Els tastos de vins, un fenomen a l'alça

Inici>Notícies >A fons >Els tastos de vins, un fenomen a l'alça
1
Autor: Frédéric Galtier, Cupatges.cat
 • Catalunya compta amb una àmplia oferta de cursos i degustacions vinícoles que organitzen des d'institucions fins a cellers i restaurants

   

 • 29/12/2010
 • Els tastos de vins, un fenomen a l'alça
 • L'any 1999 la revista Descobrir Catalunya oferia una petita guia de la Rambla barcelonina que en revelava fites insòlites i una d'elles era que a un reservat del popular restaurant Amaya es celebraven tastos de vins a cegues en petit comité. Aquelles trobades seminals, dirigides pel grup de tast Les Impitoyables, continuen fent-se. Però avui dia ja difícilment podrien presentar-se com quelcom gaire curiós perquè aquesta activitat ha proliferat i conseqüentment cada vegada n'és més la gent catalana entesa en la matèria.

   

   

 • Joaquim Vila, de Vila Viniteca, assegura que aquell esnobisme en vins, que tant s'ha satiritzat, ha passat a la història: "Abans, sí, que hi havia qui es feia el savi al restaurant per impressionar, però ara s'ha generalitzat molt la cultura en vi i cada cop hi ha més gent que en sap, ningú no pot arriscar-se a fer el ridícul perquè el que hi ha a l'altra punta de la taula que no diu res podria ser un entès que el deixaria en evidència". Saber el pa que s'hi dóna no implica fer més despesa. Al contrari, sovint duu a reconèixer que un vi concret està a bon preu. I ens ve tantíssim turisme que per petit que en sigui el percentatge sempre hi ha qui en lloc de tornar al Japó amb un barret mexicà ho fa amb un vi de qualitat.

   

  La nostra cultura enològica ha viscut una recent i notòria puixança paral·lela a la de la qualitat dels nostres vins. El problema és que com que no es pot saber de tot i com que les referències en viniteques i cartes de vins també creixen en varietat i sofisticació d'oferta continua sent habitual que el client acabi optant per deixar-se aconsellar pel botiguer i pel sommelier (un cop fixat el pressupost, això sí). Aquest és per tant, un camí de diferents velocitats però d'una única direcció: saber-ne cada cop més, cosa lògica atès que Catalunya és terra de vins.

   

  L'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha estat organitzant durant aquest any que ara s'acaba cursets de tast als jardins annexos al Palau Robert. Però oferta de cursets n'hi ha un fum. La revista Cupatges sol organitzar-ne i és per aquest motiu que la Gastroteca s'ha posat en contacte amb el seu director, Sergi Cortés: "Nosaltres portem ja cinc anys fent Cupatges i hem pogut veure de primera mà que efectivament, el fenomen ha anat a més. Els nostres tastos normalment es fan en el context de fires del sector, com per exemple Catavins, de Sabadell, però també n'hem fet vinculats a exposicions de galeries d'art; les possibilitats són múltiples però els tastos en sí avui dia són indispensables. Són una eina excel·lent pel productor. I ja us ben asseguro que, si es tracta d'una gran marca, l'acte és socialment important i hi va tothom dels diferents vessants del sector, distribució, premsa, etc. Si ara Torres anuncia que muntarà un tast vertical de Grans Muralles, per exemple, hi voldrà ser tothom". El tast vertical consisteix a conèixer un mateix vi però de consecutives anyades. Cerimònia que de vegades no és el productor qui l'ofereix sinó el restaurant amb celler prou notori. Cas per exemple de Via Veneto. Pere Monje, del prestigiós establiment barceloní, comenta a la Gastroteca que "els nostres menjadors reservats donen molt de joc per a trobades així que ens interessen perquè Via Veneto es defineix clarament en la voluntat de ser una referència també en matèria de vins. Una activitat periòdica que ens agrada fer és la d'organitzar sopars maridats amb vins de primeríssim nivell, en presència dels cellers que els han elaborat i que en fan la corresponent explicació".

