Àmplia oferta de literatura gastronòmica per Sant Jordi

Inici>Notícies >A fons >Àmplia oferta de literatura gastronòmica per Sant Jordi
1
 • La festa del llibre tindrà una important presència de novetats sobre cuina amb títols de grans cuiners, receptaris i reculls sobre productes
 • 20/04/2010
 • Àmplia oferta de literatura gastronòmica per Sant Jordi
 • Catalunya és el país que té els receptaris de cuina més antics de tot Europa i avui dia és un país on l’edició literària amb motiu gastronòmic continua tenint molt de pes. I la té per diferents motius, tots ells presents entre les novetats bibliogràfiques per les quals aposten les editorials de cara al proper Sant Jordi.
 • Un dels leit motivs clau de l’edició catalana en matèria culinària neix del fet que tenim xefs d’altíssima i reconeguda volada internacional. Els llibres de les seves receptes, de les seves biografies, de les seves reflexions, o bé els que els dediquen escriptors especialitzats, o no, en matèria de gastronomia, sovintegen dins les novetats. És molt habitual que el restaurant on treballa el cuiner sigui també punt de venda: el llibre així es converteix en souvenir, en record d’haver-se entaulat en aquell temple culinari. En ocasions, es tracta d’edicions luxoses, constituents d’aquella franja del mercat que s’anomena del “llibre de regal”. Dins aquest sotsgrup del cuiner estelar, i en vistes a Sant Jordi, en destacarem els llibres de Carme Ruscalleda (100 plaers per compartir, Styria) i Joan Roca (Deu menús per a un concert, Ed. Galerada).

  Tal vegada en l’altre extrem pressupostari dins la satisfacció de la necessitat alimentària, trobem amb gran força dins l’oferta literària de motiu gastronòmic per la festa del llibre, la que té la crisi econòmica de fil conductor explícit o implícit. És època de propostes per menjar correctament dins un pressupost ajustat (Menjar bé en família per menys de 9 euros, Pep Nogué, Columna; Receptes fàcils per a temps difícils, Antoni Tugores, Documenta Balear), època de suggeriments per preparar una carmanyola que signifiqui estalvi econòmic sense significar sacrifici sibarita (Dinars de tàper, d’Ada Parellada, editat per Mina i guardonat amb el premi Gormand World Cookbook, és el títol més clàssic dins aquesta categoria tan específica alhora que últimament tan recurrent).

  La cuina de vegades té una notòria presència directa o indirecta en literatura de diferents gèneres. És el cas de la narrativa de la britànica Joan Harris, presentada en català per Quaderns Crema. I així com les conegudes novel·les de Manuel Vázquez Montalbán protagonitzades per l’inspector Carvalho van acabar produint un recull de les receptes que hi apareixien, també l’èxit editorial El pont dels jueus, de Martí Gironell (Columna), ha generat la derivació d’un treball que signa el mateix autor de la novel·la: La cuina d’El pont dels jueus (Columna). Per la seva banda, Gemma Lienas, escriptora habitualment centrada en narrativa, ens presenta un recull de les seves receptes favorites sense més raó que el simple fet de fer-nos-en còmplices: Us espero a taula (Columna).

  Però no només de novetats estrictes viu la venda de llibres per Sant Jordi. És per això, que Cossetània, editorial amb singular i permanent atenció a l’apartat de cuina, promourà la venda d’exemplars d’obres recents com La cuina del Pirineu català, de Jaume Fàbrega i Eliana Thibaut, sense oblidar la promoció dels clàssics del seu catàleg, entre els quals destaquen els llibres de cuina de l’àvia Remei i la reedició d’un veritable clàssic de la nostra literatura de cuina: Àpats, d’Ignasi Domènech. Per coherència amb una de les raons de ser troncals de la Gastroteca, la promoció del producte propi, i per raons objectives també: la col·lecció que recomanarem és magnífica, esmentarem uns opuscles que són actualitat per Sant Jordi però també per la resta de l’any perquè se’n publica un de nou cada pocs mesos. El seu nom genèric és Productes de mercat. Editats per SD, són uns opuscles pràctics, a preu molt assequible (6 euros), on un cuiner, un escriptor, algú d’anomenada i que n’entén, canta les excel·lències d’un producte concret i ens revela com li agrada més de consumir-lo. El menjar, de totes maneres, no és només aportació nutrient i receptari pràctic: també és cultura en un sentit més ampli. I és en aquest sentit, que cobren raó de ser obres podríem dir-ne que antropològiques com la excel·lent i novedosa Les litúrgies del menjar, escrita per Pep Vila (Diputació de Girona).

  I ja per acabar, també hem volgut fer-nos ressò de les recomanacions literàries d’altri. Però no d’un altri qualsevol, no. La revista especialitzada Cuina, que, per cert, ha publicat recentment i en col·laboració amb el Fòrum Gastronòmic, la seva Guia de restaurants de Catalunya 2009-2010, ens aconsella atenció a llibres com El que es menjava a casa, un compendi de l’expèriència gastronòmica de tres generacions d’una família gironina, escrit per Carles Ginès i il·lustrat per Pere Guinard (Riurau Editors); Festa a la cuina, un seguit de receptes àgils i divertides perquè els més petits de la casa pugui col·laborar a preparar els àpats, signat per Marta Carnicero (Rosa dels Vents); i finalment Grans plats per a trenta obres mestres de la pintura, una tria d’obres mestres de pintors de tots els temps feta pel crític d’art Francesc Miralles, maridada amb plats de la nostra cuina pel prestigiós xef Xavier Pellicer. Les fotografies són de Francesc Guillamet. Mentre que la llibreria Know food, centrada exclusivament en temàtica culinària, ha optat per reivindicar per boca del seu responsable, Sergi Tort, una obra d’ambició intemporal: “Es tracta de la Història agrària dels Països Catalans, una obra meravellosa. Impulsada per la Fundació Catalana de la Recerca, ressegueix la història dels productes de la nostra cuina des del moment que hi entren: quan entre, qui ens els porta, quina evolució viuen, quin ús en fem. Així, producte per producte. És una obra monumental, en quatre volums, que s’hauria de conèixer més del que es coneix. Nosaltres n’hem venudes unes quantes i els clients que les han comprades ens han agraït la recomanació i més d’un ens ha dit que sembla mentida que una obra així no es trobi més fàcilment, moltes llibreries ni tan sols la tenen!”.

Comentaris rebuts (1)
 • Cal Rosalí
 • 22/04/2010 a les 12:08 pm (Europe/Berlin +02:00)
 • "És magnífica la idea de donar a conèixer la història quotidiana mitjançant la cuina i la gastronomia. Malauradament estic molt lluny -a PAraná, Argentina- per poder accedir aquestes novetats editorials.
  La idea de la salutació amb pa amb tomàquet fet rosa és boníssima!
  Bona Diada de Sant Jordi per tothom!"
  • La seva puntuació
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
  • 5 estrelles
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.