Els cítrics inicien la temporada amb previsió d'augmentar la producció

Inici>Notícies >Actualitat >Els cítrics inicien la temporada amb previsió d'augmentar la producció
1
 • Se situarà sobre uns 130 milions de quilos, un 10% més que l'any passat, la majoria dels quals seran de clementina i es destinaran a mercats de l'exterior com l'alemany

 • 3/11/2010
 • Els cítrics inicien la temporada amb previsió d'augmentar la producció
 • La temporada del cítric català ha començat entre uns auguris optimistes en relació a la qualitat del fruit i la quantitat que se'n collirà, però no tant en relació als preus per bé que encara és aviat per dir-ho. La producció, que es concentra a les Terres de  l'Ebre, es dedicarà a l'exportació i es vendrà a països com Alemanya.

 • Federico Tarazona, de la Cooperativa Exportadora d'Agris d'Alcanar, la més important del país -la població del Montsià sola produeix la meitat dels nostres cítrics-, és sintètic: "La collita la comencem al novembre però portem entre deu i quinze dies de retard el que significa que disposarem de menys temps per comercialitzar. Preveiem collir un 10% més de fruita que la temporada anterior, que va ser bona tot i que en preus no serà tan bona". La tensió a la baixa respon a factors com l'augment de l'oferta, la crisi i la cada cop més rellevant força de la venda per subhasta d'Internet que obre mercats però fa rebaixar el preu. La major part de la producció serà de clementina, híbrid de la mandarina comuna i la taronja amarga que constitueix pel voltant del 85% de la nostra producció cítrica que enguany se situarà sobre els 130 milions de quilos. La producció de taronges augmentarà entre el 25 i el 30%, segons les diferents fonts consultades per la Gastroteca.

  Aquesta producció en clementina es destina en la seva gran majoria a l'exportació. Josep Estrada, de la important Cooperativa Agrícola Soldebre, de Tortosa, ens ho comenta: "La nostra clementina és molt apreciada a Europa tant pel gust com perquè aguanta el transport i el pas dels dies, però per desgràcia hi ha zones que la cullen abans d'hora i l'acoloreixen amb etilè i això ens fa mal a tots perquè quan la fruita entra per la vista però no és bona de gust ja no la compres més o trigues dies a fer-ho. La nostra clementina és immillorable, llàstima que no la puguem col·locar a Catalunya mateix fora potser d'algun partida que s'aconsegueix vendre a les grans superfícies i de la que algun pagès pugui fer arribar a la fruiteria del poble. Els alemanys, que la valoren, exigeixen unes condicions uniformes de calibre, qualitat i sanitat". La clementina compta a Catalunya amb la Indicació Geogràfica Protegida Terres de l'Ebre, certificació de la seva gran qualitat i que inclou les varietats fina, hernandina i clemenula.

  Curiosament, en els mercats europeus i també els prometedors nord-americans hi ha certa tendència a identificar els cítrics ebrencs com "del Nord de València" per englobar els nostres fruits amb el de les comarques castellonenques. I és que la geografia del cítric depèn fonamentalment de latitud. L'aranja vol latitud 30 com a màxim. I la llimona pot arribar a latitud 40. Les nostres terres, concretament les de l'Ebre, sí que tenen les condicions adequades per conrear mandarines i taronges. El nombre d'hectàrees catalanes dedicades al cítric volta les 12.000, xifra que es manté estable perquè la minva de superfície causada pel pagès que es jubila i deixa de conrear es veu compensada per la inversió en noves explotacions de major dimensió.

   

Productes:
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.