El Moianès, terra d'artesans alimentaris i productors ecològics

Inici>Notícies >A fons >El Moianès, terra d'artesans alimentaris i productors ecològics
1
Autor: Imatge de la Fira Moianès Turisme i Lleure 2010, a Granera (crèdit: Consorci del Moianès).
 • Un clima favorable i la seva situació han afavorit la creació d'empreses alimentàries que aposten per la qualitat i algunes de les quals són ecològiques

   

 • 22/11/2010
 • El Moianès, terra d'artesans alimentaris i productors ecològics
 • El Moianès concentra una producció alimentària de quantitat, qualitat i varietat tals que sorprèn i tot atesa la seva dimensió. Des de formatgeries fins a artesans dels embotits i productors de soja i aliments orgànics, la seva situació i clima han portat a nombroses empreses a establir-se en aquest territori a cavall de tres comarques.

   

   

 • La climatologia del Moianès, territori compartit per les comarques d'Osona, el Bages i el Vallès Oriental, sempre havia tingut fama d'obrar meravelles en la salut de les persones amb problemes de respiració. Doncs bé, segons que ens explica Teresa Soler, del Consorci del Moianès, aquests aires no són bons només per a les persones: "La frescor d'altiplà és notòria, no debades aquí hi ha força poues de glaç, els terrenys són lleugerament ondulats i tenim una humitat moderada. Tot plegat és ideal per exemple per l'assecat de formatges o de cara a l'embotit". La formatgeria La Pastora, de Santa Maria d'Oló, i la cansaladeria Can Tuneu, de l'Estany, en són bons exemples. Però la tradició artesana en ambdós sectors es veu acompanyada de notables individualitats en el camp de la carnisseria; la forneria, com les fleques de Collsuspina i l'Estany; i la xocolateria, com els bombons de la pastisseria Miró, de Castellterçol. Per acabar d'arrodonir el fenomen s'ha sumat des d'uns anys ençà a l'arrelament a la zona d'un seguit d'empreses de diferent dimensió i amb notòria presència de la producció ecològica.

   

  Tomás Redondo i Salvador Sala són els noms seminals rere el darrer punt esmentat. Ells són qui funden Vegetàlia, a Castellcir, firma de referència en derivats de la soja. I la funden al Moianès senzillament perquè el segon n'és fill: "Les comunicacions i les carreteres no és que siguin especialment bones, però Vegetàlia ven a tot Catalunya i aquí estem a prop d'arreu. A més, que caram, sóc a casa! Jo vaig començar l'any 1979, obrint un restaurant vegetarià a Manresa. I més endavant ja em vaig dedicar a fabricar jo mateix el producte. Som pioners a tot Europa en l'elaboració de tempe, un derivat de la soja amb més proteïna i vitamina que el tofu, amb 30 hores de fermentació i que és curatiu, com molt bé van descobrir els americans a la Segona Guerra Mundial.", explica Sala.

   

  De la mà de Redondo naixeria també i anys després una altra empresacabdal del ram situada a la mateixa zona, Natursoy. I encara n'hi ha d'altres, sorgides en una mesura o altre a partir d'aquell primer establiment, és el cas de Natureco o Biospirit, encara que aquesta darrera va acabar traslladant-se a una altra zona. Però aquí també és on té la seu Nadolç, que també sorgeix arran del boom de la soja. "Nosaltres teníem una granja de vaques. I va ser el senyor Redondo qui ens va convèncer a fer iogurts naturals. Llavors se'n deia naturals o artesans perquè això d'ecològics encara no havia arribat. I després ja més endavant vam començar a fer també fermentats de soja, que no se n'hi pot dir iogurts pel mateix problema que va tenir Pascual amb el pasteuritzat: perquè sigui iogurt les bactèries no poden ser afegides, han de ser-hi vives. L'altre dia ho parlàvem amb la meva dona, la Montse, que portem junts Nadolç, que se li hauria de fer un reconeixement al senyor Redondo sense el qual tot aquest seguit d'empreses no existiria. Perquè, sí, aquí hi ha un clima ambiental molt bo i les distàncies també són idònies per a la distribució per Catalunya, però el factor humà va ser determinant rere aquesta proliferació d'ofertes d'alimentació", comenta Lluís Espinal, propietari de Nadolç.

   

  La llista completa de noms que constitueixen aquest singular capítol del mapa gastronòmic català excedeix del que pot cobrir un article de la Gastroteca, però el Consorci del Moianès en té una relació completa al directori Tasta'm per qui hi estigui interessat. No acabarem sense esmentar la campanya El Moianès ve de gust, que impulsa aquest consorci, en favor de productes com els que hem esmentat i molts d'altres. És el cas de les neules de Sosa -un dels clients de les quals és el cèlebre xef francès Michelle Bras, que, per cert, recentment va ser al Moianès visitant en persona les instal·lacions del seu proveïdor-; els plats precuinats d'El Pererol; les conserves Coll, de bolets i tòfones; o les olivades, les escalivades, la pasta, l'oli i la imminent línia de producció ecològica d'Amella, una firma amb cada vegada major presència a les millors comerços de delicatessen del nostre país per bé que és a botigues, restaurants i gasolineres del propi Moianès on més fàcilment les trobarem, costat per costat de les altres referències comentades. Però més fàcil serà encara la localització, si aprofitem per atansar-nos al Moianès en aquestes imminents fires de Nadal, totes elles amb vessant gastronòmic dins el programa d'actes: Fira d'Hivern, Castellterçol (5/12); Fira de l'Estany (8/12); Fira del Tió, Moià (12/12); i la Fira de Nadal, Santa Maria d'Oló (19/12).

   

Enllaços:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.