Més cava i menys dolços la nit de cap d'any

Inici>Notícies >A fons >Més cava i menys dolços la nit de cap d'any
1
 • La crisi no afectarà el consum de cava aquests festes, que pujarà, però reduirà el de productes com pastissos i reposteria, segons les previsions

   

 • 30/12/2010
 • Més cava i menys dolços la nit de cap d'any
 • El cava seguirà sent el gran protagonista dels nostres brindis per acomiadar l'any. Les xifres de vendes indiquen que la beguda no tan sols no perd popularitat sinó que n'haurem consumit un 4% més aquestes festes. Tot al contrari que els dolços de pastisseria, que van a la baixa a causa d'una crisi que afecta de manera desigual les reserves als restaurants.

   

 • La venda de cava arribarà al conjunt de l'Estat espanyol als 36 milions d'ampolles, un 4% més que l'any passat, segons les previsions del Consell Regulador del Cava. Una xifra positiva reforçada pel fet que durant els nou primers mesos de 2010 es van comercialitzar prop de 150 milions d'ampolles, quasi un 10% més que al 2009. Tot plegat indica la tradició i popularitat d'una beguda a la qual tots recorrem a l'hora de celebrar tot tipus de festes com per exemple el cap d'any. Mercè Rossell, presidenta de Pimecava, que agrupa els petits i mitjans elaboradors de cava de Catalunya, afirma que "la campanya d'aquest any ha anat bé" però puntualitza que "el consum de cava aquí serà molt similar al de l'any passat tot i que l'exportació ens ha ajudat a augmentar les vendes." "El primer any de la crisi el nostre sector va notar una davallada forta en la demanda, però des d'aleshores no hi ha hagut una clara recuperació", matisa Rossell que explica que el gruix de venda es dóna abans de Nadal.

   

  El sector de la pastisseria i els dolços viu l'altra cara de la moneda i preveu una reducció considerable del consum que pot arribar a xifres d'un 10%, segons estima Joan Turull, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona. "Ja per Nadal vam poder comprovar que la pastisseria ha anat a la baixa per culpa dels moments difícils que està vivint l'economia del país", raona Turull, que afirma que la situació s'ha agreujat "pel fet que s'hagin reduït la compra de paneres i obsequis fins un 80%". De cara al cap d'any, Turull, propietari de la pastisseria que porta el seu cognom a Terrassa, enumera la reposteria salada, els canapès, el tronc de cap d'any i els pastissos com a productes que tenen més sortida. "Tothom compra la quantitat justa per tal de reduir la despesa", lamenta el pastisser.

   

  Els que esperen l'última nit de l'any per fer caixa són els restaurants sobretot per mirar de "tancar l'any millor de com ha anat fins ara", segons ha dit a El Periódico Gaietà Farràs, president del Gremi de Restauració de Barcelona. L'oferta per a aquells que volen celebrar el cap d'any sopant fora de casa és àmplia, tant en menús com en preus, i en el cas de Barcelona vol aprofitar l'allau de turistes que inunden la ciutat aquests dies. Però no totes les previsions són optimistes: els restaurants de Girona, per exemple, preveuen un 25% menys de reserves que l'any passat, segons informa el diari Avui. Per altra banda, si el que busquem són opcions econòmiques, ens podem acollir a les llançades recentment pels Gremis de majoristes de Fruites i Hortalisses i del Peix i Marisc de Mercabarna que proposen dos menús avalats per la Fundació Dieta Mediterrània amb un cost de 13 i 15 euros i que es poden consultar a lafestaautala.com. Consten de sopa de meló amb gambes; corball amb espàrrecs verds i salsa romesco; i peres banyades amb xocolata negra el primer d'ells; i el segon d'una amanida amb salmó marinat; tronc de lluç a la Donostiarra; i de pomes al forn amb crema catalana.

   

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.