Gelats artesans i d’autor, el plaer més refrescant

 • Actualitat alimentària
 • Informació
 • On Comprar
 • On Tastar
 • Productes
 • Productors
 • Receptes
 • Barcelona
 • Girona
 • Lleida
 • Tarragona
Dimecres 21.07.2021

Autora: Carme Gasull

Què

Un refresc i un aliment

T’imagines un estiu sense gelats? Segur que no. Quan la calor ofega només ens venen al cap menges ben fresques. I aquestes elaboracions, dolces i salades, no només refresquen sinó que també alimenten si s’elaboren de manera artesanal. És a dir, “sense ingredients industrials, ni colorants, ni aromes artificials”, com defensa el col·lectiu 20 Bajo Cero, creat l’any 2019 per un grup de professionals del gelat artesà de diferents parts de l’Estat espanyol per a promocionar, defensar i investigar tot el que tingui relació amb aquest producte.

Per cert, que l’artesania no està renyida amb la innovació i, gràcies a la tasca d’investigació de professionals com ells, al mercat ja hi trobem gelats vegans i funcionals destinats al públic diabètic i amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

Qui

Mestres gelaters i pastissers

Com Massimo Pignata, qui va deixar la seva Itàlia natal per obrir la gelateria artesanal DelaCrem a Barcelona l’any 2010. Del seu obrador surten gelats dels gustos més diversos elaborats amb ingredients purs, 100% naturals, tal i com els seus avis piemontesos haurien volgut.

D’aquesta arrel, així com de l’aprenentatge i la maduresa com a gelater i del contacte continu amb productors i proveïdors locals, l’any passat llençava al mercat el segell i el concepte DelaTerra, cremes gelades elaborades amb un màxim de productes de l’entorn local, sinònim, per tant, de quilòmetre zero i proximitat. Gelats bons, nets i justos. Filosofia 100% Slow Food.

 

On

A tot el territori

No te les acabaràs. Antonio Sirvent, a Cambrils (Tarragona); Can Janeret (@canjaneret) a Banyoles (Girona); Can Natzaret, a Santa Maria de Palautordera (Barcelona); Gelats Pyrenenum, amb obrador a Bellver de Cerdanya (Lleida) i venda a diferents municipis de La Cerdanya i Barcelona; Gelats Galiana, al Port de la Selva (Girona); Gelats L’Enxaneta, amb botigues a Palafrugell, Calella, Begur i Llafranc (Girona) o Xixovic, amb botiga a Vic (Barcelona) i gelateria mòbil, La Xixuneta, per a festes i esdeveniments de diferents formats; en són algunes.

Per saber-ne més

Gelats Angelo

Tot i que el consum de gelat a casa nostra encara és força estacional, moltes gelateries artesanes del país fa anys que s’esforcen per equilibrar el seu consum durant tot l’any i elaboren les seves creacions tant a l’estiu com hivern. Un bon exemple és la gelateria artesana creada pel mestre gelater Angelo Corvitto al 1986, amb seu al municipi d’Ullà (Baix Empordà, Girona) i una de les més veteranes del país.

Als seus inicis, Gelats Angelo abastia sobretot restaurants i gelateries, però amb el temps l’empresa va anar ampliant la seva producció amb una línia d’envasos familiars que, actualment, es poden trobar en diverses botigues d’alimentació que aposten per productes de qualitat i de proximitat i que poden tenir el seu producte emmagatzemat en les condicions ideals per mantenir-ne la qualitat.

Des d’aquesta temporada d’estiu, a més, també es poden adquirir a la nova botiga museu, oberta al mateix obrador d’Ullà, per retre homenatge a la figura i la feina d’aquest mestre de gelaters de renom mundial. Originari de Sicília, Corvitto va dedicar la seva vida a investigar sobre aquest món. Mostra d’això és l’obra enciclopèdica ‘Los secretos del helado, el helado sin secretos’, publicat el 2004 per Grupo Vilbo i considerat encara ara com un dels principals llibres sobre gelateria un punt d’inflexió en la seva trajectòria.

L’any 2006 va rebre el guardó al millor gelater del món en la primera edició del Congrés Identità Golose de Milà i, a partir d’aleshores, va iniciar un seguit de cursos i ponències en escoles de renom mundial per a divulgar la teoria i la pràctica sobre l’elaboració del gelat artesà.

Avui en dia, l’empresa Gelats Angelo està encapçalada per Hervé Corvitto, fill del mestre gelater, qui manté la mateixa filosofia de producte i de treball que el pare, això és, continua elaborant un gelat de màxima qualitat utilitzant productes naturals, la millor tècnica i el millor procés d’elaboració.

Basat en la tradició familiar, en sabors genuïns i en la innovació, el catàleg de Gelats Angelo és amplíssim i molt versàtil: hi trobaràs des dels sabors més tradicionals als més trencadors, com els gelats per aperitius (amb i sense alcohol) o els gelats salats, durant tot l’any.

gelats_angelo_salats
Al catàleg de Gelats Angelo hi trobaràs des dels sabors més tradicionals als més trencadors, dolços i salats.

