‘Benvinguts a Pagès’, La Festa i Tot l’Any

  • Actualitat alimentària
  • Agenda
  • Ecoteca
  • Informació
  • On Comprar
  • On Tastar
  • Productes
  • Productors
  • Receptes
  • Rutes gastronòmiques
  • Segells i marques
  • Barcelona
  • Girona
  • Lleida
  • Tarragona
Dimecres 29.09.2021

Autora: Carme Gasull

Què

La gran festa de la pagesia catalana

Després d’una edició virtual a causa de la pandèmia, ‘Benvinguts a Pagès’ torna al format presencial els dies 2 i 3 d’octubre en què obrirà, de manera gratuïta sota reserva prèvia, les portes de les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país. La sisena edició de l’esdeveniment, que s’ha consolidat entre tots els públics a Catalunya, potenciarà el coneixement del dia a dia del nostre sector primari i oferirà a la ciutadania l’oportunitat de participar d’una experiència que permet conèixer l’origen d’allò que mengem i comprar directament als productors sense intermediaris.

Qui

Productors, hostalers i restauradors

Més de 150 explotacions, prop de 200 allotjaments rurals i uns 200 restaurants que treballen amb productes de proximitat —i que, com a novetat, han estat seleccionats per als mateixos pagesos aquest any— configuraran l’oferta de ‘Benvinguts a Pagès’ La Festa. Les explotacions participants permetran al públic interessat veure els processos d’elaboració de la carn i dels embotits, de la fruita, dels llegums, dels cereals i l’arròs, de la mel, de l’oli i les olives, del peix, dels fruits secs i de les verdures, les hortalisses i els bolets, entre d’altres, així com tastar-los i comprar-los un cop finalitzades les visites gratuïtes.

 

 

On

A tot el territori

De nord a sud, terra endins i mar enllà, es podran viure experiències tan golafres com interessants. Al Berguedà, per exemple, L’Estació del Carrilet del Cal Rosal-Olvan i el Bar-Restaurant Arsenal de Gironella tindran als seus menús peces de Xai de Ferreres del seus veïns ramaders; a les Garrigues, els comensals dels Fogons de la Carme, a Cervià de les Garrigues, podran tastar diferents plats amb mel dels apicultors de Juncosa Be Happy, que també es poden visitar; i al Baix Ebre, les muscleres de la badia del Fangar o el celler de sake i fermentats derivats de l’arròs del Delta de l’Ebre Kenshô s’ofereixen com a activitats complementàries.

Per saber-ne més

‘Benvinguts a Pagès’ Tot l’Any

A 2021, la iniciativa creix i es consolida amb una oferta estable i permanent durant els 365 dies de l’any a través de 7 rutes. Cada ruta pertany a una de les diferents Marques Turístiques de Catalunya (Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa de Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus) i inclouen participants del ‘Benvinguts a Pagès’ La Festa: explotacions, restaurants, allotjaments, algunes activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. Feu-les servir com a guia o com a inspiració!

El nou projecte recull una demanda del sector i ofereix visites de pagament per apropar el dia a dia de l’activitat agrícola a famílies, escoles i ciutadania en general durant tot l’any, donant continuïtat a l’esdeveniment, tot fomentant la venda de proximitat i contribuint a la revalorització de la pagesia i el producte local. L’oferta fomenta també els valors de la sostenibilitat, el respecte i l’estima pel producte i dona importància al reequilibri territorial per ajudar a despertar la consciència de la ciutadania.

BaP2021_Les Arnaules

Assessorament individualitzat

Una altra de les novetats que incorpora el ‘Benvinguts a Pagès’ Tot l’Any és el desenvolupament d’un servei d’assessorament individualitzat per aquells productors i productores sense experiència a l’hora de rebre i atendre els visitants a la seva explotació agrícola.

Unes 25 explotacions agrícoles amb el Segell de Proximitat d’arreu de Catalunya han rebut les visites tècniques d’un grup format per representants de Prodeca i Turislab, empresa consultora especialitzada en assessoria per a destins i empreses turístiques. Partint d’entrevistes prèvies i valoració del potencial i recursos disponibles de l’explotació en qüestió, en aquestes visites s’han donat pautes de comercialització per tal de dissenyar i oferir un producte turístic diferenciat d’alt valor experiencial.

BaP2021_tractor

www.benvingutsapages.cat

La pàgina web www.benvingutsapages.cat és el punt de trobada de les propostes i permet fer una planificació acurada de les visites a les explotacions, restaurants i allotjaments rurals. El portal recull tota la informació dels participants, amb consells i dades d’interès per ajudar a planificar el cap de setmana. Inclou tota l’oferta de La Festa del primer cap de setmana d’octubre i també incorpora la informació de les explotacions que participen de manera estable ‘Benvinguts a Pagès ’Tot l’Any, així com la de les activitats complementàries. L’eina és intuïtiva i permet fer les cerques per territoris o per tipologia de productes.

A través del lloc web es pot escollir la comarca que es vol visitar i descobrir l’oferta concreta de cada territori. Dins de cada comarca, també es pot seleccionar la informació a partir de les següents categories: explotacions, restaurants, allotjaments i activitats.

Altres entrades