La Gastroteca en femení

  • Agenda
  • Al món
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productors
  • Receptes
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 03.03.2021

Què

El Dia Internacional de la Dona

O Dia de les Dones Treballadores, com s’anomenava originàriament, es celebra cada 8 de març arreu del planeta. No hauria d’haver-hi una data concreta per retre homenatges al treball en femení… per això ens avancem a la data i reivindiquem avui la feina de totes les professionals que treballen en el sector agroalimentari i gastronòmic català!

Qui

Les dones del món rural

Només un 15% de les dones es dediquen professionalment al sector primari a Catalunya, tot i que són gairebé un milió les que viuen en zones rurals*. Ho sabies? No se’n parla prou de la pagesia i del món rural. I encara menys de les dones pageses i rurals. No se’n parla prou de la dràstica reducció que està patint el nombre d’explotacions agrícoles i ramaderes a Catalunya en els últims anys. I encara menys de les explotacions de les quals les dones són titulars. Parlem-ne!

*Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2016-2020, DARP

On

A tot al territori

Vols saber qui són, on viuen i on treballen? A la Gastroteca hi trobaràs agricultores com la Núria Brull (El Molí Verd); agroramaderes com la Vanessa Corominas (L’Aulina) i la Mònica Balaguer (Formatgeria Girola); apicultores, com l’Àngels Boixadera (Peu de Roques) i la Josefina Cortés (Abellaxana); pageses com la Teresa Torner (Abenur) i la Genoveva Camats (Camats Carpi Fruit); ramaderes com la Gemma Arnilles (Pla Oví) i d’altres professionals com la Cecile Thevenot, impulsora del projecte Permacultura Penyafort, un centre d’experimentació i capacitació que promou una forma sostenible de vida a través d’activitats i ecoturisme.

Per saber-ne més

Dones rurals

Són diverses les associacions que tenen com a objectiu donar veu i posar cares a les dones que treballen al sector agrícola, ramader, forestal i pesquer. Una d’elles és lAssociació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, que treballa per defensar els seus interessos i necessitats, crear sinèrgies, millorar la igualtat d’oportunitats del sector, dotar-les de visibilitat i donar a conèixer la seva feina i valor.

Dones Ramaderes de Catalunya (@ramaderescat) n’és una altra. Es tracta d’un grup de dones ramaderes de bestiar de pastura unides per reivindicar-se, per defensar la preservació del medi natural i un mode de vida amb una gestió del temps diferent tot i trencant estereotips. Les pots seguir a diferents xarxes socials (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube), on pengen novetats o simplement escenes quotidianes del seu dia a dia, per donar a conèixer la seva feina.

Per la seva banda, Dones d’Unió de Pagesos potencia les dones afiliades al sindicat, que treballa per la visibilització del seu treball a les empreses agràries, ramaderes i forestals, així com per la seva participació activa dins l’estructura sindical, política i social arreu dels territoris. En aquest sentit, el pròxim 5 de març tindrà lloc la xerrada informativa en línia ‘Les dones a l’activitat agrària: aspectes jurídics i legals que cal conèixer’
Inscripcions, aquí.

(El retrat de la Núria Brull, agricultora i membre de l’executiva de Dones d’Unió de Pagesos, obre aquest post).

Monica Balaguer_jcosialls-(2)
Mònica Balaguer, ramadera i formatgera

Les dones del vi i de la gastronomia

En els últims temps també s’han creat associacions que tenen com a objectiu donar visibilitat a les dones del món del vi i de la gastronomia a través de diferents activitats, darrerament i, degut al context actual, més aviat de manera virtual.

Las Mujeres del vino (@mujeresdelvino), per exemple, un grup d’enòlogues, elaboradores i sommeliers de tot el territori que pots descobrir a través d’entrevistes, converses, degustacions i tastos dels seus vins, al seu perfil d’Instagram.

La mateixa xarxa social farà servir el col·lectiu Mujeres en Gastronomia (MEG) (@mujeresengastronomia) el pròxim 8 de març per dur a terme una marató solidària de retransmissions en directe on participaran 17 de les dones que l’integren, entre les quals hi ha cuineres de dolç i salat, professionals de la sala, productores, empresàries, científiques i periodistes especialitzades.

Algunes de les integrants del col·lectiu Las Mujeres del vino.

#Gastrodona

El pròxim 8 de març, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm acollirà, en directe, i per streaming, un esdeveniment virtual que comptarà amb setze reconegudes professionals de la gastronomia de Catalunya.
La jornada, promoguda i organitzada per Estrella Damm i RepicatEvents, estarà apadrinada per la xef Carme Ruscalleda, harmonitzada per la sommelier Meritxell Falgueras i conduïda per la periodista i comunicadora gastronòmica Carme Gasull.

Carlota Claver (La Gormanda, Barcelona), Núria Gironès (Ca l’Isidre, Barcelona), Núria Bonet (Ca la Núria, Bellver de Cerdanya), Roseta Jorba (Pa i Raïm, Palafrugell), Eli i Diana Vilamaña (El Bistrot, Gandesa), Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols, Olot), Carme Picas (El Ginjoler, Sant Feliu de Guíxols) i Iolanda Bustos (la xef de les flors) elaboraran en directe plats que les identifiquen. A més, la cuinera mallorquina Maca de Castro (Maca de Castro, Alcúdia) farà un repàs per la tradició del receptari de l’illa balear; la directora de sala Melani Sevilla (Petit Comitè, Barcelona) explicarà la teoria que hi ha darrere d’una taula de formatges; la instagrammer Laura Ponts explicarà com realitzar una natura morta de producte, i la sommelier Clara Antúnez farà un tast d’Aigua de Vilajuïga.

Si vols seguir l’acte en directe, des de les 10h del matí a les 17h de la tarda, subscriu-te al canal de YouTube GastroEvents Online: https://www.youtube.com/channel/UC9iW1lJUKdCAtIHMSdBLFuQ

Participants de la jornada #GastroDona que tindrà lloc el pròxim 8 de març.

Altres entrades