Recuperació de vinyes tradicionals a La Noguera

Inici>Notícies >A fons >Recuperació de vinyes tradicionals a La Noguera
1
 • Cultures Trobades presenta uns vins nous i antics alhora

 • 09/06/2010
 • Recuperació de vinyes tradicionals a La Noguera
 • Aquest dissabte es presentaran en societat dos nous vins catalans. Vins catalans n'hi ha moltíssims. Però aquests són de la Noguera. I vins de la Noguera n'hi ha poquets. Són els vins de Vinyes Trobades.

 • L'acte tindrà lloc aquest dissabte a Balaguer, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera. Els seus protagonistes seran un vi blanc i un vi negre, resultat de dos anys de recerca. En realitat, aquest projecte s'insereix en un altre de més ampli que duu el nom de Cultures Trobades i que, endegat per Slow Food Terres de Lleida, promou la recuperació de varietats agrícolestradicionals. El Consell Comarcal de la Noguera s'ha sumat amb especial interès a aquest projecte, i és per això, que de moment els treballs de Cultures Trobades se centra molt en aquesta comarca, la més gran de Catalunya, per cert.

  Mesos enrere ja va presentar-se un oli noguerenc d'antigues oliveres, elaborat a partir d'olives poc conegudes, com ara la sarruda i la rogeta. Els vins de Vinyes Trobades tambéparteixen d'antigues varietals de raïm, que havien estat tradicionals d'aquestes terres: el picapoll negre -no confonguem-lo amb el picapoll bagenc-, el trobat -un raïm de gran vigor-, o el monastrell, també reincorporat al cànon vitivinícola català a d'altres llocs, com per exemple l'Empordà. Cultures Trobades ha comptat amb la cooperació de L'Olivera en els treballs de vinificació. L'Olivera és una empresa vinícola de gran prestigi, amb seu a Vallbona de les Monges, de l'Urgell. Les vinyes, però, són totes de la Noguera. I concretament de la part nord de la comarca, precisa Gerard Batalla, tècnic de Cultures Trobades: "Són vinyes que hem localitzat als termes de Ponts, Artesa, Àger. Ens hem sorprès i tot de la varietat que n'hem localitzat. La nostra primera feina ha estat convèncer el propietari, el pagès, de l'objectiu del nostre treball. Hem agafat fustes per analitzar-les. Hem necessitat de fer cupatges perquè amb l'estricte raïm de vinyes recuperades no n'hi hauria hagut prou, però sempre mantenint l'esperit de fer un vi de qualitat a partir de vinyes tradicionals d'aquesta terra, amb voluntat de convèncer de les possibilitats d'un territori que sempre havia estat marginal en termes vitivinícoles". Tot i la voluntat de respecte a la tradició, Batalla deixa clar que els vins de Vinyes Trobades sí que participaran de tota millora que permeti l'evolució de la tecnologia així com d'aquell canvi que vingui aconsellat per l'evolució dels gustos. Tot i tot, l'objectiu és que en cap cas el producte acabi sent elitista. Minoritari, de moment, sí, perquè parlem de 1.000 ampolles per anyada. Però no per raó de preu, que sortirà a 12,5 euros.

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.