El dijous llarder: entre la tradició i la gastronomia

Inici>Notícies >A fons >El dijous llarder: entre la tradició i la gastronomia
1
  • “El dijous llarder, botifarra, botifarra, el dijous llarder, botifarra, menjaré"
  • El dijous llarder: entre la tradició i la gastronomia
  • “El dijous llarder, botifarra, botifarra, el dijous llarder, botifarra, menjaré”. De ben segur que molts hem cantat aquesta cançó quan, coincidint amb la tradicional festa, anàvem d’excursió amb l’escola. A l’actualitat el dijous llarder marca l’inici del Carnaval a moltes poblacions catalanes que ho celebren incloent als seus àpats menges tradicionals com botifarra, ous, truita i coca de llardons.
  • Més enllà de les celebracions escolars i familiars, la tradició ha portat alguns municipis a organitzar actes on la gastronomia s’ha convertit en l’element central. Probablement, el cas més conegut, per la seva dimensió, és la jornada sobre el porc que es duu a terme a Vic i que, a banda d’una àmplia oferta de menús, inclou activitats com tallers i espectacles per a nens, concerts, demostracions de cuina, degustacions, etc. “Aquesta festa permet associar la ciutat al sector del porc i la seva gastronomia, molt important a la comarca”, explica Sílvia Badosa, tècnica de Fires i Mercats d’ImpeVic, entitat que organitza la festa que compta amb la col·laboració d’Osona Cuina i de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. “Tenim públic de la comarca però també jubilats i alumnes de tallers de cuina de tot Catalunya, i escoles de la ciutat que participen fent dibuixos sobre el porc que s’exposen al públic”, afirma Badosa. Un dels actes centrals és la cocció de dos porcs en canal en una brasa que s’ha preparat tota la nit i que s’ofereix al menú del dinar. A banda del porc rostit, l’oferta gastronòmica inclou botifarra d’ou i negra, truita de botifarra, coca de llardons i arròs de matança. En paral·lel, els restaurants que conformen Osona Cuina inclouen el porc a la carta durant aquesta setmana. “El porc que cuinem s’engreixa durant mig any i té una carn molt saborosa i que encaixa en la filosofia d’Osona Cuina d’apostar per un producte de proximitat i qualitat ”, afirma Toni Sala, propietari de la Fonda Sala, d’Olost de Lluçanès. El dijous llarder, que aquest 2009 torna a concentrar-se en una sola jornada, s’ha consolidat com una de les festes més populars de Vic amb una fórmula que combina tradició i gastronomia.

    El dijous llarder té també una significació especial a municipis del Baix Ebre com Adover i Xerta és tradició menjar la fogasseta, un pa rodó farcit amb truita de carxofes, alls tendres i saltxitxes. En el cas de Xerta, cada any nombroses famílies del poble es reuneixen amb les seves criatures per berenar a base de fogasseta al camp de futbol. “La gent acudeix al camp espontàniament; no hi ha ningú que ho organitzi”, explica Mireia Villamayor, des de l’ajuntament. A la comarca veïna, al Montsià, i concretament a Amposta és costum menjar un entrepà de truita amb salsitxes i per postres el ‘menjar blanc’, a base de farina d’arròs i llet. A Vilanova i la Geltrú, al Garraf, ho celebren amb una xatonada popular i la merengada, una guerra de merenga on participen sobretot els més joves. Fora de Catalunya se celebra també a Otos, al País Valencià, amb la Festa de les Cassoletes, fetes amb morro i orella de porc; a les Illes Balears, on és costum farcir les ensaimades i les coques bambes amb productes porcins com la sobrassada amb codonyat i carbassa; i a l’Alguer, amb l’olla podrida a base de porc i verdures. El dijous llarder és també un dia especial a les escoles que aprofiten per organitzar un berenar amb alguns dels ingredients tradicionals o bé per organitzar concursos de truites. 

    Curiosament, el dijous llarder, jarder o gras, variants que s’utilitzen segons el lloc, dóna pas al carnestoltes que etimològicament significa carnes tollites o carns llevades, és a dir, una època d’abstinència de la carn. Res a veure amb el que s’ha transformat el carnaval a l’actualitat que es caracteritza per la disbauxa, l’alegria i les disfresses, i al qual s’arriba després d’un dijous llarder on la carn i la gastronomia en són motiu principal en detriment del component religiós, que en marca la data al calendari però ha quedat en segon terme.

     

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.