Creix el parc de màquines expenedores de llet fresca

Inici>Notícies >Actualitat >Creix el parc de màquines expenedores de llet fresca
1
2
 • Alguns dels últims expenedors en instal·lar-se a Catalunya ho han fet mitjançant el sistema de franquícia

 • 02/03/2011
 • Creix el parc de màquines expenedores de llet fresca
 • Tot i que el consum de llet fresca a Catalunya està lluny de països com França i Itàlia, la progressiva implantació de màquines expenedores per part d'alguns productors l'han fet créixer. En tres anys ja se n'han instal·lat una cinquantena i la previsió és que la xifra vagi en augment.

 • La venda de llet fresca en màquines expenedores creix d'ençà que va arribar-nos des d'Itàlia aquest nou model de comercialització, que del productor porta directament el producte al consumidor, per bé que allà la llet és comercialitza crua perquè la legislació ho permet mentre que aquí és fresca i pasteuritzada. El paulatí però ininterromput ascens del nombre d'expenedors pot seguir-se puntualment a través de la web www.lletfresca.com. Actualment, gairebé tres anys després que s'instal·lés el primer dispensador, estem pels volts de la cinquantena. "L'acceptació del públic ha estat tot un èxit", afirma Pol Collell, de La Vaqueria d'Osona, empresa amb una granja a la població osonenca de Sant Martí Sescorts que l'acceptació dels consumidors els ha portat a "augmentar el ventall de productes que hi venem: iogurts, formatges, flams d'ou i de mató, etc". La Vaqueria d'Osona, que explota una vintena de dispensadors, va ser un dels primers ramaders a Catalunya en apostar pel nou sistema de comercialització de la llet i també ha estat pioner a l'hora de buscar-ne noves sortides comercials com la franquícia. "La nostra idea es fer créixer La Vaqueria a través de franquícies, i implantar-nos a la zona metropolitana de Barcelona. D'aquí molt poc estarem presents en alguns dels centres comercials més importants de la ciutat", afirmar Collell que explica que "les nostres màquines són italianes però també n'hi ha de catalanes, de la casa GPE. La xifra va creixent però mica en mica perquè el sistema de reposició és complicat donat que s'ha de fer cada dia. Tenim dues furgonetes, que tampoc poden ser unes furgonetes qualsevol, que fan el recorregut. La que ens cau més lluny de moment és a Olot". La logística és un dels elements que més condiciona la venda donada la peribilitat del producte que no pot deixar-se de mantenir en fred i que s'ha d'haver venut en 24 hores. "I la merma, el residu que s'ha perdut i la que no s'ha venut, és per als porcs", comenta Joan Collell, pare de Pol.

   

  El preu de cada màquina volta els 30.000 euros i es considera que té un període de vida d'entre cinc i set anys. Expenedors de llet fresca en trobem a grans superfícies, a estacions de ferrocarrils, a gasolineres, el ventall de possibilitats s'amplia paral·lelament a com ho fa un subsector que es considera que té camí a recórrer perquè aquí a Catalunya som ben lluny encara del consum mig de llet fresca que hi ha a d'altres països: estem en un 3% del consum total de llet mentre que a Itàlia n'estan a un 17%. De cara a servir a aquesta puixança hi ha hagut intents associatius per aconseguir economies d'escala en temes com la publicitat de moment sense èxit i ara com ara la norma continua sent la iniciativa individual, com ara Via Làctea, de Campllong, que va instal·lar el primer dispensador de llet a Catalunya a l'abril de 2008 i que ara n'explota una desena a la demarcació de Girona sota la marca explícita: Llet llet de vaca vaca.

   

  És usual que aquestes firmes treballin més productes làctics, a més de la llet fresca, que també són reposats i servits en les màquines expenedores. La Granja Armengol, de Gurb, compta amb xarxa pròpia de punts de venda i en alguna de les botigues hi té màquina expenedora com a oferta de complement -o eventualment per estalviar-se de demanar tanda!-. N'hi ha una per exemple al punt de venda d'Armengol al Pla de Balenyà. I allà, com arreu, existeix la possibilitat de dur l'ampolla de casa o pagar-ne per una de nova un preu addicional a l'euro que sol costar el litre de llet fresca.

Enllaços:
Municipis: Catalunya.
Comentaris rebuts (0)
 • banner vols ser a gastroteca
 • amb distintiu
 • es temporada de
Notícies Gastroteca
No us perdeu cap esdeveniment
Registreu-vos al butlletí
Informeu-vos de les nostres novetats:
Xarxa gastroteca.cat
 • Facebook
 • youtube
 • flickr
 • twitter
Aplicatius mòbils
Aplicatius Mòbils
Una nova forma de connectar-se a gastroteca.cat
Mapa interactiu
 
Trobeu el que busqueu en el nostre mapa.