   

  Però tot camí iniciàtic parteix d'una primer pas. I és en aquest sentit, que és molt recomanable el llibre que s'acaba de publicar, de Meritxell Falgueras, amb el títol prou explícit de Presumeix de vins en 7 dies (Ed. 62), pràctic i erudit alhora, l'autora recull l'experiència de cursos de tast impartits per ella a un altre dels noms de referència absoluta dins el sector: el Celler de Gelida, a Barcelona. Aquest temple per als compradors de vins també és domicili d'uns cursos d'iniciació enològica de diferents nivells, un dels quals lògicament és el de qui ho té tot per aprendre: amb una sessió que duu el nom de "Tècniques de tast" i que surt per 40 euros ja en sabrà les beceroles. Fonts del Celler de Gelida detallen que és força habitual que, qui fa algun dels cursos, encabat regali l'assistència a un altre a parents o amics. Pares a fills. Fills a pares. Homes a dones. Dones a homes. I de qualsevol nivell adquisitiu. Perquè aquest és un altre tret que diferents fonts han confirmat a la Gastroteca: l'assistència als actes més cars, és a dir, als que es degustaran vins de major preu, no depèn tant del poder adquisitiu com de l'afecció i estima pels vins.

   

  Aquest boom l'ha viscut de primeríssima mà Josep Roca, una de les persones que més en sap de vins del nostre país i que millor en comunica la sapiència. I l'ha viscut des de diferents perspectives, la de cotitular del triestrellat Celler de Can Roca, de Girona, però també la del professor, la de conductor de tasts i la de comunicador mediàtic. Qui millor que ell, doncs, per fer-nos un balanç global: "Personalment, cursos particulars de tast ja no en faig perquè n'hi ha molta demanda i afortunadament puc delegar-hi persones del meu equip al Celler. Sí que faig, però, classes a futurs professionals a l'Escola d'Hosteleria. I també coses molt especials, com per exemple l'espectacle El vi i la nostàlgia, que vam presentar als jardins de Cap Roig. Però encara que ara ja no faci cursos a particulars, per l'experiència dels que he fet, pel que m'arriba dels que es fan i sobretot pel que noto al restaurant, puc assegurar-vos que el client cada vegada n'està més informat". "El programa de televisió d'en Marcel Gorgori en el que vaig col·laborar, En clau de vi, també hi ha fet de bo i moltes persones m'ho reconeixen. Jo parlaria d'una franja d'edats entre els 25 i els 50 anys, d'un públic informat però no gens esnob, al contrari. Es viu un moment innocent, dolç, de descobriment, il·lusionat per apreciar el vi, saber trobar-hi un determinat gust, però també hi ha fascinació per conèixer el que hi ha al darrere de cada vi. Quina persona. I quin paisatge", afegeix.

   

  Comprensiblement, el creixent interès pel vi ha portat que als cuiners els hagi sortit competència mediàtica dins el propi sector: el sommelier comença a ser també conegut i reconegut. El problema és que aquest reconeixement duu sovint a fer-li confiança fins a un punt que, comptat i debatut, tant d'esforç per confeccionar una carta de vins el més ambiciosa i equilibrada possible, sol acabar traduint-se en què el client ni tan sols l'obri. Així ens ho confessa Bibí Huguet, de l'acreditat restaurant La Fonda Emilio, de Les Borges del Camp (Baix Camp): "El client ja tendeix prou a deixar la selecció de vins a les teves mans. Però el Toni Massanés ens va treure al Què fem, de La Vanguardia, i li ho agraïm perquè va ser molt amable amb nosaltres. Però va escriure que pel que feia els vins ell recomanava que em diguessin que jo mateixa; llavors sí que ja va ser un no parar. Tothom: "Tu mateixa, Bibí, tu mateixa!".

   

  Malgrat tot, el sommelier no és objecte encara de temptativa sistemàtica de fitxatge, com passa amb els xefs. Cants de sirena, entenguem-nos, n'hi ha, però, són paraules de Josep Roca, "la temptació sol ser més la de millorar la qualitat de vida, millor sou i sobretot millor horari. I és que, en realitat, aquell intent de fitxatge no sol venir d'un altre restaurant sinó d'un celler, per exemple. La professió està en una fase adolescent, aquí no és comú que cuiner i sommelier es moguin professionalment junts tal com passa a França i tal com seria lògic perquè formen un equip. Anem en camí d'un equilibri just en el reconeixement de cuina i sala, però encara falta".

   


   

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.