Els pescadors gironins reivindiquen la qualitat del peix mediterrani

Inici>Notícies >Actualitat >Els pescadors gironins reivindiquen la qualitat del peix mediterrani
1
 • La campanya "De la mar al plat" busca potenciar el consum de les espècies de les nostres costes per la seva frescor i qualitat

 • 02/03/2011
 • Els pescadors gironins reivindiquen la qualitat del peix mediterrani
 • La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona impulsa des de fa temps una campanya en favor del peix de les nostres costes remarcant-ne la seva qualitat i frescor. La campanya, que també vol potenciar espècies poc valorades, ha comptat amb el suport de xefs com Ferran Adrià i Joan Roca.

 • "El sector està passant moments difícils, perquè els preus s'han estancat mentre que els costos continuen anant a l'alça. I tenim també problemes de personal, fa uns anys va haver-hi molts pescadors que van marxar al sector de la construcció i ara n'hi ha que voldrien tornar però és complicadíssim perquè les plantilles van haver-se de cobrir amb nouvinguts del Magreb, de Sudamèrica, del Centre d'Àfrica", explica Francesc Fàbrega, de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona. L'objectiu de la iniciativa, que ha trobat el suport de cuiners com Joan Roca i Ferran Adrià per fer demostracions dels plats que es poden fer amb peix del Mediterrani, és que el client valori les espècies de proximitat. "Nosaltres amb aquestes campanyes voldríem que el client pogués identificar quin és el peix de les nostres costes; és evident que no podem posar-li una etiqueta a cada peix, però potser sí en els de 600 o 700 grams d'algunes espècies que és un tema que estem estudiant", afegeix Fàbrega que explica cada vegada dediquen més esforços a promocionar les seves captures: "també fem tastos, jornades, anem a fòrums de cuina, i ens agrada donar a conèixer que aquí tenim peixos que estan a molt bon preu perquè no tenen gairebé demanda i ens sembla absurd que sigui així perquè som en temps de crisi però també perquè una lluça, o la maira, que és com en diuen a Palamós, surt a un preu rebentat i, escolteu, arrebossada, és una cosa magnífica. O els gats, que fregidets, amb all i julivert, són un menjar exquisit. Per no parlar del verat, que tan bo com és i és ben barat si em permeteu el joc de paraules".

   

  Aquestes campanyes compten amb la col·laboració de xefs d'anomenada que, amb la projecció mediàtica que acompanya últimament el seu ofici, és un factor promocional clau. Un d'ells és Joan Roca, del Celler de Can Roca, però també és el cas de Ferran Adrià, que va suggerir una idea que es posarà aviat en pràctica: que els xefs acompanyin eventualment els pescadors perquè coneguin de primeríssima mà com s'efectua la pesca, la conservació i el trasllat del peix. Per la seva banda, el xef Sergi Arola, de l'Arola, restaurant de l'Hotel Arts de Barcelona, fa la revolució piscícola pel seu compte, segons que ha declarat a la Gastroteca: "Les revolucions són decisions personals. Jo ja fa bastants anys que sóc molt selectiu en els peixos que cuino. Descarto l'ús d'aquells que estan en perill d'extinció. Tonyina ja fa temps que no en faig, perquè ens l'estem menjant tota, n'existeix sobreexplotació i el meu compromís és també una manera de donar-ho a conèixer. Tauró, tampoc. Ni caviar salvatge, ni peix espasa. I el bacallà, només si és d'Islàndia. Afortunadament, avui dia amb Internet no cal ser expert per conèixer quines són les espècies en risc i quines no. La meva ponència al Fòrum de Girona ha anat més o menys per aquí, perquè és el que m'han demanat, que parli del peix, però aquesta política la segueixo també en la carn i en tot".

Enllaços:
Municipis: Girona (Catalunya).
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.