Ponts convoca el seu multitudinari ranxo de Carnaval

Inici>Notícies >Actualitat >Ponts convoca el seu multitudinari ranxo de Carnaval
1
Autor: Ajuntament de Ponts
 • Es preveuen repartir fins a 8.000 racions d’aquesta escudella que tradicionalment es destinava als necessitats
 • 13/02/2009
 • Ponts convoca el seu multitudinari ranxo de Carnaval
 • Escudelles populars en fem a mig Catalunya. Només a l'Alt Empordà, per exemple, tenim les de Campmany, Garriguella, Llançà, Palau-saverdera, Sant Llorenç de la Muga, Verges, Sant Pere Pescador, etc. N'hi ha que es fan en una població aïllada -com la de Montmaneu (Alta Anoia)-, mentre que altres es fan a tan poca distància l'una de l'altra -Castellterçol i Sant Feliu de Codines- que generen rivalitats entre veïns. Però, segons una de les màximes autoritats catalanes en cultura popular, Jan Grau, n'hi ha tres que, per dimensió i antiguitat, són “de cinc estrelles”, la de Gelida, que és nadalenca, i dues de Carnestoltes, la de Vidreres i el Ranxo de Ponts, que se serveix a tothom que vol el dimarts de Carnaval.
 • La tradició del Ranxo de Ponts, segons fonts consultades per la Gastroteca, és “immemorial” mentre que d’altres la qualifiquen de “centenària”. Que ve de fa molt lluny, vaja. Ranxo és com es coneix en aquesta ciutat nogueresa i a d’altres llocs mentre que per exemple a Sant Pere Pescador l’anomenen simplement sopa, però el més comú en aquests àpats col·lectius és dir-ne escudella. Avui dia la diferència entre uns i altres no rau tant en el contingut com en els orígens de la celebració. El ranxo es destinava als necessitats i era més un poti-poti que no l’escudella, que tenia una composició estable i era per a tota la població. Això ja no té raó de ser, per bé que, diferències, n’hi ha alguna per tradició culinària: a Ponts hi posen verdura, mentre que, a Vidreres, no. Les actuals preferències dietètiques condueixen a minvar la condició greixosa del menjar, però no ho fa de la mateixa manera arreu. Depèn també del clima de cada lloc i del criteri de qui dirigeix la cocció.

  Aquest criteri en el cas de Ponts fa de mal explicar perquè la senyora que se n’encarrega atresora un secret de cuina que ni al senyor alcalde l’ha confiat i que només revelarà a qui la succeeixi en la funció de coquessa del ranxo. Una altra especificitat d’aquesta escudellada és que la beneeix l’autoritat eclesiàstica local mentre que a d’altres llocs la benedicció la rep l’atuell, el primer cop que s’utilitza, i després ja és la perola la que transmet a la sopa any rere any una potencialitat salvífica que no caduca. Per cert, la importància de la gran festa de la població de la Noguera també es pot deduir del sol fet que necessita de seixanta grans olles perquè el nombre de raccions servides arriba a les 8.000! Qui vulgui menjar-se-la in situ pot fer-ho i qui no hagi dut els estris de casa podrà comprar-los a una paradeta amb el plat commemoratiu del festa i la pertinent cullera de fusta. Però el més normal és que tothom hi vagi amb carmanyoles i cassoles, omplir-los i anar a casa, a la caravana o on sigui per entaular-se i dinar. Es poden fer les dues coses. Però una tercera cosa que també pot fer-se des de l’edició de l’any passat és anar al Passeig amb una mica de temps i, a més de veure l’espectacle de com es prepara una escudella per a tanta gent -a les sis del matí ja es comença a anar per feina-, hi trobarem tot de parades on firar-nos de productes gastronòmics catalans, formatges, pans, embotits, és el Mercat Gastronòmic del Ranxo. Molt bon profit.

   

   

Enllaços:
Arxius associats:
Municipis: Ponts (Noguera).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.