‘Gela’t, gelats artesans sobre rodes’

Conservador en quan a sabors, però agosarat en quan a posada en escena és el projecte familiar d’en Raul Miñarro i na Christine Harwart, parella propietària de Gela’t, amb seu a Piera (Barcelona) i en marxa des de fa 9 anys. Mai millor dit.

“Després de molts anys treballant a pastisseries durant els caps de setmana i festius, als 29 anys decideixo estudiar l’ofici a l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona (EPGB), sempre amb els gelats al cap, perquè m’agrada menjar-los i volia aprendre a fer-los”, explica Miñarro.

En acabar els estudis, després de diverses experiències laborals a pastisseries, restaurants i càterings del país, i amb la idea també de muntar un negoci propi —compartida amb la seva parella— l’any 2012 decideixen emprendre amb una gelateria artesana sobre rodes o un furgó amb botiga que van batejar com La Vainilla. Nom clàssic que dóna pistes sobre l’oferta amb la que endolceixen els pobles i ciutats de Catalunya.

“Teníem clar que abans de comprar el vehicle havíem de fer les coses bé i ens vam informar sobre la normativa necessària per dur l’empresa endavant sense haver d’instal·lar-nos a les fires d’atraccions clàssiques. La nostra sort va ser que, un any o dos més tard, va esclatar el boom de les food trucks a Catalunya i vam veure que l’havíem encertada”, relata. Fer les coses bé inclou tenir cura pels ingredients triats, com les fruites que compren als pagesos locals. “Vivim en una zona amb productors d’arbres fruiters als quals els hi comprem préssecs, cireres, maduixes, taronges o el que toqui segons l’època de l’any. Al final, quan ofereixes un producte alimentari el més important són els ingredients; la resta és l’embolcall, el que et serveix per a vendre’l”, subratlla el copropietari de ‘Gela’t’.

A banda de gelats elaborats de forma artesanal, al seu catàleg hi trobaràs productes de pastisseria artesana, sucs, batuts i granissats. Habitualment posen a la venda una dotzena de sabors, “bastant clàssics”, que van canviant, al que de tant en tant s’hi afegeix “alguna raresa”, com el gelat d’ametlla fumada que elaboren aquest estiu i que tant està agradant. “Tenim un públic de poder adquisitiu baix, però no per això els hi oferirem un producte barat. Algú ens va dir un dia: “A aquesta vainilla no hi estem acostumats”. I per nosaltres, això és una satisfacció. La nostra vainilla és bona, però no per això l’hem de vendre cara. Tothom es mereix poder menjar un bon gelat”, reivindica.

I amb el seu vehicle totalment equipat, homologat i amb les màximes garanties sanitàries es passejaven per festes majors i esdeveniments privats de tot tipus, des de musicals a gastronòmics. “Arran de la covid, vam sol·licitar el permís de venda ambulant i, ara ens passegen per barris i urbanitzacions de Piera avisant de la nostra arribada amb un altaveu on sonen ‘músiques de gelat’, molt identificatives a l’estil americà, que alguns nens ja s’han aprés”, explica. Una opció de negoci real i divertida.

La furgoneta de ‘Gela’t’: obrador i botiga sobre rodes. Si te la trobes, atura-t’hi!

‘Gelats de Territori’

L’agost del 2019, el cuiner Marc Ribas presentava en societat aquest projecte de respecte als petits productors catalans i a l’estacionalitat dels ingredients, nascut amb la intenció que cada gelat que s’elabora i es comercialitza sota aquest marca transporti al comensal a diferents indrets del nostre territori.

“Per aconseguir-ho, només utilitzem productes locals i de proximitat, frescos i de temporada, característics, típics i autèntics de cada regió, proveïts per ramaders, agricultors i artesans, que són l’autèntic valor d’un país, de la seva gastronomia i cultura”, explica el xef. Poma de Muntanya Biolord, Làctics Perelada, Mel de Tossa de Mar… O les prunes de Sant Joan de Terrades que cultiva la família Gou, un fruit estiuenc que van descobrir voltant i gràcies al boca a orella, en són alguns. Un cop seleccionats els porten cap a l’obrador de la Pastisseria Nèctar, a Cassà de la Selva (Girona), on en Jordi Reverter, cinquena generació de l’establiment, els converteix en cullerades de plaer.

La producció de ‘Gelats de Territori’ és limitada, però la intenció dels seus impulsors és mantenir una proposta fixa d’uns sis sabors que es vagin movent pel territori i canviant amb les estacions. I és que un dels altres objectius de la marca és contribuir al coneixement i al reconeixement de la Cuina Catalana arreu, de difondre el valor dels seus productes i productors locals a través de l’elaboració artesanal de gelats de qualitat.

El projecte neix també amb el compromís ferm amb la sostenibilitat i el medi ambient, per la qual cosa utilitzen envasos de vidre i cartró 100% reciclables i reutilitzables. A la venda en dos formats l(125 i 440 ml) a diferents botigues d’alimentació i cadenes de supermercats, així com a diversos establiments de restauració. Troba’ls tots, aquí.

Marc Ribas en una de les presentacions de ‘Gelats de Territori’.

Altres entrades