Reconeguda la marca Terra Alta Garnatxa Blanca

Inici>Notícies >Actualitat >Reconeguda la marca Terra Alta Garnatxa Blanca
1
Autor: Els vins de la Terra Alta elaborats amb garnatxa blanca portaran una etiqueta que els distingirà (foto: Consell Regulador DO Terra Alta).
 • Més del 90% de les plantacions de vinya catalanes de les quals surt aquest vi monovarietal es troben a la comarca ebrenca

   

 • 22/03/20111
 • Reconeguda la marca Terra Alta Garnatxa Blanca
 • La iniciativa de la Denominació d'Origen Terra Alta per distingir amb un segell identificador els seus vins monovarietals elaborats amb garnatxa blanca s'ha posat en marxa. L'etiqueta Terra Alta Garnatxa Blanca distingirà uns vins elaborats amb un raïm característic de la comarca ebrenca on troba els terrenys més adequats per poder-se cultivar.

   

 • La primera dada a considerar és que l'elecció del vi té una important raó de ser: dir garnatxa blanca no és dir Terra Alta però poc hi falta. A l'Empordà i al Rosselló també n'hi trobarem, d'aquest raïm, però més del 90% de les plantacions catalanes es troben a la comarca ebrenca. En total parlem d'unes 1.300 hectàrees, que donen uns sis milions de quilos de raïm que es tradueix en un 22% de la producció total de vi d'aquesta Denominació d'Origen. En realitat, la concentració de garnatxa blanca a la Terra Alta no només és aclaparadora en un context nacional sinó mundial: n'hi ha vinyes al Sud de França, algunes a Austràlia i a no gaires llocs més. Es tracta d'un fenomen que té poc de casual i molt de causal. Hi ha constància escrita de la presència de vinyes de garnatxa blanca al terme de Gandesa des de l'any 1647. I sabut és que els nostres avantpassats que treballaven a pagès no feien les coses perquè sí. Va ser a còpia d'experiència que van veure la perfecta idoneïtat del raïm amb el sòl i el clima d'aquesta terra. Aspectes determinants i identificatius del vi monovarietal que se n'obté, al parer del secretari del Consell Regulador, Jaume Martí: "La nostra intenció és que la marca Terra Alta Garnatxa Blanca identifiqui els nostres vins i que els vinculi amb la mediterraneïtat. Es tracta d'un blanc molt diferent dels blancs atlàntics que estan tant de moda, que fins i tot n'hi ha de catalans que busquen assemblar-s'hi. El vi blanc de garnatxa blanca de la Terra Alta és un vi més de boca, que de nas. Està entre els 12 i els 13 graus. Molta gent ens diu que per què és groc, i no verd; que per què és més de gust, que d'olfacte. La resposta és que el nostre vi no respon als estereotips atlàntics".

   

  La consecució del reconeixement de marca permetrà identificar fàcilment aquests vins, que duran l'etiqueta Terra Alta Garnatxa Blanca. Però tant la DO com els cellers que n'elaboren duran a terme diferents campanyes de promoció, de cara als gremis restaurador i hosteler, de cara al comerç i també de cara al consumidor final (a aquest últim efecte, ja s'ha iniciat una campanya de publicitat a internet). I es preveu que es renovi la campanya de promoció cada primavera, que és quan esclata el paisatge d'aquella mediterraneïtat de la qual neix el vi.

   

Municipis: Terra Alta (Tarragona).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.