Pastry Sense: la gran festa de la pastisseria torna a Sant Vicenç dels Horts

 • Actualitat alimentària
 • Agenda
 • Al món
 • Informació
 • On Comprar
 • On Tastar
 • Productes
 • Receptes
 • Barcelona
 • Girona
 • Lleida
 • Tarragona
Dimecres 19.01.2022

Autora: Carme Gasull

Què

5a Mostra Internacional de Pastisseria

L’esdeveniment arriba a la cinquena edició els pròxims 22, 23 i 24 de gener reprenent la presencialitat amb un atractiu cartell de professionals de prestigi reconegut que compartiran la seva experiència i els seus coneixements en directe amb el públic assistent, professional i aficionat. I és que l’objectiu de Pastry Sense és acostar l’ofici de la pastisseria a tothom, que tothom pugui gaudir del procés de les elaboracions, des de la preparació d’utensilis i la presentació dels ingredients fins a l’execució de la recepta i la posada en escena de dolços o pastissos.

 

Qui

El consistori vicentí i el mestre pastisser Eugeni Muñoz

Artífex i ideòleg, respectivament, de la Mostra Internacional de Pastisseria, una de les propostes destacades de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts que enguany celebra la seva 38ena edició. El Consorci de Turisme del Baix Llobregat i i l’Institut Dertosa són dos dels altres actors que col·laboren en l’esdeveniment juntament amb els pastissers i pastisseres que integren anualment el cartell: Ester Roelas, Cris Massana, Martina Sampaolo, Francisco Broccolo, Iván Pascual, Guilherme Guise, Jesús Fuentes, Richard Hawke, Johanna Le Pape, Camila Elizalde, Carla Rodrigues i Pepe Leotta en l’edició d’enguany.

 

On

A Sant Vicenç dels Horts

Durant tot el cap de setmana, aquests cuiners del món dolç amb gran currículum, trajectòria professional i renom internacional compartiran els secrets dels seus obradors i ensenyaran a qui ho vulgui aprendre les tècniques de l’ofici i com creen les seves obres d’art dolces. Ho faran dins una carpa, instal·lada a la plaça de la vila baixllobregatina, en sessions de petit format, amb la proximitat com a element clau.

 

Per saber-ne més

Novetats de l’edició 2022

Així ho va destacar l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, durant la presentació de Pastry Sense 2022 celebrada ahir al migdia a l’Aula de Cuina del Mercat de La Boqueria de Barcelona.

“La Mostra Internacional de Pastisseria aporta relació directa amb la ciutadania, un grau de proximitat i popularitat amb professionals d’alt nivell que ajuda a prestigiar el món de la pastisseria i que la fa diferent d’altres propostes. És el lloc idoni per aprendre, gaudir i degustar, fora de la carpa enguany, per mantenir les mesures de seguretat sanitàries vigents”, va apuntar. El batlle també va incidir en la necessitat de reactivar aquests espais de trobada i del sector gastronòmic. “Hem de tornar a donar un toc humà a activitats que estaven aturades i que ens ha de permetre tornar a dinamitzar i rellançar l’economia del país”, va afegir tot i agraint de manera especial a la família Muñoz, nissaga pastissera local, la feina feta per tirar endavant aquest projecte.

De les novetats de la present edició en va parlar Xavi Gómez, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. La principal, “l’ampliació de la carpa on es realitzen les demostracions respecte a les edicions anteriors per poder desenvolupar-les millor i esponjar al públic”. Gómez va destacar també “la incorporació d’agents cíviques, que estaran atentes als detalls, ajudaran a qualsevol consulta i al seguiment constant del públic assistent envers a totes les recomanacions sanitàries. A més, es buidarà l’espai entre demostracions i les degustacions es realitzaran fora de la carpa per evitar riscos. La V Mostra Internacional de Pastisseria també serà respectuosa amb el medi ambient i inclusiva. El material que es farà servir serà reciclable i totes les sessions inclouran llenguatge per a persones sordes”, va afegir el regidor.

