Pere Tàpias: “Hem de buscar la poètica de la cuina”

Inici>Notícies >A fons >Pere Tàpias: “Hem de buscar la poètica de la cuina”
1
 • 13 temporades al capdavant de ‘Tàpias variades’ a Catalunya Ràdio
 • Pere Tàpias: “Hem de buscar la poètica de la cuina”
 • Gastrònom, presentador, cantautor i escriptor. El polifacètic Pere Tapias contagia energia i bon humor, i compta amb una visió privilegiada de la cuina i gastronomia catalanes deprés d’haver-ne parlat a mitja dotzena de llibres i de 13 temporades al capdavant de ‘Tàpias variades’ a Catalunya Ràdio.
 • Quina radiografia es pot fer de la gastronomia catalana actual?
  Estem en un moment fantàstic per poder resituar la cuina i millorar la connexió entre els productes catalans i el consumidor, com per exemple a Itàlia, França i al País Basc, on hi ha una major cultura gastronòmica. Hem de buscar la poètica de la cuina, dels productes i les receptes, i saber transmetre el plaer de menjar.

  Qué en pensa del resorgiment de la cuina tradicional i l’aposta pels productes de proximitat?
  És una bona iniciativa perquè vincula la cuina al producte de qualitat, però a més hem d’aconseguir que la gent s’assenti a taula pel plaer de l’àpat i que trobi els productes a prop de casa i perfectament identificats. D’altra banda, hauríem de poder-nos menjar les nostres figues, peres i pomes i que no només es venguin a Alemanya i Anglaterra.

  Hi ha veus que pronostiquen la desaparició de la cuina tradicional…
  Les receptes de les mares i àvies no desapareixeran mai de la nostra cuina perquè es transmeten de pares a fills dins de cada família. A més, a Catalunya tenim una gran varietat de restaurants on trobar aquest tipus de plats.

  Existeix una cuina catalana?
  I sort en tenim! La cuina catalana interrelaciona el territori, els productors i els consumidors. És molt visual, poc condimentada i picant, i ara revifa el seu vessant tradicional. Hi ha un corrent innovador que també té el seu públic.

  Fins a quin punt està afectant la crisi al sector?
  Quan hi ha crisi tothom recula. En el cas del consumidor, ara es veu obligat a triar i, per tant, a prescindir de determinats productes en la seva compra. L’època d’austeritat en què ens trobem no ens deixa cap més remei que adaptar-nos a la nova situació.

  Què és el més important a l’hora d’escollir un producte de qualitat?
  Aquí el paper de l’administració és fonamental, ja que ha de vetllar perquè aquesta qualitat existeixi de veritat i lluitar contra els que incompleixen els requisits; s’ha d’eliminar qualsevol tipus de picaresca o enganyifa. A més, el consumidor ha de tenir la informació al seu abast. Òbviament, un dels criteris importants és el gust.

  Veu factible que iniciatives com els macrocentres de productes de qualitat Eataly d’Itàlia es puguin implantar a Catalunya?
  De moment no perquè Catalunya no es pot comparar a Itàlia on s’ha sabut combinar la rusticitat del pagès i el refinament del cardenal. Aquí primer ens caldria donar a conèixer més el nostres productes encara que la producció sigui limitada.Un dels exemples més clars és el fenomen del calçot, un producte diferent perquè és una verdura que es fa a la brasa i es menja amb les mans i que s’acompanya de tot un ritual. A Valls conserven la calçotada tal com la feien el 1920,.

  Un altre dels camps que està començant a créixer és el turisme ecogastronòmic. Què n’opina?
  Crec que és ideal que la gent visiti el lloc on es produeix o s’elabora un producte i es cuina un plat per veure’l i tastar-lo. D’entrada, els catalans hem de saber disfrutar de la gran riquesa gastronòmica que tenim i això ja serà un reclam per als de fora. És un exemple que estem en el bon camí.

  Amb quins productes Pere Tàpias emplena la cistella de la compra i quins són els seus plats preferits?
  Visc en un hotel de Vilanova i no vaig a comprar però en aquest establiment s’utilitzen el productes locals, com escalora perruqueta, espigall, peix, etc. Com a plats preferits, trio el xató, on m’agrada trobar el gra del fruit sec a la salsa; i el bacallà fregit amb mongetes del ganxet i xamfaina que, quan el cuino, serveixo amb el bacallà rostit i fred, la mongeta tèbia i la xamfaina calenta.

  Advocat de professió, cantautor, gastrònom, escriptor i presentador, amb quina de les seves cares s’identifica més?
  Comunicar és allò que m’intereressa, és a dir, l’ús de la paraula per relacionar-me amb els altres que sempre estan presents en tot el que faig. Cuinar és un acte d’amor i generositat i la cuina un instrument de comunicació: pots cuinar per a tu sol però quasi sempre ho fas per als altres.

   

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.