Galerades populars i sibarites

Inici>Notícies >A fons >Galerades populars i sibarites
1
2
Autor: Ajuntament de Cambrils
 • Les jornades gastronòmiques de Sant Carles de la Ràpita i Cambrils posen en valor la cuina de la galera
 • 16/02/2010
 • Galerades populars i sibarites
 • Ara toca menjar galera. O millor dit, tocar, toca durant més temps però aquesta època de l'any és quan la seva carn és més abundosa dins la closca i també quan té més bon gust. I és per aquest motiu estacional que tant Sant Carles de la Ràpita -20 de febrer- com Cambrils -l'endemà- fan festa gran per celebrar-ho, promocionant i cuinant un crustaci que és típic als nostres mars i als nostres receptaris.
 • Totes dues celebracions combinen l’aperitiu multitudinari a preu simbòlic -es preveuen 3.000 assistents a Sant Carles, a la Diada de la Galera i l’Ostra Rissada, del 20 al 28 de febrer, i 1.500 a Cambrils, a les Jornades de la Galera, fins el 21 de febrer per a les quals es pesquen 2.000 quilos d'aquest crustaci-, amb l’oferta de restaurants locals que trobareu relacionats a Turismesantcarlesdelarapita.org i Cambrils.org i que durant aquests dies s’hi sumen preparant menús amb presència de la galera. Les festes s’acompanyen en tots dos casos de tallers i demostracions nàutiques amb possibilitat d’embarcar-se qui s’hi animi. I curiosament, coincideixen també en cronologia: les d’enguany són sengles sisenes edicions. Però a partir d’aquí la resta de detalls ja divergeixen. A la població del Montsià, per exemple, hi ha un fruit del mar que va del bracet -dels mil bracets- de la galera, l’ostra rissada. Temps enrere coneguda amb el nom d’ostró, Agustí Bertomeu, pescador i proveïdor de les jornades defensa el canvi: “És que són ostres, ostres rissades, i és amb aquest nom que les venem a França on jo tinc el 75% del meu mercat. Us asseguro que els francesos les paguen a preu d’or. Per què? Doncs perquè són ostres, res d’ostrons”.

  Anys enrere la galera va arribar a comercialitzar-se a uns preus massa baixos, no estava de moda, en part potser per raons logístiques: té punxes, i campanyes com aquestes van voler capgirar una tendència que era injusta atesa la qualitat del producte. Però, tot i que els preus s’han refet, les jornades de promoció han quedat permanentment instal·lades dins el nostre calendari gormand. L’aperitiu de Cambrils té lloc al port i el de Sant Carles al pavelló firal on tant podrà degustar-s’hi la galera com l’ostra. Els restaurants de la població ebrenca adherits a la campanya també treballaran els dos mariscs en menús a preu tancat de 35 euros. Cambrils això últim ho fa diferent. A la ciutat del Baix Camp el compromís amb els restaurants comença i acaba amb l’ús de la galera. Després el preu el fixa cada establiment d’acord amb quina és la seva oferta: la pizzeria presentarà una pizza amb galera, el gran restaurant tradicional, com Casa Gatell, tindrà l’arròs caldós amb aquest crustaci, i el restaurant creatiu farà volar la imaginació. Can Bosch, amb estrella Michelin, suggereix una coca calenta, amb base de bolets i galera ja pelada al seu damunt, i una cremeta individual que el xef, Joan Bosch, anuncia “sensacional, inspirada en una sopeta que preparava Paul Bocusse quan era el cuiner oficial de l’Elisi”.

Municipis: Cambrils (Baix Camp), Sant Carles de la Ràpita (Montsià).
Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.