Botifarró

Inici>Productes >Botifarró

Botifarró

El botifarró és un dels embotits més antics de les Illes, possiblement es tracta d'un producte conseqüència de l'evolució dels embotits que van introduir els romans.

  • Botifarró
1
Distintiu:
    • Aliments Tradicionals
    • Aliments Tradicionals

S'elaboren amb carn de porc picada barrejada amb sang, i en aquesta mescla se li afegeixen sal i d’altres condiments (pebre, pebre vermell, anís, pinyons, etc.). La pasta resultant s’ha d’embotir en intestí prim de porc, lligat en enfilalls. Els botifarrons s’escalden durant, aproximadament, una hora. Opcionalment se sotmeten a un procés de maduració durant uns dos mesos.

El botifarrons es presenten en enfilalls.  A Mallorca i Menorca els botifarrons tenen forma cilíndrica amb una llargària variable de 10 a 15 cm i un diàmetre de 2 a 4 cm. Els enfilalls, en general, tenen entre 12 i 20 botifarrons, amb un pes d'aproximadament 50-100 g. En canvi a l'illa d'Eivissa, cada un dels botifarrons són peces individuals, d'una llargària d'uns 30-35 cm, de 3,5 cm de diàmetre amb un pes superior als 200 g. Es caracteritzen per la seva forma de ferramenta.

Categoria: Embotits.
Propi de: Illes Balears
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

En general, el botifarró es consumeix cru, rostit o fregit, encara que, freqüentment, és un important ingredient de la cuina tradicional illenca.

Atributs i propietats nutricionals:

El botifarró s'elabora a base de carn, greix i sang del porc, és un aliment molt energètic (aproximadament 600 kcal/100 g) atès el seu elevat contingut en greixos (45%), principalment saturats i monoinsaturats i colesterol. La sang conté una gran proporció de proteïnes d'alt valor biològic, un baix contingut en aigua (17%), com a tots els embotits, en carbohidrats (2.5%) i uns nivells de ferro considerables. És molt ric en sodi, motiu pel qual és un aliment que els hipertensos hauran de consumir amb moderació. També aporta fòsfor, magnesi, potassi, seleni i iode. La seva aportació vitamínica es circumscriu a les vitamines del grup B. Tots aquests elements el converteixen en  un aliment molt energètic que aporta gran diversitat de nutrients. Dins d'una alimentació variada i equilibrada el seu consum ocasional és totalment aconsellat.

Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.