TrufforumVic: la festa de la tòfona i la gastronomia torna a la capital d’Osona

 • Actualitat alimentària
 • Agenda
 • Informació
 • On Comprar
 • On Tastar
 • Productes
 • Productors
 • Rutes gastronòmiques
 • Segells i marques
 • Barcelona
 • Girona
 • Lleida
 • Tarragona
Dimecres 23.02.2022

Autora: Carme Gasull

Què

Un esdeveniment internacional anual

que neix amb l’objectiu de promocionar l’ús responsable de la tòfona europea a les cuines domèstiques i professionals, així com el turisme micològic a les zones productores del vell continent. Per això es va pensar que s’organitzaria en grans ciutats i espais expositius amplis, que garanteixin l’afluència de públic i la màxima difusió.

Així, des de la seva creació s’han organitzat de manera satisfactòria 4 edicions: la primera a Saragossa l’any 2017, la segona i la tercera a Vic (Barcelona) els anys 2019 i 2020, i la quarta edició, 100% telemàtica i en 4 seus: Vic-Catalunya, Castella-Lleó (Burgos, Valladolid i Sòria), Terol, i Occitània.

Qui

Diverses entitats locals i internacionals

L’Agrupació Europea de Cooperació Territorial European Mycological Institute (AECT-EMI) és l’entitat impulsora d’aquest esdeveniment de referència que organitzen l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

 

On

A l’Edifici El Sucre de Vic

i a altres espais de la capital i de la resta de la comarca del 25 al 28 de febrer. I és que, a banda de les activitats divulgatives i culinàries que es duran a terme a les diferents sales de l’equipament vigatà, el programa Trufforum Vic 2022 inclou altres activitats, entre elles, les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a diferents restaurants fins el 15 de març.

Osona Cuina, el col·lectiu de restaurants de la comarca fundat l’any 1998, i Fet a Osona, marca paraigua de productors i elaboradors de productes d’aquesta terra, aposten per la promoció de la tòfona com a producte referent al nostre territori. D’aquí aquesta campanya gastronòmica amb menús, plats, tallers, maridatges i altres accions on “el diamant negre” a és l’ingredient principal.

Per saber-ne més

Novetats de Trufforum Vic 2022

L’Acadèmia de la Tòfona, una jornada de formació per a alumnes que estiguin cursant un cicle formatiu de grau mitjà o superior de la família professional d’Hoteleria i Turisme en un centre educatiu de Catalunya que tindrà lloc el divendres 25 de febrer, és una de les novetats destacades del Trufforum d’enguany.

La matinal formativa comptarà amb Carme Vivó, presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), Pere Muxí, tofonaire, Quico Arumí, cap de cuina del restaurant Can Jubany, Dídac Espasa, gerent de l’empresa Tòfona de la Conca, Lluc Crusellas, xef pastisser d’El Carme Pastisseries, i Daniel Oliach, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

Una altra de les estrenes és el Trufforum Corner, un espai pop up a la Sala Sert de l’Edifici El Sucre que dissabte 26 i diumenge 27 serà una oportunitat per a les presentacions de petit format com la del segell Fet a Osona, la DO Pla de Bages i el projecte online ‘Il tartufo nero’.

I nou és també l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona d’enguany. Després de Carme Ruscalleda i Toni Balam (2019), Ferran Adrià (2020) i Nandu Jubany (2021), David Andrés, xef del Via Veneto Restaurant de Barcelona i copropietari del restaurant de Somiatruites d’Igualada, compartirà el reconeixement amb Santi Santamaria, a títol pòstum, coincidint amb el desè aniversari de la mort del cuiner de Sant Celoni. L’acte tindrà lloc el divendres a la tarda i comptarà també amb la presentació del curtmetratge “La Tòfona a Catalunya”.

Un mercat, sessions de cuina i més

Al llarg de tot el cap de setmana, al Mercat de la Tòfona es podrà trobar tòfona fresca i seleccionada prèviament amb criteris de qualitat avalats per un tècnic. En total hi prendran part 9 associacions de productors, fet que garanteix al públic assistent la possibilitat de comprar la tòfona de més qualitat que es pot trobar al mercat habitualment. No hi faltarà tampoc el Market, l’espai on comprar productes tofonats artesanals i de gran qualitat.

Mentrestant, l’Auditori de l’Edifici de El Sucre acollirà les demostracions de cuina.
Dissabte 26 hi participaran Nandu Jubany i Quico Arumí, de Can Jubany (Calldetenes); Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar, (Barcelona); Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), integrant del col·lectiu Osona Cuina, i Vicenç Fajardo (Saó, Fonteta), de Cuina de l’Empordanet, ambdós acompanyats de l’escriptora Empar Moliner, qui maridarà diverses tapes amb vins escumosos. Diumenge 27 serà el torn de la cuina dolça amb una ponència de la pastissera Gessamí Caramés.

Si aneu a Vic també podreu descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona.
El dissabte, Jan Fargas, de Les Voltes de Sant Sebastià (Moià) combinarà tòfona amb productes catalans de qualitat certificada; Dídac Espasa (Tòfona de la Conca) analitzarà com utilitza la tòfona la gran indústria en comparació amb els productors especialitzats; Lluc Crusellas, Arnau Arboix, Toni Clusella i Josep Esturi, de Taula dolça, l’Associació de Pastissers d’Osona, oferiran una sessió de pastisseria amb tòfona i vins i caves Parxet; i Uri Sala, d’El Gravat de Vic, oferirà diverses tapes que es maridaran amb cerveses de Cervesa del Montseny.

El diumenge tindreu l’oportunitat de participar en un taller sensorial on reconèixer l’olor de les tòfones o de tastar còctels amb cava i tòfona. Així mateix, podreu assistir al 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, amb la participació dels millors 15 equips del país; en aquest cas, a la Plaça Major de Vic.

Pedagogia de la tòfona

Durant la presentació del programa de Trufforum Vic 2022, el director de l’esdeveniment i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, va destacar que “hi ha molt camp per recórrer per fer pedagogia de la tòfona”. Un dels objectius en el que va incidir Josep Puigdollers, president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, “és que el Trufforum serveixi per perdre la por a aquest producte”.

Per la seva banda, Anna Sanitjas, directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, va subratllar com a fet molt positiu que enguany el Trufforum pugui tornar a ser presencial i va posar èmfasi en un sector que representa un 2% dels productes forestals a Catalunya. “Tot i que sembli poc, és un sector petit amb un potencial molt gran, un sector fort i competitiu que abraça diversos àmbits des de la comercialització i el turisme, fins a la gastronomia o la formació”, va exposar.

Més informació i programa d’activitats a www.trufforum.com

Altres entrades