Eusebi Esgleas: “És fonamental donar valor al peix fresc”

Inici>Notícies >A fons >Eusebi Esgleas: “És fonamental donar valor al peix fresc”
1
Autor: Cafeambllet.com
 • Entrevista al president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors
 • Eusebi Esgleas: “És fonamental donar valor al peix fresc”
 • Esgleas posa de manifest en aquesta entrevista les dificultats d’un sector que té en els baixos preus i la globalització els seus principals cavalls de batalla. També reclama un estudi de viabilitat que determini el volum de pesca i de flota pesquera perquè l’activitat sigui sostenible.
 • Nomenat com a nou president de la federació que agrupa les més de 30 confraries de pescadors existents a Catalunya el passat març, Esgleas aposta per la qualitat del peix fresc que els pescadors catalans fan arribar al mercat com a principal argument per competir amb tot el ve de fora.

  Quina situació atravessa el sector a l’actualitat?
  Estem immersos en una crisi que en el sector primari ve de lluny i que té l’origen en els preus a la baixa que ha imposat el mercat global. I encara que la conjuntura econòmica ha fet abaratir el gasoil quan aquest remonti les dificultats tornaran a aparèixer.

  Quines són les captures més habituals dels pescadors catalans?
  A la zona nord de Barcelona i Girona la captura principal és la gamba que es pesca amb embarcacions d’arrossegament, però també la sardina i el seitó, capturats amb barques d’encerclament. El preu de la gamba sempre es manté o fins i tot ha anat a l’alça però la resta d’espècies ens les paguen igual que fa 10 anys. En canvi, els preus que paga el consumidor sí que s’han apujat: aquest problema tant el tenim nosaltres com els pagesos.

  I quines són les espècies més valorades pels consumidors?
  Les gambes, l’escamarlà, el peix o gall de Sant Pere, el moll, el lluç, el cap roig, el roger, la maira….aquesta última té un preu interessant últimament però n’hi ha poca: les espècies oscil·len durant la temporada. En el cas de la gamba de Palamós s’ha de felicitar els pescadors i l’ajuntament de la localitat per haver-ne sabut fer tan bona difusió, però en realitat és la mateixa gamba que es pesca a Blanes, Tarragona o a Port de la Selva, per citar tres llocs, i que nosaltres anomenem gamba vermella o rosada.

  Hi ha molt peix que ve de fora?
  Sí, aquest és justament el gran problema: la importació massiva de peix. En aquest sentit, els pescadors hem un dels col·lectius més perjudicats per la globalització que ens ha obligat a competir amb el peix que arriba gairebé de tot el món: de la Xina, l’Índia, França, etc., i en molts casos amb uns costos molts més baixos que els nostres. Només el 18-19% del peix que es consumeix a Catalunya es pesca aquí, la resta és d’importació la qual cosa ha fet abaixar molt els preus.

  Com pot reconèixer els consumidors la qualitat del peix?
  El nostre peix és reconeix per la frescor i pequè com a màxim en 24-48 hores després d’haver-se pescat ja ha arribat al consumidor. La qualitat no es pot comparar amb la d’algunes espècies que es comercialitzen des d'aigües llunyanes després de portar dies refrigerades perquè es conservin.

  Quines formes de pesca són més sostenibles?
  No n’hi ha una de més sostenible que una altra, el que necessitem és un estudi de viabilitat per saber l’esforç pesquer que correspon a una determinada zona i quants pescadors poden guanyar-s’hi la vida dignament; també cal tenir en compte la conservació dels diferents oficis: des de la pesca de les embarcacions d’arrossegament, d’encerclament, el palangre, etc.

  Per on passa el futur de la pesca professional a Catalunya?
  És imprescindible que la pesca es reguli però que això es faci escoltant la veu dels pescadors i també dels científics. Se’ns considera uns grans depredadors però avui en dia som molt civilitzats i els primers interessats en preservar el recurs. També estaria bé que a les xerrades científiques hi participessin pescadors que poden aportar l’experiència del seu ofici.

  Com han evolucionat els sistemes de comercialització del peix?
  Cada vegada s’estén més l’opinió que hem d’entrar en el procés de comercialització del nostre peix. Personalment, crec que una de les vies és que els propis pescadors regentin botigues a la llotja per vendre directament. Això no vol dir que s’hagi d’eliminar el sector dels peixaters, que hem de cuidar. Si continuem amb el sistema de subhastar el peix, amb els preus a la baixa, difícilment resistirem.

  Quin paper poden jugar els restauradors a l’hora de valorar peixos que ara tenen un escàs atractiu comercial?
  És molt important la tasca de promoció que es pot fer des dels restaurants per donar a conèixer espècies com la boga, la xucla, el sorell, etc, que, de fet, alguns establiments ja inclouen a les seves cartes i que els nostres avis pescaven, però sobretot és fonamental donar valor al peix fresc. També faria falta una llei de traçabilitat que obligués a identificar cada espècie amb el nom de la barca que l’ha pescat i el dia i la llotja on s’ha venut. Les etiquetes d’avui en dia són massa genèriques.

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.