Catalunya espera igualar la collita de raïm dels últims anys

Inici>Notícies >A fons >Catalunya espera igualar la collita de raïm dels últims anys
1
Autor: Pascona.com
 • Al setembre es veremen la major part de les 450 tones de raïm que anualment es cullen al territori, la meitat de les quals al Penedès

   

 • 10/09/2010
 • Catalunya espera igualar la collita de raïm dels últims anys
 • Aquest mes la majoria de pagesos dedicats al cultiu de la vinya a Catalunya comencen la verema que té un calendari que varia en funció del territori, el temps i la varietat conreada. Els experts pronostiquen una campanya tan positiva com la dels últims anys en què es van collir prop de mig miler de tones de raïm.

   

 • Un hivern plujós i un estiu moderadament càlid, si s'analitza en la seva globalitat temporal i territorial, han determinat un alentiment de la floració i una maduració més tardana. Aquesta lentitud en madurar afavoreix una major acidesa i la consecució d'uns vins més expressius. El tret de sortida de la nostra verema sol disparar-lo Raimat i és amb aquesta firma, que forma part del Grup Codorníu, que ens hem posat primer en contacte. Joan Esteve, director tècnic de viticultura, ens ha fet avinent que l'anticipació es deu a un fet molt concret: "Sí, se sol dir que nosaltres comencem quinze dies abans i en línies generals és veritat. La raó és ben senzilla: proveïm de vi de base per fer caves Codorníu de gamma alta, vins que necessiten una graduació menor, de 10 graus, perquè en la segona fermentació s'arribi als 11,5. Això obliga a collir abans un raïm que, a més, en el cas del chardonnay, una de les varietals bàsiques del cava. es dóna el fet afegit que és la modalitat que toca veremar primera de totes".

   

  I és que, efectivament, existeix un calendari de verema general, el que enguany la meteorologia ha conduït a endarrerir uns dies, però n'existeixen subdivisions que depenen de la zona: a menor altitud, abans es podrà collir el raïm. Totes les fonts consultades coincideixen a restar rellevància a aquest retard de cara a la comercialització: una o dues setmanes no són res dins el conjunt del procés d'elaboració i distribució del vi, que compta amb canals de venda prenegociats. A banda el règim de pluges i el nivell de les temperatures també influeix. Un altre dels factors que té pes en el calendari és el tipus de vi que es vol elaborar. Però el més determinant de tots és el de la varietat de raïm. Al nostre país el chardonnay va primer de tots, tal com ens deien a Raimat. El macabeu és dels que vénen després i precedeix sempre el xarel·lo que, per la seva banda, té demanada tanda per abans del raïm parellada que a la zona de la DO Penedès no es cull fins a mitjans d'octubre. Havent-hi tants condicionants, s'entén que més que un calendari de verema el que existeix és un mosaic de calendaris. No obstant això, la visió generalitzada és que la collita d'enguany es bellugarà dins els estàndards de normalitat. La nostra producció promig de 10 anys consecutius de vinya, període 1997-2007, és al voltant de les 450.000 tones (450 milions de quilos), i tot apunta que enguany ens mourem a prop d'aquestes dimensions.

   

  Més de la meitat d'aquesta producció prové del territori de la DO Penedès, que comparteix espai amb la DO Cava. Ferran Olivella, tècnic de la DO Penedès, estima que "les nostres 25.000 hectàrees de vinya fan unes 235 o 240 tones de raïm destinat a ambdues denominacions d'origen encara que la gran majoria es fa servir pel cava: 25 tones per la DO Penedès, la resta pel cava. Les estimacions que hem fet per la collita d'enguany queden un pèl per sota d'aquest promig, probablement ens quedarem en les 225 tones". La dada quantitativa, de totes maneres, no és determinant d'una major o menor qualitat de la collita. I la d'enguany no fa l'efecte que hagi de plantejar cap problema en aquest darrer aspecte: "No s'ha detectat fins ara cap focus de podridura del gra enlloc del país", ens ha resumit l'Institut Català de la Vinya i el Vi. S'està collint un raïm molt sa com, per altra banda i mercès a les avançades tècniques de conreu, difícilment succeeix el contrari. El que sí que varia segons el cas és la tècnica emprada per la collita en si. Varia segons l'empresa. N'hi ha qui ho fa a mà i qui ho fa a màquina. Però fonts consultades per la Gastroteca relativitzen bastant la diferència de resultats obtinguts i consideren que és una opció d'imatge que decideix cada companyia. De tota manera, la línia que separa una tècnica de l'altra no la fixa la dimensió de l'empresa. Tenim l'exemple ben clar de dues grandíssimes firmes, Codorníu i Freixenet, que la primera cull a màquina i la segona a mà.

   

Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.