Pel dijous gras, carn fins al nas

Inici>Notícies >A fons >Pel dijous gras, carn fins al nas
1
Autor: Gremi Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona i comarques
 • Per la tradicional festa, els carnissers i xarcuters catalans preveuen elaborar prop de mig milió de quilos de botifarra d’ou
 • 09/02/2010
 • Pel dijous gras, carn fins al nas
 • El nostre calendari festiu comprèn dates fixes que decideixen les autoritats polítiques i religioses i unes altres que ballen perquè les marca la sempre voluble lluna; entre aquestes últimes hi ha les del cicle de carnaval que no formen part del calendari litúrgic però en depenen perquè precedeixen el cicle de Quaresma que es mou en funció de quan cau la primera lluna plena primaveral. I dins els dies de Carnaval n’hi ha un que toca no fer gaire bondat dietètica: és el dijous gras; i com diu la dita 'Pel dijous gras, carn fins al nas'.
 • Carnaval s’explica en funció de la immediata Quaresma: s’acosten temps d’abstinència, temps severs, temps de sacrificar-se substituint la croqueta precongelada de pollastre per medallons de llamàntol amb gingebre, temps d’estar-se dels plaers de la carn que es menja i, per tant, davant tal perspectiva lògic és que, mentre que encara es pot, aprofitem per endrapar com lladres. Fonts de l’Arquebisbat de Tarragona han aclarit a la Gastroteca que aquest costum d’atipar-se de valent per Dijous Gras no contravé el pecat capital de la gola: “La gola, com la luxúria, és el menys pecat de tots els pecats capitals perquè a diferència de la ira o l’enveja, en practicar-lo s’obté un plaer i per tant segur que no és tan greu, i menys encara quan es tracta d’un excés d’un dia i prou. I la segona cosa que hem d’entendre és que antigament l’abstinència quaresmal tenia sentit en les persones adinerades, perquè, a l’Edat Mitjana, que és de quan ve la tradició del dijous gras, la majoria de la gent, entre ells els pagesos, d'abstinència forçada de menjar carn en feia pràcticament tot l’any!”.

  Però el dijous gras també s’explica per les raons de lògica estacional que sol haver-hi rere les tradicions religioses vinculades amb l’alimentació. Una lògica que coneix de profilaxis: que el menjar no es faci malbé i que el menjar no ens faci malbé; coneix també de la conveniència d’uns períodes de descans digestiu, etc. Tant les primeres explicacions, religioses, com aquestes segones, avui dia han quedat bastant en segon pla per un seguit de raons bastant òbvies: no hi ha tanta urgència a fer net de rebost perquè tenim neveres i nous mètodes de conservar el menjar i no ens cal tanta aportació calòrica perquè fem menys esforç físic a les feines i estem menys exposats a les inclemències climàtiques; les abstinències ens les tendeix a prescriure més el dietista que no pas el sacerdot.

  Amb tot, el dijous gras s’ha mantingut com a festa popular. Molt notòriament a les escoles perquè aquest dia la classe sencera fa una sortida, una petita excursió a una font, una ermita, un lloc proper on esmorzar l’entrepà, que pot ser de truita de botifarra o de botifarra d’ou. I encabat llardons perquè avui també és dia de picar els irressistibles llardons. I de tornar-ne a picar. I potser encara un altre. Ara sí, ara l’últim. No, n’agafaré un més i prou. Però cada cop més, poblacions catalanes organitzen àpats populars perquè la celebració no se cenyeixi només a l’àmbit dels infants. I de passada aquests actes, quan escau, serveixen per promoure un producte local de qualitat. És el cas de Vic, capital porcina per excel·ència, que ens anuncia un dia gastronòmicament rodó a la Plaça Major, esmorzar, dinar i sopar, on els artistes seran xefs del col·lectiu Osona Cuina, i les obres d’art els plats que prepararan amb porc de ramaderia ecològica de la granja Salgot.

  El Ripollès és un altre exemple d’aquesta renovada embranzida que viu el dijous gras a Catalunya. Amb la voluntat de promocionar porc i d’altres esplèndids productes de la comarca, l’Aula d’Hostaleria i els xarcuters ens conviden a dues menes d’àpat. Qui vulgui entaular-se, podrà sopar a les instal·lacions de l’Aula pel mòdic preu de 15 euros un menú amb plats tan suggestiu com una 'llaminera de porc amb bolets' i tan enigmàtics com 'la truita de dijous llarder en versió sorprenent'. Qui disposi de menys temps i prefereixi un pica-pica a peu dret, tindrà a la Plaça de l’Ajuntament l’opció de degustar dues broquetes de llangonisseta, una de freda, una de calenta, amb beguda, per dos euros. I per arrodonir la jornada, què tal d’acostar-se a qualsevol pastisseria i demanar la temptadora coca del Ripollès, dolça, amb ametlla?

  Aquestes són només dues de les moltíssimes propostes locals que giren al voltant d’aquest dijous gras. Perquè la festa és de tot Catalunya, la del nord i la del sud, i també és festa del País Valencià,  de les Illes i de l’Alguer; aquí trobareu l’article d’ara fa un any on us parlàvem de com se celebra a les Terres de l’Ebre, a l’Alt Urgell i a més llocs. Però, com no podia ser d’altra manera, una festa que la viu el país sencer, la seva capital la viu també i en sintonia amb el país. Sabíeu que, antigament, el gremi de cansaladers encapçalava la rua del carnaval de Barcelona? Enguany, el col·lectiu ha donat la benvinguda al Carnaval oferint, a l’entrada del mercat de la Boqueria i completament de franc, sis mil tasts de botifarra d’ou. Però, insistim, la festa és nacional i, per tant, les xifres també han de ser-ho. I com que les tenim tot seguit us les facilitarem. Segons dades del sector, els 3.100 cansaladers-xarcuters catalans elaboraran pel consum del dijous gras 480.000 kg de botifarra d’ou; necessitaran 1.367.235 metres de budell, 264.347 dotzenes d’ous, 115.652 kg de carn magra i la mateixa quantitat de papada, 33.043 kg de panxeta, 6.859 kg de sal i 1.376 kg de pebre. I canyella o nou moscada que, com que són optatives, fan de mal precisar-ne la quantitat.

Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.