Europa certifica la qualitat de la DOP Pera de Lleida

Inici>Notícies >Actualitat >Europa certifica la qualitat de la DOP Pera de Lleida
1
Autor: La DOP Pera de Lleida inclou les varietats conference, llimonera i blanquilla -d'esq. a dreta- (foto: Consell Regulador DOP Pera de Lleida).
 • Des del Consell Regulador s'espera que l'acreditació pugui afavorir la valoració entre els consumidors a Catalunya

   

 • 18/03/2011
 • Europa certifica la qualitat de la DOP Pera de Lleida
 • Set anys després que es tramités la sol·licitud per aconseguir-ho, la pera de Lleida ja és una Denominació d'Origen Protegida a nivell europeu. El dia 12 de març se'n va publicar la inscripció al Diari Oficial de la Unió Europea que dona fe de la qualitat d'una fruita de la qual se'n produeixen 26 mil tones anualment a Catalunya.

   

 • Aquesta inscripció representa el reconeixement oficial de la Comissió Europea a la DOP Pera de Lleida, en les seves varietats blanquilla, llimonera i conference la producció de les quals se situa anualment sobre les 26 mil tones, un 16% del total de peres que es produeixen per temporada al nostre país. La fruita que ha obtingut l'acreditació deu les seves caraterístiques úniques al territori on es cultiva: el Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues. El Consell Regulador va elaborar un dossier tècnic per establir quines eren les diferències organolèptiques, de forma i de color de les peres conreuades a la zona protegida, entre les quals destaca una dolçor que les diferencia de la resta produïdes a la resta d'Europa. Entre les raons explicatives d'aquesta dolçor s'apunten el major estress tèrmic i hídric d'un territori amb força hores d'insolació i una molt baixa pluviometria que, juntament a la tipologia dels sòls (poc profunds i fins), facilita la síntesi dels sucres. També la posició més meridional de la zona fa que el fruit destaqui pel seu arrodoniment i la proximitat al Mediterrani li dóna una coloració suau.

   

  Ramon Sarroca, president del Consell Regulador, afirma que "l'exigència des d'Europa ha estat màxima, per això n'estem doblement satisfets". "La Pera de Lleida ja podrà comercialitzar-se amb aquesta acreditació a tot arreu encara que un dels nostres objectius també era que el consumidor català apreciés la qualitat d'aquesta fruita. Sempre vam creure que el seu prestigi dins Catalunya mateix era molt inferior al que mereixia per la seva qualitat. Esperem que aquest aval de fora serveixi perquè s'apreciï com cal una cosa ben nostra", valora. L'acreditació representa un pas endavant per la desena d'empreses inscrites a la DOP i que l'any passat van decidir crear una empresa, Top Quality Fruits, per comercialitzar de manera conjunta i en exclusiva la producció de peres. La firma engloba un total de 761 productors i una superfície productiva de 1.650 hectàrees.

   

   

Enllaços:
Municipis: Garrigues (Lleida), Noguera (Lleida), Pla d'Urgell (Lleida), Urgell (Lleida), Segrià (Lleida).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.