Brossat

Inici>Productes >Brossat

Brossat, brull

El brossat, o brull en algunes zones, és el formatge que surt d'escalfar el xerigot fins a temperatures gairebé d'ebullició (mai arriba a bullir), moment en que les proteïnes insolubles de la llet i altres partícules que aquestes arrossegaran precipitaran i podran ser recollides i emmotllades (flòculs blancs a la superfície del xerigot).

  • Brossat
1
Distintiu:
    • Productes de la Terra
    • Productes de la Terra

Aquest formatge és tan antic com ho són els formatges d'on s'obtenia, el serrat d'ovella i el formatge de la Val d'Aran quan era anomenat brossat, o del Tronxon, a la zona fronterera amb el País Valencià, els Ports de Beseit i sud de Tarragona, i era anomenat brull. Avui en dia pocs elaboradors l'han recuperat per l'elevat cost que té obtenir-lo i la poca compensació econòmica que sovint se n'obté.

Es recull el xerigot sobrant de l'elaboració de formatge, s'incrementa la seva temperatura fins a 90-95ºC (sense que arribi a bullir) i s'hi pot afegir suc de llimona o un altre àcid orgànic per ajudar la precipitació de les proteïnes solubles. En arribar a aquesta temperatura apareixen a la superfície uns flòculs blancs que, recollits amb una escumadora i emmotllats, seran el brossat. Cal refredar-lo immediatament a 4ºC.

En tractar-se d'un producte fresc, necessita unes temperatures de conservació baixes (temperatures de 2 a 4ºC) ja que si no el gust es torna agre. Es pot conservar al frigorífic aproximadament uns cinc dies. Es pot consumir amb una mica de sucre morè, mel, o figues confitades. També l'elaboració de l'antic cóc de brossat a les Terres de l'Ebre elaborat amb un brossat autèntic és tot un plaer pels sentits.

Categoria: Formatges i lactis.
Propi de: Tota CatalunyaCatalunya
Informació complementària:

El brossat es comercialitza fresc en unes poques formatgeries, properes als centres de producció.

Atributs i propietats nutricionals:

És una excel•lent font de proteïnes de gran valor biològic, que contenen tots els aminoàcids essencials, ja que s'elabora a partir del xerigot i no de la llet. Per la mateixa raó, també conté menys greixos i colesterol que la resta de formatges i, per tant, el seu valor energètic també és molt menor, com també el seu contingut en calci. És un aliment de fàcil digestió i  destaca especialment pel seu contingut en vitamines del grup B i proteïnes d'alta qualitat.

Enllaços:
Comentaris rebuts (1)
  • 100aure
  • 11/11/2016 a les 12:01 pm (Europe/Berlin +01:00)
  • "El Brossat és consumeix tradicionalment a Mallorca i suposa que també a la resta de las Illes Balears"
    • La seva puntuació
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
    • 4 estrelles
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.