El Delta de l'Ebre aposta per la sal d'alta qualitat

Inici>Notícies >A fons >El Delta de l'Ebre aposta per la sal d'alta qualitat
1
2
3
 • Salines de la Trinitat gestiona l'única salina marina de Catalunya, que produeix anualment 20 tones d'una varietat molt apreciada per l'alta gastronomia i botigues especialitzades

   

 • 06/07/2010
 • El Delta de l'Ebre aposta per la sal d'alta qualitat
 • Les úniques salines marines de tot Catalunya són al Delta de l'Ebre, una explotació amb més de vuit segles d'història que s'ha dedicat els últims anys a produir una varietat adreçada als comerços delicatessen i a l'alta cuina, on ha tingut una gran acollida.

   

 • L'empresa concessionària Salines de la Trinitat-Infosa, amb seu administrativa a Rubí, té una producció anual de sal que gira entorn les 80 tones. Des de la companyia, es refereixen al procés de producció i comercialització en termes que sembla que estiguin parlant de conreus agrícoles. Així, per exemple, recorden que la collita es fa d'agost a setembre. Joan Sucarrats, director d'Infosa, defensa la terminologia: "És que aquesta és una feina de pagès! I més, encara, en el cas de La Flor del Delta, que la collim a mà i en dies de climatologia molt especial. Ha d'haver-hi insolació, però no molt forta. I només se'n forma a primera hora del matí i a última de la tarda". Es tracta d'una sal com escatada, que pot recordar una inflorescència, i que acaba no rep tractament -llevat que faci falta separar-ne manualment alguna petita herba-. La puresa és absoluta. D'aquesta varietat, apreciada a l'alta cuina per la seva gran qualitat, l'empresa en produeix unes 20 tones l'any, una quarta part de tot el seu volum. Al contrari que La Flor del Delta, la sal d'ús comú, que s'ha produït per mètodes termosolars cent per cent naturals de saturació i cristalització, després de collida precisa de tractaments per eliminar-ne impureses, resolts els quals el procés industrial condueix el producte als molins que atorgaran la mida precisa -la granulometria- a cada partida. I posteriorment ja entra en joc el camp de la distribució.

  La variant gurmet, llançada al mercat ara fa un parell d'anys per Infosa, respon a l'exigència d'un mercat de delicatessen que ateny la sal igual que altres productes. Això es percep fent un repàs històric a les receptes proposades pels nostres grans xefs al llarg dels darrers anys: abans la sal era sal i prou, ara no, ara té nom propi i usualment formes escatades i novedoses. Formes com les de La Flor del Delta, que trobem a la cuina de restaurants tan reconeguts com el Celler de Can Roca, de Girona, una relació que ha acabat desembocant en el naixement d'un seguit de variants especiades. Ens ho explica el propi xef Joan Roca: "La Flor del Delta és una sal excel·lent i de fet ja la fèiem servir. L'únic és que nosaltres la treballàvem per donar-li perfums especials, recordo per exemple que en preparàvem una amb pebre que ens anava bé tant per la tonyina com per al colomí. D'aquella experiència, va sorgir la possibilitat de treballar per la definició d'una línia de sals especiades. El projecte vam tirar-lo endavant tot el nostre equip, encara que la persona que més temps va dedicar-hi va ser el Salvador Brugués, i es va concretar en una gamma gurmet de sals que ara comercialitza Salines de Trinitat, hi ha la de cítrics, la d'espècies, etc".

  Tot i que les salines del Delta de l'Ebre són les úniques a Catalunya en actiu, durant segles hi va haver una indústria de la sal a diferents punts del territori i que ara es poden visitar per conèixer el procés. Ja siguin la muntanya de la sal de Cardona, al Bages, on trobem les antigues instal·lacions de la Mina Nieves; o, a la mateixa comarca, Sallent, on el cim més alt del terme el formen els residus de la mina de sal potàssica, i Súria amb una mina de sals potàssiques i una fira al novembre amb tallers de sals condimentades i demostració de salaons; i les salines de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà. Peró també trobem salines a Formentera, tot i que tampoc no s'exploten, a Eivissa, que avui dia són parc natural, i a Torrevella, al sud del País Valencià amb dues llacunes que són el segon lloc mundial en producció de sal.

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.