Meló, síndria i préssec, el trident refrescant per suportar les calorades

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 27.07.2022

Autora: Carme Melià

Què

Fruita de temporada

Refrescant, hidratant i saludable. La fruita de temporada, a l’estiu, és una bona alternativa a les begudes ensucrades i calòriques per fer passar la set, la calor i la necessitat d’ingerir líquids per evitar la deshidratació. I el meló, la síndria i el préssec, en concret, formen el trident màgic (amb permís dels jugadors de futbol!) per fer-nos més suportables les calorades de l’estiu, que aquest any semblen que s’encadenen una rere l’altra.

Totes tres fruites destaquen pel seu alt contingut en aigua i una bona aportació de minerals. La fruita líder és la síndria, que té un contingut d’entre el 90 i el 95% d’aigua i la seva ingesta pràcticament no aporta calories. El meló, de gust dolcenc, ocuparia la segona posició amb al voltant d’un 80% de contingut d’aigua. I, tot i que conté una mica més de calories que les dues anteriors, el préssec és la tercera pota d’aquest trident guanyador, ja que també proporciona un alt grau d’hidratació. A punt per saciar la set i hidratar l’organisme? Doncs, comença a treure la fruita de la nevera.

 

On

Arreu de Catalunya

La fruita fresca és una de les principals produccions agràries de Catalunya, que és l’àrea més important de producció de fruita dolça d’Espanya. A casa nostra, hi ha més de 55 mil hectàrees dedicades a fruiters i s’hi produeix anualment al voltant d’un milió de tones de diferents varietats de fruita.

Pel que fa al trident fruiter més hidratant, a grans trets, la síndria es conrea majoritàriament a la demarcació de Tarragona, mentre que a la comarca de la Noguera trobem conreus de meló d’Artesa de Segre i al Penedès, la Ribera d’Ebre, el Segrià i la Noguera, es conreen diferents varietats de préssec.

Quan

Els mesos d’estiu

La millor època per consumir meló és durant els mesos d’estiu, des del juliol fins al setembre, quan es cullen els melons cultivats a l’aire lliure, quan el fruit està madur i ha desenvolupat el seu gust dolç característic.

Entre els mesos de juny i agost, trobem al mercat els exemplars més bons de síndria, tot i que la temporada comença una mica abans i s’allarga fins al setembre.

Pel que fa als préssecs, la millor època per consumir-los és entre els mesos de maig i agost, tot i que hi ha algunes varietats tardanes que allarguen una mica més la temporada, fins ben entrat el mes d’octubre.

Per saber-ne més

Meló, tallades refrescants

El meló, com hem dit, és un fruita rica en aigua i baixa en sucres, és un aliment hidratant ideal, ple de vitamina A -quan més taronja és la polpa, més betacarotens té- i de minerals, com el potassi i el magnesi. Potser t’agrada menjar-lo, simplement, a mossegades, gairebé com glops d’aigua dolcenca, però aquesta fruita -bé, hortalissa en realitat, perquè el meló pertany a la família de les cucurbitàcies, com el carbassó, la carbassa i el cogombre- és molt versàtil a la cuina. No cal que et limitis al popular meló amb pernil, també pots fer-ne una sopa ultrarefrescant (o un gaspatxo, és clar!), combinar-lo amb menta en un smoothie saludable i molt fresc, afegir-lo a una amanida d’estiu o fer-ne un gelat, un sorbet o un granissat, entre moltes altres propostes.

Cantalup, de pell de granota, groc, blanc, verd, gàl·lia… De polpa blanca o ataronjada. De melons n’hi ha de molts tipus, només has de triar el que més t’agradi. A casa nostra, se’n conrea un amb nom o cognoms: el meló d’Artesa de Segre. De fet, l’últim cap de setmana d’agost, aquesta població de la Noguera acull la Fira del Meló, emmarcada dins la Fira de Sant Bartomeu, especialitzada en el meló de secà, un producte autòcton de qualitats gastronòmiques excepcionals. Es tracta d’una varietat de meló adaptada als conreus d’horta de secà de les comarques de la Plana de Lleida: descobreix les seves característiques en aquest enllaç.

firadelmelon
Fira del Meló d’Artesa de Segre.

