Prova pilot per explotar turísticament les muscleres del Delta de l’Ebre

Inici>Notícies >A fons >Prova pilot per explotar turísticament les muscleres del Delta de l’Ebre
1
2
  • La iniciativa permetria al públic visitar en embarcació les explotacions de les badies del Fangar i dels Alfacs i tastar-ne els seus productes

  • 01/06/2010
  • Prova pilot per explotar turísticament les muscleres del Delta de l’Ebre
  • A les Terres de l’Ebre s’està produint un experiment probablement únic al món: l’explotació turística de les muscleres de la badia del Delta. Entenguem-nos: visitar les muscleres, poc o molt ja es feia, però per iniciativa individual. Ara és diferent perquè es tracta d’una proposta integral de turisme pensada com a fórmula de negoci complementària.

  • Passat l’estiu es farà balanç de la prova pilot o sigui que de moment només podem donar constància del fet: dues muscleres, de la badia del Fangar i dels Alfacs, poden visitar-se en grups sempre poc nombrosos perquè no es faci malbé res d’un ecosistema tan delicat. Parlem de deu persones, dotze a tot estirar, que s’acosten en barca fins una musclera que és com una mena de caseta amb sostre però sense parets. Allà, a banda d’un espectacle paisatgístic de primera divisió, es té la possibilitat de conèixer des d’una proximitat immediata i amb explicacions enteses fetes in situ per professionals, els secrets de la producció de mol·luscos. Mol·luscos que n’hi ha de dos tipus, els musclos i les ostres del Delta, també coneguts com ostrons. La prova pilot es farà durant tota la campanya turística d’estiu i fins al setembre i servirà per poder fixar les condicions de l’activitat a partir de finals d’any.

    Gerardo Bonet, de la Federació de Productors de Mol·luscos de les Terres de l’Ebre, es mostra entusiasmat pel present del projecte i il·lusionat pel futur: “És que està molt bé. Vosaltres sabeu el que és tenir una terrassa enmig del mar on s’ofereix un aperitiu de musclos al vapor com els que acaben d’ensenyar-te fent-se a les cordes de la musclera, amb una copeta de vi i tenint aquest paisatge únic? La idea ha de funcionar, sobretot a l’estiu, perquè és molt bona. Qui vulgui apuntar-s’hi en aquest període de prova no té més que demanar-ho a la Federació o a qualsevol oficina de turisme de les poblacions a les que corresponen les badies, és a dir, Deltebre, Sant Carles i l’Ampolla”.

    Per la seva banda, des de Delta Turístic and Rent, una de les empreses que exploten aquesta oferta turística a l’Ampolla, Maria Moreno, valora que "les muscleres eren una cosa que sempre l’havíem tinguda aquí però que probablement no se li havia prestat adequada atenció. A Galícia ja fa temps que es fan visites a les ries; aquí ens hi hem posat ara i de moment estem obtenint una bona receptivitat per part de les institucions, cosa que ens anima. La visita a les muscleres hem d’entendre-la com un element més dins les moltes possibilitats turístiques d’aquest territori, adreçades a un turisme de qualitat provinent de les grans ciutats de Catalunya però també del País Valencià i França". Una precisió que volem afegir és que els musclos oferts en el pica-pica no són ni poden ser els de la musclera perquè, per normes de seguretat, el musclo un cop collit ha d’estar-se depurant durant 24 hores en aigua tractada en ozó.

    La producció de musclos en les terres de l’Ebre arriba als tres milions de quilos l’any mentre que la d’ostrons, que enguany ha sofert una circumstancial davallada perquè això va com les collites: n’hi ha de millors i de pitjors, acostuma a voltar els 400.000 quilos anuals. Els musclos ens arriben per captació natural però les cries dels ostrons vénen de França. L’ostró es compra al país veí quan encara és una larva que amb prou feines arriba a milimètrica i, instal·lada primer en receptacles protectors de les onades, creix i acaba fent-se en unes aigües, les del Delta, d’una barreja de salinitats i d’una riquesa en fitoplancton que li resulta ideal, tant a ell com al musclo.

Comentaris rebuts (1)
  • Pauleta
  • 04/10/2011 a les 20:03 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "Qué interessant!"
    • La seva puntuació
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
    • 3 estrelles
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.