És temps de peretes, primerenques, petites i de mossegada cruixent

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 29.06.2022

Autora: Carme Melià

Què

Peres de Sant Joan

Conegudes també com a peres santjoaneres, perquè coincideix la temporada amb aquesta diada tradicional, peres castell o, simplement, peretes, són una fruita primerenca, de mida petita i de mossegada cruixent. Són els primers ‘crecs’ de l’estiu! De color groc verdós, amb algunes bandes vermelles, són petitonetes, ja que no fan més de 4 cm de llarg i uns 3 cm de diàmetre. La polpa és blanca i ferma, són molt gustoses i se solen menjar amb pela i tot. Un mos fàcil i ràpid!

Qui

Productors de Lleida i Tarragona

Les peres de Sant Joan, majoritàriament, provenen de conreus de les comarques de Tarragona i Lleida, tot i que també se’n conreen a d’altres punts del país.

Quan

Una temporada molt curta

Aquestes peretes són efímeres, ja que tenen una temporada molt curta. Si t’agraden, afanya’t a comprar-ne, ja que només les trobaràs al mercat des de mitjans-finals de juny fins a la primera quinzena del mes de juliol. A més, no aguanten massa bé la conservació, per la qual cosa s’han de consumir ràpidament.

Per saber-ne més

El sabor més pur

Amb l’arribada de les peres de Sant Joan al mercat, encetem l’estiu i la temporada d’aquesta fruita fresca. Són unes peres petites, primerenques, de les que fan ‘crec’ quan les hi claves mossegada. Dolces, de sabor pur i molt saboroses, provenen de conreus de Tarragona i Lleida. Tot i que se solen menjar directament -no cal pelar-les- també les pots passar pels fogons per elaborar receptes ben bones, com les típiques i delicioses peres al vi, o també com a guarnició de guisats de pollastre o vedella, i, és clar, també en postres com la macedònia, les melmelades o els pastissos de fruita.

Aquesta varietat, però, només és una de les moltes que es poden trobar, ja que la pera és una fruita dolça molt habitual a Catalunya i té moltes varietats, de diferents colors, textures i gusts (Ercolina, Blanquilla o d’aigua, Williams, Llimonera, Conference, Bosc, Magallona, Alexandrina…) i, fins i tot, té una DOP específica: la DOP Pera de Lleida. I no és per a menys, ja que, segons dades del 2020, Catalunya és el 18è productor mundial de pera, sent la Unió Europea el mercat natural per a l’exportació. En definitiva, una fruita que és la repera de bona i variada!

Les peres de Lleida són les més dolces del mercat

Les més dolces

Si les de Sant Joan són les més petites, les de la DOP Pera de Lleida són les més dolces. I també les més arrodonides i amb la pela d’un color verd més càlid. Les peres de la DOP són de tres varietats diferents: la Llimonera (que es cull de juliol a novembre), la Blanquilla (d’agost a febrer) i la Conference o conferència (de setembre a juny).

La pera Llimonera és de gust dolç i textura granulada, amb la pela llisa, fina i de color entre el verd i el groc. La Blanquilla és la més sucosa i refrescant, de pela fina i llisa, i de color verd grisós, amb un gust dolç i refrescant. La Conference té la pela gruixuda i de color verd groguenc, és sucosa i dolça.

Actualment, les peres són el conreu de fruita dolça més important de la zona. Vols saber-ne més? Trobaràs més informació aquí.  

La pera és una de les fruites dolces més consumides a casa nostra

Sucoses i carnoses, per a tot tipus de plats

Una altra pera amb nom i cognom és la de Puigcerdà que, després d’anys en retrocés, es torna a comercialitzar, tot i que de manera encara molt limitada i sobretot per al consum local. És, però, una pera reconeguda, que ja es conreava a l’Edat Mitjana i que es considerava un regal digne per a cavallers i personatges rellevants que visitaven la vila.

Es tracta de la varietat de pera Doyenné de comice, una pera de polpa fina, gustosa, perfumada i  dolça. Una recepta molt tradicional de la comarca de la Cerdanya lligada a aquest producte és l’ànec amb peres, tot i que també la pera de Puigcerdà també es consumeix fresca o en tota mena de plats dolços.

La pera és una fruita, sucosa i carnosa, amb moltes propietats nutritives, d’efecte saciant per l’alt contingut en fibra, hidratant, de digestió fàcil i saludable, el seu consum aporta molt poques calories. Tot i que se solen menjar directament, hi ha moltes receptes, dolces i salades, en les que en són un ingredient destacable. No dubtis a tastar-ne algun, són plats energètics i saborosos.

Hotel-Antiga-anec-amb-peres.jpg
Ànec amb peres de l’Hotel Antiga

Altres entrades