Eduard Mata: L'ACSA aposta per l'autocontrol de les empreses agroalimentÓries

Inici>NotÝcies >Entrevistes >Eduard Mata: L'ACSA aposta per l'autocontrol de les empreses agroalimentÓries
1
 • 03/08/2009
 • Eduard Mata: L'ACSA aposta per l'autocontrol de les empreses agroalimentÓries
 • Fa set anys que l'AgŔncia Catalana de Seguretat AlimentÓria (ACSA) sĺencarrega de vetllar per la qualitat sanitÓria del que mengem. El seu director, Eduard Mata, ens parla de la percepciˇ que tenen els ciutadans sobre aquest tema i del paper fonamental de les empreses agroalimentÓries a lĺhora de donar garantia als seus productes.
 • Nomenat director l’abril de 2003, Eduard Mata està al capdavant de l’entitat pública responsable de la seguretat alimentària a Catalunya gairebé des de la seva creació al 2002. Coneix molt bé, per tant, l’evolució que hi ha hagut en aquest camp en el sector agroalimentari i les seves necessitats. Aposta sobretot per l’autocontrol de les empreses i posa com a exemple les guies sobre higiene alimentària que han elaborat o estan preparant les pròpies organitzacions sectorials i que l’ACSA s’encarrega de validar.
   

  Quin és el l’objectiu primordial de l’ACSA?
  Aconseguir el màxim grau de seguretat alimentària a Catalunya mitjançant la planificació i coordinació de les actuacions de control. Això s'aconsegueix a través de la col·laboració efectiva de les diferents administracions que incideixen en aquest àmbit, així com treballant conjuntament amb els sectors, les associacions de consumidors i usuaris, les universitats i els centres d'investigació.
   

  I la principal dificultat de la vostra tasca?
  Segurament la de coordinar i col·laborar, que sempre és complex, ja que s'han de posar en comú diferents punts de vista i maneres de treballar. Si anem a temes puntuals, no n'hi ha cap que despunti de manera especial, tot i que el que anomenem problemes emergents o nous són sempre els que criden més l'atenció. La clau, quan es tracta d’algun aspecte de seguretat alimentària, és ser oportú i actuar amb solidesa tècnica i científica.
   

  Quin és el nivell de percepció de seguretat alimentària actual?
  Aquesta és una qüestió molt transcendent perquè contribueix a conformar el que coneixem com a confiança dels consumidors. Per aquest motiu disposem de diversos estudis, a disposició de qui hi estigui interessati, amb la finalitat de conèixer la realitat de manera objectiva i que certifiquen que els ciutadans creuen que els aliments que estan al seu abast estan ben controlats. Justament el proper dia 29 de setembre a L'Hospitalet, en col·laboració amb l'Ajuntament, hem organitzat una jornada sobre aquest tema.
   

  Fins a quin punt us sentiu inspectors de l’alimentació?
  L'ACSA no té persones que executin inspeccions o auditories a les empreses alimentàries. El que fem és participar en una feina prèvia que és l'avaluació dels riscos vinculats als aliments i també col·laborem en l'establiment de quines són les millors mesures per gestionar i comunicar aquests perills.
   

  Quina és la resposta per part de les empreses?
  Molt bona, de fet podem dir que hem assolit els actuals nivells de seguretat en gran mesura gràcies a l’autocontrol de les mateixes empreses alimentàries, sigui una explotació agrícola, una ramadera,una indústria càrnia o un restaurant.
   

  Hi ha qui considera que hi ha massa controls sanitaris. Què en penseu?
  Les normes actuals de la Unió Europea són obertes atès que és difícil preveure la diferent naturalesa, dimensions i processos de les empreses alimentàries; per tant, cal interpretar per poder-les aplicar el que no és senzill. Per això s’estan elaborant les Guies de Pràctiques Correctes d'Higiene (una quarantena), que exposen de manera entenedora els requisits de cada activitat. Són les pròpies organitzacions sectorials les que confeccionen aquests documents que a l’ACSA revisem per assegurar que són coherents amb la norma i que ajuden a simplificar.
   

  Algunes organitzacions afirmen que els productors agroalimentaris europeus se’ls exigeix més en seguretat alimentària que als de fora...
  És cert que hi ha aquesta percepció, però la realitat és que els controls són ferms per als països que poden comercialitzar els seus productes a la Unió Europea. També s'impulsen canvis legislatius en aquests estats amb la finalitat que les seves exigències convergeixin amb les del territori comunitari.
   

  Com es veu des de l’ACSA la venda directa per part del productor?
  És una opció que ha de tenir el seu espai. Personalment, crec que facilitar aquest contacte és bo per ambdues parts, ja que s’aconsegueixen una sèrie de valors afegits. Els mercats municipals, on les estructures que es requereixen són mínimes, són segurament el millor escenari per fer aquest tipus de venda.

   

Enllašos:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
NotÝcies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletÝ
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius m˛bils
Aplicatius M˛bils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.