El Morell recupera una varietat de préssec autòcton

Inici>Notícies >Actualitat >El Morell recupera una varietat de préssec autòcton
1
  • Es tracta d'una varietat de molta qualitat i que tan sols segueixen cultivant alguns pagesos de la zona

  • 31/03/2011
  • El Morell recupera una varietat de préssec autòcton
  • La població tarragonina d'El Morell ha engegat recentment un projecte per recuperar el cultiu i la comercialització d'una varietat de préssec autòcton d'una gran qualitat gustativa. La iniciativa, on col·laboren el sector públic i privat, donarà ocupació a persones amb discapacitat i trastorns mentals.

  • La Fundació Onada, una entitat d'ajut a persones amb disminució psíquica que treballa en un radi d'acció que abasta el Camp de Tarragona, està rere el projecte que té l'objectiu de recuperar el préssec del Morell que tan sols segueixen cultivant uns pocs pagesos a la zona. La iniciativa compta amb el suport de la família Guinovart Figueras, que ha cedit els terrenys, amb la col·laboració de l'ajuntament de la localitat, i amb el de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre d'El Morell, que ha aportat els coneixements tècnics. La fundació explica a la Gastroteca que "la finalitat de l'acció és sobretot terapèutica; aquesta feina la poden fer perfectament bé les persones que ajudem i els és molt bo de fer-la. Però òbviament més endavant també hi haurà un segon benefici del projecte: els préssecs". Ara com ara, la via de sortida i comercialització del producte no s'ha decidit encara perquè hi ha temps per poder fer-ho. De moment, s'han plantat 75 peus d'ametller després d'haver fet el subsolat, el fressat i l'adequació de la superfície. L'empeltat amb les varietats de presseguer que es volen recuperar coincidirà aproximadament en el temps amb la sortida d'aquest butlletí, a principi d'abril. Els primers préssecs no els tindrem fins d'aquí a set anys.

     

    La iniciativa de recuperar el préssec del Morell compta amb precedents impulsats des d'àmbits diferents però amb idèntic objectiu, per exemple el de Toni Bru, titular del prestigiós restaurant falsetà El Celler de l'Àspic, al Priorat, que en una recent entrevista a la revista Cuina explica que treballa "perquè no desapareguin productes com per exemple un préssec de la Ribera que hi estic encaparrat. Pràcticament ja no se'n troba i faig i faré tot el estigui en la meva mà perquè no desaparegui. És un préssec primerenc, meravellós: l'auverge. Un préssec únic, que només es fa a la Torre de l'Espanyol i a Vinebre". El cas de Bru posa de manifest el paper clau que tenen en la recuperació de varietats agrícoles alguns restaurants que es converteixen en un perfecte aparador per donar a conèixer el producte en qüestió entre potencials nous clients.

Enllaços:
Municipis: El Morell (Tarragonès).
Comentaris rebuts (1)
  • Pep
  • 02/04/2011 a les 12:49 pm (Europe/Berlin +02:00)
  • "Jo només animaria la feina que fant cuiners com en Toni Bru, desde el seu restaurant el celler de l\'Aspic a Falset! productes de la terra i productes de proximitat! tots els cuiners tindrien que pensar i actuar igual! Visca la Terra"
    • La seva puntuació
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
    • 5 estrelles
  • banner vols ser a gastroteca
  • amb distintiu
  • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
  • Facebook
  • youtube
  • flickr
  • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.