Inici optimista de la temporada de les patates amb distintiu de qualitat

Inici>Notícies >Actualitat >Inici optimista de la temporada de les patates amb distintiu de qualitat
1
 • Els productors esperen repetir o bé augmentar les vendes aprofitant el valor afegit que els dóna la marca vinculada a un territori

   

 • 31/08/2010
 • Inici optimista de la temporada de les patates amb distintiu de qualitat
 • Els agricultors de patates amb un segell de qualitat, com la IGP de Prades, la del bufet d'Osona i la trumfa de la Vall de Camprodon, auguren un temporada força bona. El gust de les varietats que cultiven i la vinculació al territori on s'han conreat s'han convertit en els principals atractius un cop arriben al mercat.

 • Els productors de patates amb distintiu de qualitat, com la IGP de Prades, la trumfa de Camprodon o la del bufet d'Osona, es mostren força optimistes davant la nova collita que comença al setembre. En la majoria de casos, esperen poder igualar o bé augmentar la producció respecte l'any passat. Malgrat això, els pagesos lamenten que el producte no és encara prou valorat pels consumidors i que el sector es veu perjudicat per la falta de relleu generacional i la competència de les grans superfícies.

   

  Una de les varietats de patata més apreciades és la que porta el distintiu IGP de Prades, de la varietat kennebec, que tant serveix per fregir, bullir com per fer al forn i que compta amb "un percentatge de midó del 30%, molt superior als altres tipus la qual cosa li dóna millor qualitat", explica Antonio Enselm, president de la Cooperativa Agrícola de Prades, de la població del mateix nom, al Baix Camp. L'any passat se'n van produir uns 200.000 quilos però aquesta temporada es preveu que la quantitat serà inferior. "Els nostres punts de venda són majoritàriament el Mercat del Camp de Tarragona i Mercabarna però també venem a cooperatives de la zona com la de les Borges del Camp o Vilaseca", assegura Enselm que remarca que es tracta d'una patata que, en cultivar-se en una zona de muntanya, "té un cicle vegetatiu que s'allarga fins a mig any: sembrem a finals d'abril i arranquem a últims de setembre". Malgrat la crisi, la marca associada a la IGP s'ha pogut fet un lloc en el mercat que els ha permès tirar endavant. "Va envasada en bosses de paper de 3 kg i amb el segell de la cooperativa perquè abans anaven amb sacs de 25 kg i la gent canviava les patates per unes que no eren autèntiques i això ens va fer mal". Enselm no veu massa clares les perspectives de futur del sector perquè "els pagesos de tota la vida seguim produint però no hi ha un relleu generacional i cada vegada hi ha menys producció".

   

  Una altra de les patates que també s'ha aconseguit fer un nom, però amb un mercat força més reduït és la del bufet d'Osona, varietat caracteritzada per la seva cremositat i el seu particular gust i que van recuperar fa una quinzena d'anys un grup de pagesos. En Jaume, propietari de La Nogareda d'Orís, assegura que "quan es cuina amb la patata del bufet no cal afegir-hi res més ja que bullida i amb un raget d'oli és quan és més bona". A l'actualitat, hi ha una mitja dotzena de productors que conreen aquesta patata que té una producció d'uns 50.000 kg l'any, dels quals el 70% es ven al mercat d'Orís i la resta a botigues de la comarca. Segons ell, no es valora prou aquest producte i als pagesos els costa vendre-la pel seu aspecte abonyegat i el seu color fosc ja que "ara les patates que es conreen són fines i arrodonides".

   

  Amb un mercat també local però una producció més elevada, la patata de Camprodon es cultiva a més d'un miler de metres d'altitud, característica que la fa única i peculiar. El president de la Cooperativa Ramadera de Molló, Josep Pastoret, explica que "intentem no usar productes químics -tot i que a vegades és necessari- perquè les nostres patates siguin tan ecològiques com sigui possible". La collita de l'any passat va arribar als 80.000 kg i aquest any s'espera que augmenti fins als 100.000 kg. "La venda de la trumfa -com se la coneix localment- es fa tant a botigues com a particulars un cop collides i envasades a la cooperativa", assegura Pastoret. La trumfa de la Vall de Camprodon s'envasa sota aquest distintiu encara que de moment no està registrat. "Estem tramitant els papers per poder vendre a l'engròs amb la marca", afegeix. Una de les dificultats que té la trumfa, segons Pastoret, a banda del seu conreu, és que a l'hora de comercialitzar-la "els supermercats ens fan competència directe amb preus molt baixos, però si es busca qualitat la gent ja sap quina patata ha de comprar i on trobar-la".

Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.