Els productes de proximitat arriben també als menjadors escolars

Inici>Notícies >A fons >Els productes de proximitat arriben també als menjadors escolars
1
 • Els productes de proximitat arriben també als menjadors escolars
 • En els darrers temps ens han anat arribant notícies d’iniciatives de diferents indrets d’Europa que aposten pels productes de proximitat. Aquest interès està arrelant també a Catalunya, i un dels àmbits on possiblement en sentim més a parlar sigui en l’entorn escolar.
 • El passat mes de setembre el municipi de Moià va ampliar l’escola pública i va posar en funcionament un nou menjador escolar. Aquest menjador es va dissenyar per a preparar els dinars de l’escola primària del municipi (amb 450 alumnes), l’Institut (amb 140 alumnes), la llar d’infants (amb 30 alumes), així com altres centres del Moianès com són la llar d’infants de Castellterçol (amb uns 35 alumnes) i de Sant Quirze Safaja (amb uns 30 alumnes). La voluntat del Consell Escolar era oferir menús amb el màxim possible de productes locals de proximitat, i ecològics.

  Segons Iolanda Burdó, Regidora d’Educació de Moià, les empreses que tradicionalment treballen en el sector de preparació de menús escolars van mostrar moltes reticències davant els requisits que plantejava el Consell Escolar. Finalment un cuiner de la zona es va avenir a entomar el repte. Ara l’empresa local que ha muntat aquest cuiner per a cuinar i distribuir aquests menús escolars prepara prop de 3.000 menús a la setmana amb pasta elaborada a Moià, carn de carnisseries del poble i provinent de ramaders de la comarca, llet i llegums ecològiques, etc.

  Per tal de vetllar pels bons resultats de la nova iniciativa, un dia a la setmana una representació dels pares i mares dels alumnes van aleatòriament en un dels tres centres a provar el menú. La valoració que de moment en fan és molt positiva: “S’ha millorat la qualitat de la dieta; comparat amb abans ara el menjar té més bon gust i fa molta més olor”, afirma un dels pares.

  Iolanda Burdó opina que l’èxit del projecte té molt a veure amb el fet que a Moià i al Moianès en general, “hi ha una gran sensibilitat pels productes de proximitat”. I pel que fa als preus, apunta que el menú surt a un cost 6,08€ per cada alumne del CEIP, 6,20€ pels alumnes de l’IES i 5 € en el cas de l’escola bressol, uns preus que corresponen amb el que estableix el Departament d’Educació, i en alguns casos estan fins i tot per sota.

  Des del Consell Escolar, i amb la implicació del Consorci del Moianès, compten ampliar el consum de productes provinents de la comarca, amb especial atenció als productes ecològics. Al mateix temps estan treballant la idea de relacionar la iniciativa amb tallers de cuina ecològica, que cada centre tingui un hort ecològic, i fer diverses accions de sensibilització sobre les oportunitats i beneficis que pot suposar el projecte pels alumnes i la comarca.

  A Girona ja fa més de sis anys que un grup de mares i pares del CEIP Joan Bruguera es van agrupar per a millorar la qualitat dels menús i per introduir nous hàbits alimentaris a l'escola. A final de 2008 el projecte creix i rep el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per tal de consolidar un sistema de distribució de menjar ecològic a les escoles gironines. El projecte porta per nom DINA'M i és una iniciativa de l'empresa Dinamis, l'Associació Central Gironina de Productes Ecològics i la Fundació Onyar - La Selva. L'objectiu del projecte és que els menús de les llars d'infants i centres escolars de la zona siguin preferentment elaborats amb productes ecològics provinents dels productors i ramaders de la zona. Segons Oriol Costa, director del projecte DINA'M  “notem un gran interès de noves escoles d’arreu del país que volen conèixer què fem i com ens funciona”.

  DINA'M comptarà amb una central de compres i un programa informàtic des del qual es gestionarà diàriament els tipus i quantitats de productes que faran falta per a preparar els menús pels diferents centres. Aleshores els productors que formin part del projecte, un cop rebuda aquesta informació, faran arribar la carn, les verdures, els llegums, la fruita, els iogurts... a la central que hi haurà ubicada al municipi de Quart, i des d’allà es distribueix a les escoles.

  La iniciativa compta dinamitzar els productors ecològics de les comarques gironines assegurant uns percentatges anuals de venda del seu producte a la central de compres. Alhora les escoles es beneficiaran d’una millora substancial de la qualitat dels menús i de la creació d’espais educatius en els menjadors escolars. És per tant un projecte des d’on es potencia l'ocupació i la formació agrària de qualitat, alhora que es dóna un valor estratègic a l'educació dels infants a partir d'un hàbit quotidià com és menjar.


  Iniciatives semblants s’estan gestionant en res comarques catalanes. A l’Urgell un grup de productors està treballant coordinadament amb el Consell Comarcal per tal de tirar endavant el projecte “Els menjadors ecològics, una realitat al nostre abast”. Durant aquest curs s’estan començant a introduir aliments ecològics i/o locals a diferents escoles de la comarca tot procurant salvar les dificultats que es van trobant quant a distribució i abastament de productes així com les reticències que iniciatives com aquesta solen generar. Per això creuen que el següent pas és reforçar les accions de sensibilització dirigides a tots els agents implicats, per tal de consolidar el projecte i aconseguir  “posar en valor els productes de proximitat i recuperar el respecte al treball de la pagesia”, afirma Teresa Fuentes, responsable del programa d’Assessorament i Foment de la Producció Agrària Ecològica del Consell Comarcal de l’Urgell.

  A Barcelona ciutat, la Fundació Futur que treballa amb col·lectius en riscos d’exclusió social, fa tres anys va optar per prioritzar els productes ecològics i locals en els menús que preparen diàriament per escoles, hospitals i empreses. Actualment estan servint prop de 3.000 menús diaris a centres del Barcelona i el Vallès, dels quals entorn un 70% dels ingredients són productes frescos provinents directament de productors locals, majoritàriament de comarques gironines. Segons Isabel Coderch, responsable del projecte Menjadors Escolars Sostenibles que promou la Fundació Futur, la iniciativa està tenint molt bona rebuda, i de fet en aquests moments tenen problemes per a poder disposar dels suficients productes que els faria falta; “el problema principal que tenim és el subministrament, la distribució, aconseguir un servei diari de poca quantitat i d’una diversitat de productes”. En aquest context estan treballant en centralitzar la distribució en dos dies setmanals. Per altra banda estan portant a terme múltiples accions informatives sobre els beneficis nutricionals i mediambientals que comporta el consum de productes propers i de temporada.

   

Enllaços:
Comentaris rebuts (1)
 • jordi
 • 28/05/2009 a les 21:39 pm (Europe/Berlin +02:00)
 • "1ºtrobo malament que barrejeu producte local i producte ecològic perque dintre del local no hi ha barem de qualitat objectiu i en l' ecològic les línies vermelles les marca un organisme públic(CCPAE).
  2ºNo crec que s'ha de donar tant bombo a que una empresa d'el.laboració de menjars inclogui algo d'ecològic en els seus menús degut a que posar una peça ecològica en un menjar de cost tirat de preu solament serveix per fer-se propaganda barata a costa d'una filosofia molt difícil d'aconseguir.
  3ºAquestes empreses que s'inflan la boca de consumir molts productes ecològics s'hauria de comprovar en les seves cuines,si es veritat tot això.
  4ºIus convido a buscar en la xarxa alguna empresa del país que sí cumpleix amb el 3º punt del meu comentari perqué si existeix."
  • La seva puntuació
  • 3 estrelles
  • 3 estrelles
  • 3 estrelles
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.