Distintius que marquen la qualitat

  • Productes
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 09.12.2020

Què

Per a cada dia de la setmana

Quins distintius de productes alimentaris tenim a Catalunya? Els coneixes? T’atreveixes a anomenar-ne set? T’ajudem! Les Denominacions d’Origen (Protegides i Qualificades), la Indicació Geogràfica Protegida, l’Especialitat Tradicional Garantida, la marca Q de Qualitat Alimentària, el segell de Producte Singular… i tants d’altres que en garanteixen la qualitat. A la Gastroteca els trobaràs tots!

Qui

El DARP i la Diputació de Barcelona

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del govern català és l’encarregat de valorar l’excel·lència dels productes agroalimentaris de casa nostra i qui, en conseqüència, atorga aquests distintius. Només hi ha una excepció: el segell de Producte Singular, atorgat per la Xarxa Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona. El Producte Singular destaca per les seves característiques úniques que el distingeixen de la resta, i està arrelat a un territori concret on es produeix o s’elabora. Les particularitats dels productes singulars poden ser degudes a factors com la tradició, la innovació i la qualitat.

On

A l’apartat ‘Productes’

Escriu www.gastroteca.cat al teu navegador, ves a la pestanya ‘Productes’ i coneix tots els distintius o segells de qualitat diferenciada que llueixen els productes agroalimentaris catalans. A partir d’ara, podràs anomenar-ne més d’un si t’ho tornem a preguntar! A les teves mans deixem que els tastis i parlis de les seves particularitats amb amics i familiars.

Per saber-ne més

DO, DOP i DOQ: Què és què

La Denominació d’Origen (DO) garanteix l’origen i la qualitat d’un vi, elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament. Un consell regulador vetlla pel compliment del reglament, porta el registre de viticultors i de cellers adherits, controla la producció i verifica la qualitat de les anyades i del vi.

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) identifica un producte originari d’un lloc determinat, la qualitat o característiques del qual es deuen a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents i amb unes fases de producció, transformació i elaboració dutes a terme totalment a la zona geogràfica definida.

La Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) garanteix l’origen i la qualitat d’un vi elaborat a partir d’unes determinades varietats i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament i segons uns processos de comercialització determinats i controlats.

Fira-de-l-Oli-i-l-Oliva1.jpg
L’oli d’oliva verge extra és el ‘súper-aliment’ mediterrani

Vins amb DO

El 2020, i sota el lema’ Gaudeix del que és bo #ViCatalà’, les 11 Denominacions d’Origen vitivinícoles catalanes (DO Alella, DO Catalunya, DO Conca de Barberà, DO Costers de Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat, DO Tarragona i DO Terra Alta), amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’INCAVI, han unit esforços per modernitzar la imatge del vi català, apropar-lo al consumidor no expert i desvestir-lo de complexitat són alguns dels eixos d’aquesta campanya que té com a objectiu fonamental la promoció del consum de vi català amb aquest distintiu.

Productes de la terra

A Catalunya, existeixen molts productes agroalimentaris típics i tradicionals que no llueixen cap distintiu d’origen o qualitat, però que és necessari mantenir i fomentar. L’Inventari de productes de la terra, editat per DARP el 2003 i el primer d’aquestes característiques publicat a Catalunya, recull de manera exhaustiva aquest valuós patrimoni gastronòmic per tal de preservar-lo i revalorar-lo: una relació formada per més de 260 productes de la terra de tot tipus, tant frescos com elaborats.

Coberta de l’Inventari de Productes de la Terra

Altres entrades