La Vall de Camprodon reivindica els menús de matança i quaresma

Inici>Notícies >Actualitat >La Vall de Camprodon reivindica els menús de matança i quaresma
1
  • El seu col·lectiu de restauradors proposa disfrutar de la cuina de contrastos característica del carnaval
  • 1/01/2010
  • La Vall de Camprodon reivindica els menús de matança i quaresma
  • El col•lectiu Cuines de la Vall de Camprodon proposa dues campanyes anuals que giren al voltant d’un producte, el poltre el mes de maig i la trumfa el de setembre, però per aquestes dates n’organitza una altra de ben diferent perquè, tot i que també preconitza l’ús d’ingredients de proximitat, té més a veure amb el conjunt de la tradició del menjar i perquè és dual, contempla la matança primer i la quaresma després.
  • La data clau és el dia de carnestoltes, que enguany cau en 14 de febrer. Les tres setmanes anteriors, els restaurants de Cuines de la Vall de Camprodon ofereixen menús de Matança. Perquè som en època de reomplir el rebost amb les noves carns del porc i per això primer caldrà haver fet net de les darreres existències de la matança anterior, entre les quals era costum que hi hagués el més apreciat dels seus embotits, la llonganissa culana, que se la deixava per festejar el final de temporada. Passada la disbauxa carnavalesca, naturalment, s’ha acabat el gaudi amb la carn i entren en escena els menús de Quaresma. A sacrificar-se tots s’ha dit, menjant un bacallà a la mel amb perfum de taronja o un remenat d’espàrrecs amb alls tendres i gambes.

    Sota el nom de 'Temporada gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les cuines de la Vall de Camprodon', la campanya vol fer èmfasi en les raons de lògica alimentària, en la saviesa que hi ha rere moltes de les tradicions religioses culinàries: la necessitat abans esmentada de fer net del rebost abans no es faci malbé el menjar, la conveniència d’un temps de fer-li bondat al cos, el tenir present el perill de consumir segons què segons quan. Eva Martínez, del restaurant Can Jordi, d’Espinavell, explica que aquest col·lectiu de cuiners basa els menús en uns hàbits domèstics que d’alguna manera ara evoca i homenatja: “Jo mateixa, per exemple, tinc l’escudella de brou bufat que, avui dia, molta gent no sap què és. Mireu, ho explico, hi ha embotits que es bullen i embotits que no. Doncs bé, el líquid que queda al perol amb els que es bullen ara la gent el fum al rec, però antigament tot s’aprofitava. És per recuperar el costum que vaig a una masia i els en demano perquè amb aquest brou es fa una escudella estupenda”.

     

     

Arxius associats:
Municipis: Camprodon (Ripollès).
Comentaris rebuts (0)
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.