El Niu de Palafrugell

Inici>Receptes >El Niu de Palafrugell
Ingredients:
  • 4 talls - Colom
  • 4 talls - Guatlla
  • 1 - Salsitxa
  • 8 talls - Calamar o Sèpia
  • Sagí
  • Peixopalo a talls
  • 2 - Ous durs
  • 4 - Patates
  • Brou d'ossos de vedella
  • Tripes de bacallà
  • 4 - Cebes petites
  • 4 - Grans d'all
  • Tomàquet
Introducció:

El "niu" és un plat típicament palafrugellenc. En els seus orígens, era un plat de Quaresma i, per tant, no s'hi posava carn. Es feia amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata . Amb el temps es va anar enriquint i els pescadors van afegir-hi calamar, sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera i, fins i tot, salsitxes. El niu és per tant un plat que ha anat evolucionant amb el temps, i que permet, amb una base semblant, moltes variacions. La recepta següent és una de les moltes possibilitats que tenim de fer un niu.

Preparació:

Feu un sofregit amb les cebes, els grans d'all i una mica de tomàquet, fins que agafi un color daurat.
Poseu oli i dues cullerades soperes de sagí en una paella. Aneu afegint els ingredients i deixeu que comencin a agafar color.
El suc que queda el coleu per separar-ne el greix dels ingredients, i amb aquest mateix greix feu el sofregit a la mateixa cassola que servirà per fer aquest plat. Un cop fet el sofregit, afegiu-hi l'aigua que prèviament haurà bullit amb els ossos de vedella. Afegiu-hi els ingredients més durs de coure: els coloms, les guatlles, el calamar, la sèpia, el peixopalo i les tripes de bacallà, tenint en compte que han de bullir amb les patates com a mínim un quart d'hora.
En el moment de posar les patates, afegiu-hi les salsitxes i durants els darrers cinc minuts col.loqueu per sobre els ous durs, que haureu d'anar mullant amb el suc de la cassola. Cal que tingueu brou dels ossos de vedella per anar afegint aigua a mida que en vagi faltant.

Comentaris:
Aquest plat, es preferible fer-lo abans i reescalfar-lo a l'hora de servir-lo.
El podeu servir amb allioli a la mateixa cassola.

Categoria: Altres receptes.
Font: Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell
Comentaris rebuts (0)
Productes relacionats
Pujar
Baixar
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.