Síndria, aigua a mossegades

Com la prefereixes, amb llavors o sense? De pela ratllada o més aviat fosca? D’una o altra manera, la síndria és la fruita hidratant per excel·lència de l’estiu: menjar-ne un parell de tallades equival pràcticament a beure un got d’aigua. Present en molts gaspatxos estiuencs, tot i que també es pot passar lleugerament per la brasa o la graella, menjar-la directament tallada amb forma de boca somrient és la manera més habitual de degustar-la i gaudir-la. I qui no somriu amb la frescor i hidratació que suposa menjar-la? Això sí, és millor que la triïs ben madura, quan té el major contingut de sucres, ja que si no resulta insípida i tindràs una decepció gustativa!

Refrescant, saludable, diürètica i depurativa, la síndria és molt versàtil a la cuina, ja que la pots incorporar en multitud de plats dolços, però també salats. Tant si et decideixes per cuinar-la com per menjar-la directament a tallades somrients, et deixem aquest enllaç on trobaràs alguns indrets on comprar síndries ben bones.

La síndria té un altíssim contingut d’aigua, és hidratant i molt saludable.

Préssecs, carnosos o sucosos

De préssecs, n’hi ha de molts colors (vermell, groc, ataronjat, blanc) i moltes varietats, però a casa nostra se’n consumeixen sobretot de dos tipus, els d’aigua i els de vinya. Rics en fibra i minerals, és la tercera pota del trident hidratant de l’estiu. El préssec té més calories que les altres dues fruites esmentades, però encara en baixa proporció i que queda compensat pel seu alt poder d’hidratació. Si volem parlar de préssecs de casa nostra amb noms i cognoms, destaquen els d’Ordal, els de la Ribera de l’Ebre i els de pinyana.

El préssec d’Ordal el pots tastar i comprar tots els caps de setmana de juny, juliol i agost, a Subirats (Alt Penedès), on té lloc el Mercat del préssec d’Ordal. Es tracta d’un préssec de gran qualitat amb gust i aroma intens i depenent de la varietat la seva carn pot ser de textura més carnosa o més sucosa. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós i dolç, amb un petit toc àcid. És un dels productes singulars de la Xarxa Productes de la Terra.

El de pinyana és un préssec tardà, de mida gran, color clar i carn forta, que es conrea a la zona del Segrià i la Noguera. El primer cap de setmana d’octubre, a Alfarràs se celebra la Fira del Préssec de Pinyana, que enguany ja arribarà a la 28a edició. Pel que fa al préssec de la Ribera d’Ebre, aquest és de gust potent i de color vermell. En aquesta zona, se’n conreen de diverses varietats: de polpa groga, de polpa blanca, de pavia i nectarines.

Sigui de la varietat de sigui, el préssec també es pot fer servir a la cuina, ja siguin per elaborar postres tan bones com aquest préssec de vinya amb vi dolç o en plats de carn blanca a la cassola o passant-lo per la paella o la planxa, amb un toc de sucre. I, com sempre diem amb les fruites, es pot aprofitar la temporada alta -quan són més bones- per fer melmelades i confitures casolanes per gaudir-ne tot l’any.

Però, ja saps, si aquests dies de calorada tens set, aposta per menjar-te una tallada dolcenca de meló, hidratar-te amb un somriure de síndria amb llavors o sense o per refrescar-te clavant queixalades a un bon préssec. Guanyaràs el partit a la calor per golejada!

Prèssec
El Mercat del préssec de l’Ordal té lloc els caps de setmana d’estiu a Subirats.

Altres entrades