Pèsol negre

Inici>Productes >Pèsol negre

Pèsol negre

Aquesta varietat de pèsol es va començar a cultivar al Berguedà i a altres zones de muntanya al segle XVIII, provinent de la Vall de Lord. Es tracta d’una lleguminosa que es cultiva en zones de muntanya i en quantitats molt petites i en descens, ja que és una varietat delicada pel corc, sobretot si es fa al pla.

  • Pèsol negre
1
Autor: Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

El gra, quan és cru, té un color verd grisós, però un cop cuit pren un color entre marró i negre, d'on ve el seu nom. La seva textura, quan està cuit, és fina i de gust dolç, profund i aromàtic. Com que és un pèsol més aviat seleccionat per consumir en sec, la producció és més tardana i més agrupada que altres varietats per consum en fresc, tot i que també s’hi pot consumir. Quan es deixa assecar presenta un temps de conservació elevat, més enllà de la temporada de collita, el millor moment per consumir-lo fresc. S'acostumen a cuinar guisats o saltejats amb carn de porc, tot i que permet moltes preparacions innovadores.

Categoria: Arròs, cereals i llegums.
Propi de: Berguedà
Calendari de temporada
genfebmarabrmaijunjulagosetoctnovdes
julagoset
Informació complementària:

Es pot trobar en unes poques botigues o mercats de la comarca.

Atributs i propietats nutricionals:

El pèsol negre, com la resta de llegums, és un aliment que conté principalment hidrats de carboni complexes. A més, aporten una quantitat important de proteïnes que, tot i ser d'un valor biològic inferior, si es combinen amb cereals s'obté una proteïna d'elevada qualitat. També cal destacar el seu contingut en fibra, que millora el restrenyiment, disminueix el risc de càncer d'origen gastrointestinal i afavoreix la sacietat.

Comentaris rebuts (4)
  • Jordi
  • 01/08/2013 a les 22:25 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "Al restaurant \"La mare de la Font\" de Solsona en serveixen,boníssims!!i al poble en venen.
    Altre lloc on trobar-los(en conserva) carnisseria Obac a Organya."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • DAVINIA
  • 07/04/2010 a les 16:16 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "El mes passat varem fet una excursió a Vilada, i ens vem quedar a dinar a Cal Candi (Restaurant); alla vem tastar els pèsols negres. Era la 1era. vegada quels tastavam, molt bons.
    Llastima que se hi dediquin uns quands pagessos, al seu conrreu. Aixó es el que ens van comentar al restaurant."
    • La seva puntuació
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
  • marieta de l'ull viu
  • 18/11/2013 a les 17:16 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "A Cal Miquel, a Puig-reig, també en fan!!! Mmmm... i blat de moro escairat! El Miquel ens va comentar que el pèsol negre era de Montclar i el blat de moro escairat de Casserres! Això sí que deu ser km 0!"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • anuska
  • 22/11/2011 a les 17:30 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "soc bergadana i fanática del pesól negre no en hi han a gaires llocs ja que es un producte del Berguedá i a cal candi es un dels llocs qu´el fan de maravella , jo el menjo a casa i em surt de maravella ,si teniu ocasió proveuel amb una bona rosta de cansalada i una mica de col confitada. mmmmmmmmmmmm x lleparsi els dits."
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.