A les terres deltaiques, l’arròs cus l’aigua dolça a la salada, el mar amb la terra. Durant segles, mans arrugades i botes de fang han aconseguit fer d’aquest cereal un dels ingredients més importants del rebost català, com a plat de diumenge, de celebració, però també diari, de família. Potser degut al seu bressol, que al foc viu és un llenç perfecte tant per a sabors marins com de muntanya. Avui dia, fins i tot brindem amb ell, gràcies als elaboradors de licors artesans, cerveses i sake. Aquesta ruta assenyala sis punts per conèixer oficis tradicionals i nous vinculats amb l’agroaqüicultura, tastar la cuina ebrenca de km 0 i donar valor als productes de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre.

flamencs al delte de l'ebre Marc Pascual

10 motius per a visitar aquesta ruta

  1. Valorar les sis varietats de la DOP Arròs del Delta de l'Ebre: bomba, badia, tebre, montsianell, gleva i fonsa.
  2. Tastar els arrossos amb segell Slow Food del guardonat restaurant La Barraca.
  3. Disparar... (amb la càmera!) als d'ocells migratoris que fan parada i fonda als arrossars.
  4. Escoltar la història de com l'arròs va esdevenir un cultiu propi deltaic al Centre d'Interpretació La Torra.
  5. Visitar el molí de fusta i valorar les diferentes fases de l'arròs de la mà del Molí de Rafelet.
  6. Aprendre sobre la vinculació ancestral de l'aqüicultura a Catalunya.
  7. Participar del safari ecocultural que organitza l'empresa familiar DeltaPolet.
  8. Trepitjar fang, conèixer les barraques aïllades, la sega, la plantada manual, el trill i la xaruga.
  9. Beure sake amb els elaboradors locals Humbert i Meritxell, de Kensho.
  10. Fruir amb la cuina ebrenca de Mas Prades i amb els seus propis productes de la terra i del mar.

Lectures per fer boca:

  • “L’Ebre, un riu literari”, AA. VV (Publicacions Universitat Rovira i Virgili)
  • “Històries de mar de la Costa Daurada i el Delta de l’Ebre”, Ignasi Revés (Ed. Sidillà)
  • “De l’arrossar a la taula. Terres de l’Ebre”, Eva Artal Rocamora, M. Teresa Castelló Bou i Cristina Giné Miró (Farell Editors)
  • “La cuina de les Terres de l’Ebre”, M. Carme Queralt Tomás (Cossetània Edicions)
  • “La cuina dels pescadors de la Costa Daurada. Receptes tradicionals”, David Solé i Torné (Farell Editors)
  • “La cuina dels arrossos del Delta de l’Ebre”, Associació de la Dona de La Cava (Onada Editors)
  • “Flora i fauna del Parc Natural del Delta de l’Ebre”, Toni Llobet (Brau Edicions)
  • “Terres de l’Ebre. 50 Racons amb encant. Baix Ebre i Montsià”, Àlex Ramos Fernández i Cinta Montañés Príncep (Farell Editors)
logo