Qualla Barcelona, mostra de formatges artesans catalans a la ciutat i altres iniciatives làcties del país

 • Actualitat alimentària
 • Agenda
 • Informació
 • On Comprar
 • On Tastar
 • Productes
 • Productors
 • Rutes gastronòmiques
 • Segells i marques
 • Barcelona
 • Girona
 • Lleida
 • Tarragona
Dimecres 02.03.2022

Autora: Carme Gasull

Què

Valoritzar la feina dels productors lactis

Així com apropar els productors catalans i els seus productes al turisme de la ciutat de Barcelona i oferir formatges de qualitat en un esdeveniment pensat per a tots els públics fora de l’entorn rural. Aquests són els objectius de Qualla Barcelona, la primera mostra de formatge artesà català amb venda directa, degustació, maridatges, tallers, demostracions culinàries, tastos guiats, xerrades…. promoció al cap i a la fi d’aquest producte després d’una primera edició híbrida, virtual i presencial, sota un altre nom i condicions més adverses.

La programació de l’esdeveniment s’ha presentat avui en el marc d’una sessió de networking gratuïta per a restauradors i establiments gurmet a l’Aula de la Boqueria del mercat barceloní després de la intervenció de l’expert formatger Toni Gerez, cap de sala i sommelier del restaurant Castell de Peralada, a Peralada (Alt Empordà), així com d’un tast dirigit per artesans que participaran a la mostra.

 

Qui

ACREFA i Expogestió

L’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) i l’empresa Expogestió — Fires i Gastronomia són els impulsors de la primera exhibició de formatges artesans catalans d’aquestes característiques a la ciutat i a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’esdeveniment serà possible també gràcies al patrocini i el suport de Gastroteca i de la Denominació d’Origen Penedès, entre altres entitats públiques i privades.

 

On

A l’Estació del Nord de Barcelona

Estructurada amb un funcionament de venda directa, entre consumidor i productor, tindrà lloc el proper cap de setmana, dissabte 5 en horari de 10 a 22h. i diumenge 6 de març, en horari de 10 a 20h., al vestíbul del Centre Esportiu Municipal de l’Estació Nord de Barcelona. Les entrades de QuallaBarcelona i els tiquets pels tastos guiats ja es troben a la venda i es poden adquirir via online a https://bit.ly/EntradesQualla22 o bé presencialment al moment i lloc de la mostra (disponibilitat segons aforament).

Per saber-ne més

Qualla Bar’ i ‘Converses’

Un dels espais més llaminers de la mostra serà el Qualla Bar on, durant tot el cap de setmana, s’oferiran tastos guiats de formatges (aquí, la carta), amb acompanyaments de vins de la D.O. Penedès la mà d’experts del món formatger com Isaac Gelabert, director de la fira Làctium de Vic o Martí Padrissa, com a representant del col·lectiu Llet de Cabres Catalanes.

Així mateix, l’esdeveniment incorpora una programació de contingut amb ‘converses’ sobre el sector amb noms destacats del món gastronòmic com Carme Ruscalleda, Tana Collados, Pep Palau o Josep Sucarrats. Imperdibles les que giraran al voltant de dos grans llibres especialitzats en el tema: ‘La Volta a Catalunya en 50 formatges artesans’ (Larousse Editorial) de Toni Chueca i ‘Formatgeries Artesanes de Catalunya’ (Cossetània Edicions) de Ramon Roset amb els seus autors. Dues publicacions que es podran comprar també a la mostra.

Qualla Barcelona comptarà igualment amb un format virtual per a que els visitants que no puguin desplaçar-se presencialment, coneguin les formatgeries i puguin adquirir el “lot Qualla Barcelona” mitjançant la web. L’edició virtual tindrà lloc fins el 8 de març. Més informació a: www.quallabarcelona.com

Xarxes_Insta_1080x1350

Nova ruta formatgera a la Gastroteca

L’elaboració de formatge artesà és una activitat d’alta implicació amb el  territori: la protecció del paisatge i la biodiversitat, la recuperació i dinamització del món rural, el manteniment de ramats o la preservació d’un patrimoni cultural i ancestral entorn a la llet i el formatge, són alguns dels valors que podem associar a l’activitat formatgera.

A Catalunya, gaudim d’un extensa i potent xarxa de formatgeries artesanes arreu del territori, on s’elaboren excel·lents i diferenciats formatges, i que han situat el formatge català a les millors lleixes i botigues del país i del món.

Des de la Gastroteca us convidem a fer aquests nova ruta en la que gaudireu de l’ambient i dels paisatges del formatge, coneixereu les històries i relats de persones a les que apassiona allò que fan, i descobrireu que el formatge tallat i a la taula, és només el final  d’un extraordinari procés on intervenen, les persones, el bestiar i la natura. Descobreix-la, aquí.

‘Movem Xerigots: formatges en ruta’

Prova de la bona salut del formatge català a casa nostra és el desè aniversari del centre d’afinat de formatges Xerigots, de Vilafranca del Penedès, que està celebrant l’aniversari invertint en les seves instal·lacions amb l’objectiu de consolidar-se com el punt de referència de formatge a Catalunya i el principal proveïdor d’aquest producte artesà a restaurants i a clients finals de cara al 2023.

La inversió preveu generar tres espais d’activitats: sala de tast per a 50 persones, botiga amb showroom i un terrat a l’aire lliure. D’altra banda, s’ampliarà un 50% la sala de tall i es duplicarà la capacitat de fred per disposar de més espai d’emmagatzematge. També una aposta pel carrer Comerç, espai emblemàtic de la capital de l’Alt Penedès, i en la rehabilitació i adequació a uns nous usos d’una nau històrica que antigament albergava un dels molts cellers i magatzems de vi que es van construir a finals del segle XIX a tocar de la via. I una aposta també per la comarca i el foment de l’enoturisme amb experiències que posen en harmonia el formatge amb el vi, producte protagonista del territori. 

Mentre durin les obres, l’empresa continuarà oferint el servei a hostaleria i a client final amb la venda on-line i ha posat en marxa l’aventura empresarial ‘Movem Xerigots. Formatges en ruta’ amb Ayats, empresa catalana de referència en la fabricació d’autobusos per dur les seves experiències arreu del territori. La iniciativa consisteix en oferir activitats per gaudir de les sensacions i la cultura del formatge dalt d’un autobús equipat com un restaurant d’alta gamma, amb el sostre de vidre i una cuina amb tots els serveis. L’autobús fa parada cada dissabte en una població catalana diferent on oferirà tres experiències. Les parades i els detalls, aquí.

MOVEM XERIGOTS_03

Altres entrades