia per als seus productes d'alimentació. Un segell, creat per iniciativa del consells comarcals del Baix i l'Alt Empordà, que s'aplica a productes típics de la zona i que ha contribuït a potenciar-se el seu coneixement i comercialització.

 • D'entrada hem d'aclarir que una marca de garantia ve a ser una categoria immediatament per sota la Denominació d'Origen i que, com aquesta i a diferència de la Q de Qualitat, té un component territorial. Aquest segell abraça i acredita de moment cinc línies de productes, per bé que una de les quals, el recuit de drap, en fase tan incipient que n'existeix la regulació però no encara cap elaborador que s'hi hagi apuntat. Els quatre que sí que en tenen d'adherits són la ceba de Figueres, la botifarra dolça, l'arròs de Pals i els brunyols de l'Empordà (perquè aquí se n'hi diu brunyol, no bunyol). L'adscripció a la marca comporta lògicament alguna despesa però, superats els requisits, permet participar de les promocions oficials d'aquestes gammes de productes a banda que també legitima a exhibir-los amb el corresponent logotip i que l'acredita com producte de l'Empordà.

  Marta Rodríguez Peix, de l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, posa èmfasi en aquest significat territorial: "Els dos consells comarcals empordanesos són propietaris d'aquesta marca inscrita al registre de marques i patents. Constantment hi ha persones i empreses que es volen registrar amb el nom Empordà, perquè la paraula pot tenir un valor de "bona vida", "gaudir", "ben fet", "artesanal". I el nostre objectiu és que només la facin servir productes que realment neixen i s'elaboren aquí. Estem treballant en la inclusió de noves referències com els capons i la poma, però són processos lents, que requereixen un esforç de l'administració i dels productors. Els gremis de flequers i carnissers estan totalment a favor d'aquest projecte i la seva força és molt important. Per tant el plantejament és de seguir treballant per a aquests productors locals i ajudar a integrar tots aquells que compleixin els requisits i desitgin participar". Un altre dels possibles productes als quals s'estudia aplicar la marca en el futur és l'allioli. "Allioli se'n fa a tot Catalunya i em sembla que a les Illes i tot també, però això no treu que sigui ben típic a l'Empordà. Per què no podem dir-ne allioli empordanès, si és fet aquí i amb oli de la comarca, encara que l'all potser s'hagi hagut de portar des del Pla de l'Estany?", valora. "Amb la marca, en canvi, la condició empordanesa és taxativa. L'ingredient ha de ser d'aquí sempre que es pugui i l'elaboració s'ha de fer a l'Empordà. També es requereix un cert grau de tradició. Això no vol dir que botifarra dolça, per exemple, no se'n pugui fer a una altra comarca. Nosaltres només certifiquem que la que té la E és empordanesa", afegeix.

  El nombre de productors de moment adscrits a la marca de garantia passa de la trentena. La majoria són elaboradors de botifarra dolça i de "brunyols", que n'hi ha a moltes poblacions. Productors d'arròs de Pals només en són dos, naturalment tant un com l'altre d'aquesta localitat; i un de ceba de Figueres, situat a Vilamalla.

Enllaços:
Arxius associats:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.