“Enguany, la inauguració de la mostra recaurà en la jove xef Paula Alós, presentadora del programa d’alimentació i gastronomia ‘Manduka’ al canal Super3 de TV3″, va cloure.

D’esquerra a dreta, Eugeni Muñoz, Miguel Comino i Xavi Gómez

Figures de la pastisseria

“Tenim els millors pastissers del món, però fins ara no hem sabut ensenyar l’esforç que hi ha al darrere d’aquest ofici i de les nostres creacions”, va apuntar Eugeni Muñoz, ànima de la Pastisseria Muñoz de Sant Vicenç dels Horts i artífex de la mostra. “Per això el sector també ens recolza, perquè veuen que transmetem això i que la gent li dóna valor”. La prova, el cartell de figures nacionals i internacionals participants, “una dotzena d’arreu del món en cada edició; enguany, potser la més internacional”, va assenyalar el mestre pastisser durant la presentació.

A tall de resum, aquest cap de setmana visitaran Sant Vicenç dels Horts Richard Hawke, “un australià afincat a França, terra de pastissers i de mantega, que fa creacions veganes”; Guilherme Guise, “un brasiler afincat a Finlàndia” vinculat al sucre des de ben petit; la xilena Camila Elizalde, “qui fa autèntiques meravelles, obres d’art dolces, just el que volem transmetre”; l’italià Peppe Leotta i la portuguesa Carla Rodrigues, “experts en sucre i xocolata que han rebut premis de modelatge i disseny de figures” i la francesa Johanna Le Pape, escollida per Pierre Hermé per formar part del nou Comitè Organitzador Internacional de la nova edició 2021 de la Copa del Món de Pastisseria.

El taller de l’italià Francico Broccolo, centrat en la recerca i desenvolupament per oferir productes adaptats a la majoria de les necessitats alimentàries, i la pastisseria vegana de la italiana Martina Sampaolo i la catalana Cris Massana, companyes al restaurant parisenc BrEAThe, seran l’enllaç entre la tradició i les noves tendències.

I el que es fa a casa nostra ho demostraran els xefs Jesús Fuentes, responsable de masses/brioixeria de la Pastisseria Hofmann de Barcelona, l’Iván Pascual, propietari de la pastisseria Taller de Postres Cal Gumer i de l’empresa d’organització d’esdeveniments Cal Gumer Events a Lleida, i l’Ester Roelas, propietària d’un obrador a Badalona i de l’escola de pastisseria homónima, des d’on oferta cursos online i presencials. Un mix de tradició, innovació, local i global, únic al món.


‘Mattcha coffee cups’ de la pastissera catalana Ester Roelas.

Guardons ‘Fava de Cacau’

Dilluns 24 se celebrarà la taula rodona ‘Gestió i recursos humans a les pastisseries’, en què intervindran diferents experts en el tema moderats pel propi Eugeni Muñoz, així com el lliurament dels guardons ‘Fava de Cacau’ a les millors pastisseries de Catalunya. La llista està confeccionada per un jurat independent, format per professorat de pastisseria, periodistes gastronòmics, i professionals del món dolç que no exerceixen a pastisseries, creat i coordinat per l’especialista Marc Balaguer.

Durant la jornada es lliuraran els reconeixements a les 50 millors pastisseries del territori i 10 mencions especials: A la tradició viva, a la Pastisseria Innovadora, al Dolç Singular, a la Millor Pastisseria de la Catalunya Central, a la Millor Pastisseria dels Pirineus, a la Millor Pastisseria de Barcelona i Comarques, a la Millor Pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, a la Millor Pastisseria de l’Anoia, Penedès, Garraf i Llobregat, a la Millor Pastisseria del Gironès i a la Millor Pastisseria de Ponent.

La llista es podrà consultar a l’app oficial de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, una aplicació amb informació de cada establiment: la seva història, els productes singulars que ofereix i altres detalls d’interès. Consulta el programa sencer de la mostra, aquí.

Logotip dels premis ‘Fava de Cacau’ de Sant Vicenç dels Horts.

Les postres que encapçalen aquest post són d’Eugeni Muñoz i la imatge del cartell d’enguany de la mostra.

Altres entrades