Projecte “Capvespre”

Inici>Notícies >Actualitat >Projecte “Capvespre”
1
 • El conseller de Presidència, Albert Moragues i el president de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, Jaume Orell, presentaren el projecte “Capvespre”.

   

 • 17 de març 2011
 • Projecte “Capvespre”
 • “Capvespre” és l’acrònim de Centre Avançat per a la Protecció, la Vigilància, l’Estudi i la sostenibilitat del Patrimoni i dels Recursos Ecoambientals. Aquest projecte pretén ser un centre de referència per recuperar, potenciar i mantenir l’estructura agrària tradicional de la vall de Sóller i potenciar els seus valors endògens dins la societat actual.

   

 • La Cooperativa de Sóller pretén crear un centre d’interpretació, documentació i investigació amb la finalitat de promocionar les produccions locals i l’entorn cultural. També es vol donar a conèixer les arts tradicionals, els costums agrícoles i el funcionament del sistema agronatural de la vall de Sóller fomentant la diversificació de l’oferta de turisme i oci de la comarca. Al centre es representarà i s’interpretarà la sostenibilitat a la qual s’ha arribat a Sóller.

  Al centre es representaran els pisos altitudinals de la vall (olivars damunt tarongers), que hauran de ser interpretats amb els cinc sentits: tacte (textures de parets i sòls), gust i olfacte (gastronomia), oïda (sons i àudio) i vista (audiovisulas, fotografies, caixes de llum). La representació es farà en un espai dividit en dos nivells: al primer nivell s’escenificarà un hort de tarongers i, ascendint a través d’una font de mina, s’arribarà al segon nivell, on s’escenificarà l’olivar. Es farà també una mostra dels principals productes de qualitat de la vall (oli de Mallorca, olives, cítrics, sucs, aigua de fonts, etcètera). Atès el seu caràcter de pla pilot extrapolable a altres contrades de les Illes Balears, el centre pretén tenir la innovació com a senya primordial: bioconstrucció, col·laboració amb els restaurants de l’entorn per fomentar la innovació gastronòmica, decoració feta amb mestres artesans,...

  El principal objectiu d’aquest nou centre és el manteniment de l’activitat agrícola i el paisatge amb la finalitat d’aturar la degradació de l’entorn i potenciar l’oferta turística de la vall de Sóller com a eina contra la desestacionalització. Per això es prestarà assessorament tècnic en cultius tradicionals de la zona (cítrics i olivar) per millorar-ne la qualitat i la comercialització. Aquest centre multifuncional també acollirà tot tipus d’activitats relacionades amb el patrimoni cultural i arquitectònic de la zona, accions formatives, de recerca i divulgació científica, foment i difusió de la gastronomia endògena, etc.

  El projecte consta amb diferents fases, la primera començà al 2010 i consistia en la dotació d’unes instal·lacions contra incendis. Durant el 2011 es realitzaran dues fases més que consten amb la realització d’inversions d’immobles, recuperació d’horts i olivars i inversions complementàries (creació d’arxius audiovisuals, programa de visites, etc.). La darrera fase, prevista pel 2012, preveu la creació d’instal·lacions complementàries, ampliació del programa d’activitats i formació de treballadors.

  Aquest projecte té un pressupost total de 852.961 euros, dels quals 600.000 euros seran finançats al 50% pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i per la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears.

  Font: J.M.E. Sa veu, Diari de la Comarca de Sóller. 17/03/2011

Enllaços:
Municipis: Illes Balears.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.