Benvinguts a Pagès: un cap de setmana de portes obertes per descobrir el producte de proximitat

  • On Comprar
  • Productes
  • Productors
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 21.09.2022
foto_03benvingut a pagès mel

Autora: Carme Melià

Què

Benvinguts a Pagès La Festa

Tot a punt per començar la setena edició de la gran festa de la pagesia, una experiència completa de descoberta de l’entorn rural, amb tastos de productes i la possibilitat de comprar directament als productors. A més de les visites a les explotacions participants, la programació inclou una seixantena d’activitats complementàries relacionades amb el sector primari i l’alimentació com fires, xerrades, degustacions… N’hi ha per a tots els gustos, t’ho perdràs?

Qui

Més de 150 explotacions agroalimentàries

Diferents explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres d’arreu del país participen en aquesta iniciativa amb visites gratuïtes a les seves instal·lacions. Cal fer reservar prèvia a través de la pàgina web benvingutsapages.cat. Les visites, que inclouen tastos de productes, permeten conèixer l’origen d’allò que mengen cada dia. A Benvinguts a Pagès La Festa també hi participen 160 allotjaments rurals amb propostes especials i 200 restaurants que cuinen amb productes de proximitat.

Quan

1 i 2 d’octubre

El primer cap de setmana d’octubre les explotacions agroalimentàries participants a Benvinguts a Pagès La Festa obren les portes per donar a conèixer l’origen d’allò que mengem i potenciar la venda de productes de proximitat. La novetat d’enguany és la possibilitat de reserva prèvia de les visites. A la pàgina web es pot fer una cerca exhaustiva de l’oferta disponible que, l’any passat, va comptar amb una participació de més de 32.000 persones.

Per saber-ne més

Omplir el rebost de proximitat

Vols saber d’on prové allò que menges? T’agradaria omplir el rebost d’aliments comprats directament al productor? Et ve de gust descobrir com es viu a pagès? Tot i això i molt més, ho podràs fer realitat el primer cap de setmana d’octubre, quan la pagesia obre les portes de casa seva perquè poguem visitar més de 150 explotacions agroalimentàries (agrícoles, ramaderes i pesqueres) del país.

Sí, és clar, parlem de Benvinguts a Pagès La festa, que enguany arriba a la setena edició amb la mateixa voluntat inicial de donar a conèixer l’origen d’allò que mengem, fer més propera la relació entre la pagesia i el conjunt de la ciutadania i fomentar la venda directa dels productes. Les visites són gratuïtes, però s’ha de fer reserva prèvia a través de la pàgina web, on també trobaràs detallades totes les propostes existents.

Fruita fresca, peix, verdures, cereals i llegums, carn, formatges, mel, espècies i herbes aromàtiques són alguns dels productes que podràs descobrir i tastar a les explotacions agroalimentàries participants. També es poden comprar directament a productors i elaboradors, de manera que és una gran oportunitat per omplir el rebost d’aliments locals i de proximitat.

Can Pins-12
Les visites permeten conèixer com viu i treballa la pagesia

Una experiència completa

L’experiència no s’acaba aquí. A més de visitar i conèixer el món de la pagesia, també pots complementar la descoberta allotjant-te en algun dels 160 allotjaments rurals inclosos en la proposta i que fan ofertes especials amb motiu de Benvinguts a Pagès La festa. I, quan apreta la gana, és el moment de fer un àpat en un dels 200 restaurants que treballen amb producte de proximitat. Per arrodonir l’experiència, ja només queda participar en alguna de la seixantena d’activitats complementàries relacionades amb el sector primari i l’alimentació previstes en la programació, com ara fires gastronòmiques, xerrades divulgatives, visites o tastos. I, finalment, ha arribat l’hora de compartir la teva experiència a les xarxes socials: fes-ho amb l’etiqueta #BenvingutsaPagès22.

D’altra banda, la iniciativa amplia les rutes turístiques de cap de setmana passant de set a setze propostes escampades per tot el territori que combinen paisatge, patrimoni i gastronomia per donar a conèixer l’entorn de les explotacions que obriran portes de manera gratuïta. Les rutes s’escampen arreu del país amb itineraris per la Costa Brava, la Costa Daurada, el Vallès, el Maresme, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, la Catalunya Central, el Pirineu, el Segrià, la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà i les Terres de l’Ebre.

Sí, ho sabem, ara se t’ha girat feina a triar i preparar quina serà la teva ruta! Però, com que fer-les totes en només dos dies és impossible, t’emplacem a continuar la descoberta amb les propostes de Benvinguts a Pagès Tot l’Any.

Vall de Brugent Formatges i Cabrits
Tota la família pot gaudir de la gran festa del món rural

Agroturisme tot l’any

Benvinguts a Pagès té continuïtat tot l’any amb una oferta estable de més d’un centenar de visites de pagament a les explotacions agroalimentàries del país. Parlem de Benvinguts a Pagès Tot l’Any, un conjunt d’activitats durant els 365 dies de l’any amb visites completes que asseguren una experiència personalitzada. Es poden reservar de gener a desembre i suposen una experiència turística de primer ordre amb moltes i variades activitats, com ara acompanyar un grup d’ovelles a pasturar pels camps del Pallars Sobirà, aprendre els secrets de la producció de l’arròs a un antic molí al Delta de l’Ebre, visitar els castanyers centenaris d’Osona, collir taronges al Baix Ebre, visitar un cultiu de safrà al Bages o descobrir com és el procés d’elaboració de la sidra en una petita explotació del Baix Empordà, entre d’altres.

Aquestes visites tot l’any no només són una nova font d’ingressos per a la pagesia amb el turisme de proximitat, sinó que també ajuden a promoure la consciència ciutadana de la importància de tenir una pagesia potent, de redescobrir el producte local i de temporada, de la sostenibilitat i de la importància del reequilibri entre territoris.

Benvinguts a Pagès, un projecte de la Generalitat de Catalunya, s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd I el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori.

Alta Alella-13
Els tasts són una de les moltes activitats que es poden fer a Benvinguts a Pagès

Altres entrades