Formatge serrat d'ovella

Inici>Productes >Formatge serrat d'ovella

Formatge serrat d'ovella

Aquest formatge tradicional dels Pirineus que solien fer pastors i a les cases de pagès va ser recuperat a finals del segle passat per alguns formatgers, adaptant-ne les tècniques tradicionals d'elaboració.

  • Formatge serrat d'ovella
1
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Aquest formatge és de llet d'ovella i s'elabora de forma artesana a partir de la llet crua. S'hi afegeixen els ferments làctics i el quall, s'agita per fer una bona mescla i es deixa quallant entre 45 minuts i una hora. La quallada es talla a la mida de gra d'arròs, es deixa escórrer i s'emmotlla. Després es premsa de 8 a 12 hores i es sala en salmorra durant 12 hores. La maduració es fa entre 10 i 12ºC, amb humitats properes al 85%, de dos mesos a un any.

Antigament s'elaborava de primavera a estiu, lligat a les temporades de pastura, però actualment es fa tot l'any. És un formatge dur, baixet, consistent i atapeït. Per fora és de color groc, amb una pell molt fina i llisa, d'aparença cerosa, sense cap esquerda. En boca, és intens i un xic picant.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
Informació complementària:

Es troba arreu de tota Catalunya, però sobretot a formatgeries del Pirineu.

Atributs i propietats nutricionals:

El formatge té, de forma concentrada, la major part de nutrients de la llet. Els seus components principals són les proteïnes i els greixos. En destaca l'elevada quantitat de calci, important per a una correcta formació d'ossos i dents, que pot arribar a ser 10 vegades superior a la de la llet. També és una bona font de fòsfor, que forma part de l'ADN, i zinc, que intervé en el funcionament del gust i de l'olfacte. Aporta una gran quantitat de vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós, i D, que actua a l'intestí afavorint l'absorció de calci.

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.